"Amintiri din kitschilărie", de Ionuț Alzheimer

"Amintiri din kitschilărie", de Ionuț Alzheimer
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

* Nu știu alții cum sînt, dar eu, când am auzit că unii au reconsiderat și renovat celebra Bojdeucă a lui Creangă, era cât pe ce să mă urc în Teiul lui Eminescu, pentru a cânta aidoma pupezei din trei. Ce-i aia "pupăză din trei"?! Rebusistic vorbind, e un fel de cuc, însă ceva mai armenesc.

Vă rog să-mi întelegeți lipsa de entuziasm, însă restaurarea Bojdeucii lui Ion Creangă nu-mi saltă câtuși de puțin inima de bucurie, din pricina faptului că așezământul e de nerecunoscut. Aș fi suportat infinit mai bine și mai ușor vestea că Mircea Cărtărescu a fost prins la furat cireșe, în Hala Matache, sau că s-a dus la scăldat în Hala Madrid, decât să aflu că Bojdeuca lui Creangă a devenit așezământ de 5 margarete, cu sistem de încălzire în pereți, cu centrală pe peleți. Despre "conservarea farmecului unic al bojdeucii a vorbit chiar președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe. Nu la fel de frumos precum capra mijlocie a Irinucăi, dar orișcât.

Pentru că suntem mai aproape de "Iadul Alb" al iernii decât de "Cupola de Foc" a verii toride, Bojdeuca "de lux" a lui Creangă a fost dotată cu sistem de încălzire în pereți. Pun pariu pe ce vrea Alexe și epigonii săi că este vorba despre încălzire sustenabilă, și nu de încălzire globală în pereți și pardoseală, așa cum s-a speculat. Același boss al Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, ne-a asigurat că "în scurt timp, vom putea să pătrundem iarăși în universul literar pe care marele scriitor Ion Creangă l-a creat chiar în această căsuță."

Cei cărora le plac senzațiile literar-istorice tari pot intra în acest univers, prin efracție. Cu condiția să nu bată la ochi, să nu-i indigneze pe paznici și nici să-i tulbure liniștea sistemului de alarmă.

* Mare mai este bucuria adusă de calificarea echipei naționale de fotbal masculin a României la Campionatul European! Slavă domnului Edi că n-am stat la mâna altora, sau, cum ar spune Iohannis, bine că n-am depins de "calculul pârtiei".

* Revelație sau simplă speculație climatică?!

După șocantul eveniment meteo de sâmbătă, când, la Galați, a plouat, a tunat și a nins, experții văzduhologici din Țiglina 2 au ajuns la terifianta concluzie că fulgii de zăpadă din această iarnă conțin apă.

⇒Alte babe care ard, aceeași țară care se piaptănă

*Precizare: Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 1738 ori Ultima modificare Joi, 11 Aprilie 2024 01:49

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de Iulian
    Luni, 20 Noiembrie 2023 12:11
    95.76.32.***
    Ion Creangă a fost un vizionar si a lăsat în testament: ,,după 134 de ani de la moartea mea să vindeți edița princeps Harap-Alb sau Povestea Porcului și să recondițianați bojdeuca cu termopane, ușă metalică, gresie porțelanată, acoperiș cu țiglă bituminoasă etc...eventual să montați și o centrală”
    0
    3

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.