Bun venit la şcoală, menghinelor!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Şcoala s-a restartat cu o săptămână întârziere. Nu bănuiam motivele pentru care anul de învăţământ 2012-2013 a început cu o amânare, dar mi-am dat seama ieri dimineaţă, la obositorul careu plin de plozi zgomotoşi, momente de microfonie cronică şi flori care-i scot din foame pe minoritari. Se presupune că madam directoarea şcolii la care mi-au ajuns paşii întâmplător trebuia să mai arunce un ochi în manualul de limbă română destinat clasei a cincea. Aiurea, tot pe lângă gramatică le-a vorbit părinţilor, dând acuzativul fără prepoziţie cu capul de pereţii proaspăt văruiţi. „Clasele care le avem...”, a narat erudita cu funcţie, făcându-l probabil invidios pe profesorul de atelier. Româna acestuia din urmă nu e cu nimic mai prejos, dar bietul salahor le vorbeşte menghinelor, nu fiinţelor din cancelarie.

* Cea mai importantă ştire a zilei de ieri - m-am scăpat încă din primele rânduri, n-am putut păstra surpriza - este că s-au vândut plante ca la balamuc. N-a existat intersecţie de bulevard fără măcar o vânzătoare de tulpine înflorite (OK, din punct de vedere biologic nu m-am exprimat corect!), iar specia intitulată mămici entuziaste a devorat fără milă şi ultima creangă de corcoduş, dacă aia era prevăzută cu măcar două-trei petale. Aşadar, toamna s-or număra bobocii, dar mai degrabă se contabilizează bănuţii strânşi din comercializarea de beţe cu care să-i scoţi ochii învăţătoarei/profesoarei. Să-i scoţi metaforic, nene...

* Odată cu primele pupături profesor-elev, mămică-învăţătoare etc., aş dori să readuc în actualitate lista de cheltuieli ale posesorilor de copii buni de şlefuit: flori pentru doamna/doamnele, fondul clasei (Ce zicea Abramburica de la Educaţie, că nu sunt permise asemenea acte? Se vede că n-a mai dat de mult pe la şcoală!), fondul unităţii de învăţământ, bănuţi pentru un dulăpior, pentru un televizoraş, pentru una, alta. A, şi pentru diverse culegeri, auxiliare, cataroaie pe care odraslele de 7-11 ani trebuie să le care zilnic în cârcă. În rest, nimic nu se mai achită, totul este mură-n gură. De ce asta? Pentru că învăţământul românesc, prin excelenţă, este gratuit!      

Citit 772 ori Ultima modificare Luni, 17 Septembrie 2012 15:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.