Reîncep cercetările arheologice la Negrileşti

Reîncep cercetările arheologice la Negrileşti
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, Muzeul de Istorie "Teodor Cincu" din Tecuci finanţează din nou, după cinci ani, un şantier arheologic în situl de la Negrileşti.

După cum am aflat de la Viorel Burlacu, managerul Muzeului de Istorie, cercetarea se va desfăşura pe o perioadă de aproximativ 15 zile, va fi coordonată de doi specialişti în arheologie, muzeograful tecucean Paul Ciobotaru şi Ilie Costel, muzeograf la Muzeul de Istorie "Paul Păltănea" din Galaţi, cărora li se va alătura Adrian Formanciuc, specialist la Muzeul de Istorie şi Etnografie din Cahul.

Situl arheologic Negrileşti - Curtea Şcolii, situat pe o terasă înaltă a râului Bârlad, în nordul satului, care ocupă o suprafaţă de 12 hectare, aflată în proprietatea şcolii gimnaziale şi a unor cetăţeni din localitate, a fost descoperit în anul 1981. Din anul 2007, au fost efectuate cercetări preventive de către muzeele de istorie din Tecuci şi Galaţi.

"În urma acestor cercetări, la care au participat şi studenţi de la Facultatea de Istorie a Universităţii "Dunărea de Jos" Galaţi, au fost identificate urmele unor aşezări civile din neoliticul timpuriu (cultura Starčevo Criş), bronzul târziu (cultura Noua), epoca migraţiilor (cultura Sântana de Mureş - Cerneachov), evul mediu timpuriu (sec. VIII-X) şi epoca modernă", se arată în comunicat.

Cele mai importante descoperiri de până acum în aşezarea de tip Sântana de Mureş - Cerneachov sunt cuptoarele de ars ceramică: "Multitudinea şi varietatea ceramicii reprezintă gradul înalt de dezvoltare la care ajunsese meşteşugul olăritului în prima jumătate a mileniului I d. Hr. Cele şase cuptoare de ars ceramică, descoperite din 1981 până în 2016, dovedesc că locuirea civilă care s-a aflat în acest perimetru în secolele IV-V d. Hr. a reprezentat un adevărat centru economic în zonă", mai spune managerul Viorel Burlacu.  

     

Citit 2917 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.