Leapşa Lepşa (III)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Am ajuns, aşadar, şi la operatorul de turism căruia îi datorez apariţia acestui mini-foileton. Baciul pensiunii (asta-i titulatura cea mai nimerită în arealul Parcului Natural Putna) are îndeobşte domiciliul stabil în Porto-Franco, dar nu te lasă singur în sânul vraişte al faunei şi florei Carpaţilor Orientali. Cu ocazia asta îmi petrec şi eu concediul cu dumneavoastră, îţi şopteşte în timp ce-şi face monetarul. Da, 80 de lei camera dublă, aveţi şi baie, adaugă concesivul patron, pentru ca apoi să-ţi deseneze verbal comparaţia Lepşa - Galaţi la nivel de oxigen respirabil. Ehei, narează stăpânul concediului tău, când munceam eu în combinat nu se putea respira în oraş. Acum e mai bine, au început şi copacii să înflorească, dar tot mai bine e aici, între munţi. Impecabil, cât de articulat poate fi, ce simţ, un observator atât de fin nici nu visai să-ţi iei în vacanţă... Chiar nu te interesa unde şi-a făcut veacul cartea lui de muncă, deci nici fotosinteza din patrulaterul Dunăre-Cătuşa-Prut-Brateş.

În Harghita, ca să fac o paralelă modestă, a trebuit să sun de patru-cinci ori ca să vină proprietarii vilei pentru a le înapoia cheile. Pur şi simplu nu-i interesa ce facem, cum facem şi mai ales de ce. Au primit contravaloarea cazării (dar asta numai după ce şi-au făcut datoria de amfitrion - a se citi pălincă, slană şi zâmbete, multe zâmbete), ne-au urat cele bune şi ne-au arătat ţeava de eşapament. Fumega puţin, dar şi-or fi rezolvat problema între timp.

Aici, la Lepşa, stâpănul stă în maiou şi se pregăteşte să facă focul pentru grătar. Consideră că poate da o mână de ajutor, cu toate că nu i-a cerut-o nimeni. Ulterior, dacă te vede cu o sticlă de elixir pe masă, se face că a descoperit o gaură nouă în galaxie. Profită de faptul că semnalul telefonului e prost, că internetul nu există (nu-şi pune router, costă) şi e vestitor de breaking-news-uri: „Au dat la televizor că e cod galben.” Aşa, şi? Te-am întrebat eu ceva? Evident că nu i-o spui în faţă, n-ai chef să-ţi dinamitezi sejurul, dar te doare pancreasul, îi plângi de milă. Şi nici măcar nu era cod galben pentru zona în care ne aflam...

(urmare în numărul de mâine)

Citit 961 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Septembrie 2014 16:36

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.