Învăţământul moca

Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Un ministru tehnocrat din subordinea lui Dacian Cioloş, Bostan i se zice, a declarat (sau a scris pe Facebook, mi-e lene să mă documentez) că proprietarii de copii din România ar trebui să bage simbolic mâna în buzunar pentru educaţia acestora. Ce înseamnă simbolic pentru dovleacul din Executivul lui Dacian? O sută de lei pe lună, "nu mult, ceva simbolic, dar să simtă că nu e gratis", adăugând că noţiunea de moca e o reminiscenţă a celor 50 de ani de comunism. Am funcţia de părinte de elev, aşadar pot emite câteva păreri. Scuze prealabile pentru noxe:

1. Bostane, dragă, învăţământul românesc nu este gratuit. O fi fost pe timpul lui Nea Nicu, ăla pe care l-ai invocat în textul kilometric care ţi-a ieşit de sub nas. Doar scriptic, citirea, algebra şi muzica sunt pe gologanii statului, însă în realitate suma aia „simbolică” este lovită de cinismul cu care li se cer tutorilor capital pentru diverse nimicuri folositoare: fondul clasei, fondul şcolii (e ilegal, desigur), bani pentru dulapul ăla care s-a învechit, apoi bani pentru dulapul care a fost folosit de "ăia" de-a VIII-a cu care nu te mai înţelegi (şi, nu de alta, dar nu i se mai închid uşile), bănuţi pentru un laptop, ca să putem învăţa practic (apoi, computerul este luat puţin acasă de către doamna învăţătoare sau profesoară), "material" pentru aer condiţionat, că soarele nu ţine cont de bugetul Educaţiei şi bate, nemilosul, chiar în clasa copiilor noştri, parale pentru termopane, arginţi pentru dero şi alte substanţe, ca să spălăm băncile, că e păcat să le lăsăm aşa peste vacanţa de vară, marafeţi pentru achiziţionarea unui LED TV (e mai ieftin decât un smart, dar e foarte practic) şi lista poate continua, doar suntem neam cu imaginaţie. Ministrule, în rest avem parte de moca. Adică, nu ne obligă nimeni să-i dăm doamnei flori şi mărţişoare.

2. N-aveam cum să omit faptul că învăţământul gratuit din România îmi bagă anual pe esofag culegeri şi auxiliare - contra cost! - fără de care nu se pot desfăşura cursurile. Temele nu se mai dau din manual, ăla e "prea" gratuit, vorba domnului ministru.

Citit 680 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Iunie 2016 16:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.