Operaţiunea MOV (Miel, Ouă, Vin): Cât scot gălăţenii din buzunare pentru MASA DE PAȘTI

Operaţiunea MOV (Miel, Ouă, Vin): Cât scot gălăţenii din buzunare pentru MASA DE PAȘTI
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Carne de miel găsiţi, la supermarket, şi cu mai puţin de 20 lei kilogramul, dar la carcasă întreagă * Vin este din belşug, la preţuri destul de accesibile * La dulciuri, ieşiţi mai ieftin preparându-le acasă


O săptămâna mai avem până să întindem masa de Paşti şi să ne aşteptăm rudele sau prietenii la festinul de sărbătoare. E forfot de lume şi prin supermarketuri, dar şi prin pieţe. Cu toţii umblăm de colo, dincolo, tot tăind de pe liste şi adăugând în coşuri şi în sacoşe ingrediente pentru mâncărurile festive, băuturi, fructe de pus pe masă. Fiecare după pofta inimii şi după preferinţele  invitaţilor… Din păcate, pe lângă că ne ia o mulţime de timp să mergem la cumpărături, ne mai şi costă destul de mult. În medie, o masă îmbelşugată de sărbătoare, pentru gazde şi invitaţi, ajunge pe la 400 de lei, potrivit istoricului de consum al anilor trecuţi.

Vă spunem astăzi care sunt, în acest moment, preţurile pricipalelor ingrediente de sezon: carnea de miel, ouăle de înroşit şi vinul. Mai trecem în revistă, totodată, şi vreo câteva preţuri ale celorlalte băuturi care merg la masa de sărbătoare, dar şi ale cozonacilor.

Fără carne de miel, parcă nu-i sărbătoare

Nu-s puţinii gălăţenii care spun că fără nişte bucate din carne de miel pe masă, parcă nici n-au venit Paştile. Ei bine, aveţi de unde cumpăra carne. Supermarketurile s-au aprovizionat deja şi cel mai probabil, spre finalul săptămânii, va apărea şi în Piaţa Centrală galantarul mobil cu mult căutata carne de sezon.

Am găsit, ieri, la Auchan, miel întreg la 19,95 lei kilogramul şi sfert de miel cu cap la 17.95 lei kilogramul. Carnea de oaie e ceva mai ieftină: cotlet cu os se dădea la 22,50 lei kilogramul, pulpa la 21,96 lei, spata la 20,99 lei şi pieptul cu os este 16,05 lei.

La Carrefour-ul din Mall, carcasa de miel costa 24,99 lei kilogramul, iar punga cu parte anterioară de miel şi cap se dădea la 21,99 lei kilogramul. Cotletul de oaie costa aici 21,97 lei, iar ceafa, 20,21 lei.

Carne de miel am găsit şi la Billa din Centru, din Winmarkt. Mielul întreg se vindea aici cu 21,99 lei kilogramul, iar pachetul de pulpă cu os şi cap se dădea la 24,99 lei kilogramul. În Piaţa Centrală, în anii trecuţi, kilogramul de carne de miel, la galantarul mobil, costa cam 27 lei. Care vor fi preţurile în acest an, vom vedea.

Pe la stâni, preţurile sunt ceva mai mici. Puteţi lua carcasa şi cu 20 lei kilogramul. E musai, însă, să cumpăraţi tot mielul, pentru că ciobanul n-are cum să vă vândă numai cap sau pulpă şi să păstreze restul. Dacă însă luaţi direct de la stână, vă mai asumaţi şi o seamă de riscuri. Mai exact, dacă ciobanul nu respectă normele de igienă şi vă îmbolnăviţi mâncând carnea, n-o să prea aveţi cum să-l daţi pe om în judecată. Că doar n-o să mai recunoască faptul că v-a sacrificat şi vândut un animal, fără acte! Totuşi, să ştiţi că majoritatea celor care cumpără miel întreg şi-l procură direct de pe la stâni. Măcar nu cumpăraţi de la ţăranul care aduce miei sacrificaţi la portbagaj, prin pieţe... Asta chiar ar fi un pericol pentru sănătate!  

Ouă roşii sau în celelalte culori ale curcubeului

În fiecare an, de Paşti – ba chiar şi în timpul anului uneori - găsiţi în supermarketuri ouă deja vopsite în toate culorile curcubeului. Dar parcă n-are chiar acelaşi farmec să le cumperi aşa! Tot mai frumos rămâne, parcă, să iei ouă crude, pe care să le fierbi şi să le vopseşti acasă. În supermarketuri, la carton de 30 de bucăţi, preţul oului scade şi până la 33 de bani. Mai scumpe sunt cele pe cutia cărora scrie că au fost crescute în regim ecologic. În acest caz, preţul unui singur ou poate sări chiar şi de 1,2 lei.

Vopseaua: de la mai puţin de un leu per plic mic, până la mai mult de 10 lei plicul pentru un plic mare. Depinde şi ce fel vreţi să arate ouăle de pe masa dumneavoastră de Paşti. Un roşu carmin simplu costă ceva mai puţin, pe când pentru un ou cu modele de tot felul o să plătiţi ceva mai mult.

Vin şi alte băuturi

De la o vreme, când mergem la cumpărături, nu ne mai întrebăm dacă ceea ce cumpărăm este vin bun sau vin mai puţin bun, ci dacă este vin sau vreun cocktail dăunător sănătăţii, alcool, zahăr şi arome. Ei bine, gândiţi-vă, atunci când cumpăraţi, că sticla de 0,7 litri care costă cinci lei nu are cum să fie plină cu vin curat. Nu de alta, dar litrul de vin tot costă şi el vreo doi lei acolo, iar sticla şi procesul de ambalare mai fac şi ele vreo trei lei. Se mai adaugă transportul, taxa de raft şi aşa mai departe. După părerea noastră, dacă e îmbuteliat, un vin trebuie să coste măcar peste 10 lei litrul (deşi preţul nu-i o garanţie a calităţii). Noi am ales, spre exemplu, ca produs de calitate medie, un cabernet sauvignon de la Beciul Domnesc. L-am găsit, la Carrefour-ul din Mall, la 16,65 lei, în Auchan la 14 lei, iar în Billa din Centru la 19,99 lei. Nu-i chiar ieftin, dar nici nu-i musai să beţi aşa de multe, într-o singură zi! Sigur că, pentru gălăţenii cu gusturi mai fine, oferte sunt pe măsura buzunarului, unele sticle de vin de 0,7 litri ajungând să coste şi peste o sută de lei.

Dar vin bun găsiţi şi în Piaţa Centrală, la standul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie (SCDVV) Bujoru, unde litrul, ambalat la pet de un litru, doi litri sau cinci litri, vă costă şase lei. La peste 10 lei, găsiţi merlot ecologic şi alte asemenea vinuri mai alese. La bere, noi ne-am uitat la:  pet-urile de trei litri cu Noroc (6,4 lei la Carrefour-ul din Mall sau 6,29 lei la Auchan şi 6,19 lei la Billa din Winmarkt) la pet-urile de doi litri de Timişoreana (6,63 la Billa sau 6,13 lei la Auchan şi 5,75 lei la Carrefour-ul din Mall) şi la sticlele de Bergenbier de doi litri (5,79 lei la Billa sau 5,75 lei la Carrefour-ul din Mall şi 6,16 lei la Auchan).

Cozonacii,  la pungă sau direct din cuptor?

Pentru gospodinele tinere de la oraş, e mai greu să frământe şi să bage la copt cozonaci, aşa cum făceau bunicile, la ţară, pe vremuri. Pe de o parte, nici timp nu prea mai are lumea, pentru astfel de munci casnice. Apoi, s-ar putea să nu crească bine aluatul, să ardă cuptorul mai tare pe o parte şi câte şi mai câte necazuri nu s-ar putea ivi!

Sigur, e mai ieftin să faceţi cozonac, în casă. Kilogramul de făină se găseşte mai peste tot cu vreo 2,5 lei, la fel ca şi cel de zahăr. Apoi, nuca se vinde la cam 30 lei kilogramul, rahatul turcesc la vreo cinci lei kilogramul, iar cutii de cacao, chiar mai scumpe, găsiţi la cam 10 lei. Ar mai fi nevoie de câteva ouă de 33 de bani, ceva unt de vreo opt lei pachetul şi lapte de vreo trei lei litrul şi vă puteţi apuca de treabă. Amănunte despre cât costă cozonacii comandaţi la diferite cofetării, găsiţi în pagina Observator a ziarului de astăzi.

Dar dacă e mai ieftin să-l preparaţi, cu siguranţă e mult mai simplu să-l cumpăraţi gata făcut. Am găsit, în Carrefour-ul din Mall, cozonac la preţuri pornind de la 6,8 lei. În cazul prăjiturilor de tip panettone, preţurile ajung şi până la aproape 50 lei. La Auchan, în sectorul de oferte de sezon, am găsit şi cozonac la 8.15 lei, dar şi la mai bine de 11 lei. Tot ar putea fi mai ieftin decât cel comandat de la patiserii şi cofetării. Sigur, găsiţi şi acolo cozonac de 10 lei bucata, dar puteţi să cumpăraţi şi din cel care costă peste 50 lei kilogramul. Mult mai scump, dar, bineînţeles, şi mult mai bun.

Una peste alta, dacă v-aţi mai programat şi un grătar de mici pentru prima sau a doua zi de Paşti, aveţi toate şansele să scoateţi şi alţi bani din buzunar şi s-o duceţi mai greu până la salariul viitor. Mai ales că ne-am obişnuit cu toţii să ne mai cumpărăm şi câte ceva nou de îmbrăcat, înainte de marea sărbătoare. Dar deh, doar o dată pe an sărbătorim Paştile!

AFLĂ și cât ne COSTĂ COZONACII de PAȘTI. Comandăm sau îi facem acasă?

Citit 3735 ori Ultima modificare Marți, 26 Aprilie 2016 00:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.