* Declaraţiile ministrului Dan Nica vin ca un duş rece peste administraţia locală gălăţeană * Primarul Dumitru Nicolae a ameninţat că va desfiinţa poliţia comunitară dacă Guvernul nu va aloca fonduri pentru funcţionarea sa în viitoarea lege a poliţiei locale *
Cine a crezut că povestea cu desfiinţarea Poliţiei Comunitare, la Galaţi, s-a liniştit şi că ameninţarea primarului Dumitru Nicolae a fost doar aşa, un moft, s-a înşelat amarnic! Dezamăgirea – pentru administraţia locală – a venit chiar de la ministrul de Interne, Dan Nica.
Prezent, la sfârşitul săptămânii, la Galaţi, acesta a declarat, clar, că Guvernul nu va acorda sprijin financiar în teritoriu pentru înfiinţarea Poliţiei locale, pentru că legea destinată acesteia, aflată în dezbaterea Parlamentului, nu prevede sume de la bugetul de stat pentru finanţare.
Potrivit lui Dan Nica, legea poliţiei locale măreşte competenţele actualei poliţii comunitare, solicitare expresă a administraţiilor locale: „Guvernul nu va acorda sprijin financiar în teritoriu. Nu sunt prevăzute sume de bani de la bugetul de stat pentru această acţiune, ea neputând fi finanţată atâta timp cât nu există nişte standarde de cost şi cu atât mai mult cu cât decizia de a înfiinţa şi de a dimensiona poliţia locală aparţine fiecărei autorităţi locale. Guvernul nu are niciun fel de implicare din punctul de vedere al finanţării şi vreau să vă spun că sunt împotriva finanţării poliţiei locale automat şi pentru că am găsit cazul unor comune care au 3.000-4.000 de locuitori şi 75 de poliţişti comunitari”.
Dan Nica a adăugat că dimensionarea cheltuielilor fiecărei autorităţi locale este de resortul şi apanajul exclusiv al acesteia, deci fiecare consiliu local şi primar trebuie să decidă unde îşi direcţionează sursele de bani.
Aceste afirmaţii intră în contradicţie cu recentele declaraţii ale primarului Dumitru Nicolae, care spunea că dacă nu apare, până la sfârşitul anului, legea poliţiei locale, astfel încât statul să aloce şi fonduri pentru funcţionarea acestei poliţii, la Galaţi, această structură se va desfiinţa.
Primarul Dumitru Nicolae a mai precizat – şi nu o dată! – că şi ceilalţi primari din ţară sunt de aceeaşi părere şi că un protest public al Federaţiei Municipiilor din România ar putea ajunge, în această toamnă, la Guvern.
Standarde pentru costuri
„Ajutorul de la guvern este mai problematic, să primeşti atâta timp cât banii respectivi nu există”, a venit, sâmbătă, răspunsul sec al vicepremierului Dan Nica. Acesta a menţionat însă că Guvernul ar putea totuşi să ia în discuţie o eventuală finanţare a Poliţiei locale în momentul în care s-ar stabili nişte standarde de cost minime şi ar exista câteva elemente care să fie cuantificabile:
„Am discutat cu Ministerul Finanţelor şi au spus că aceste standarde de cost sunt esenţiale pentru a determina câţi bani şi de unde, pentru că standardele de cost spun că se asigură un nivel minim al cheltuielilor de funcţionare care se asigură prin bugetul statului. Cine doreşte mai mult, cine doreşte să facă alte lucruri, o poate face doar din resursele proprii ale bugetului local. Este un principiu european care vorbeşte despre asigurarea standardelor minime de cost”.
În principiu, au fost propuse câteva variante de lucru pentru finanţare, inclusiv o creştere a cotelor defalcate cu două puncte procentuale, dar acestea erau prevăzute în cazul în care Poliţia locală prelua şi poliţişti din Poliţia naţională, care ar fi venit în Poliţia comunitară din motive obiective, „pentru că nu existau persoane pregătite, care să aibă calificarea necesară”, a mai precizat Nica.
Ministrul a ţinut să sublinieze că, o dată adoptată, noua lege a Poliţiei Locale, „transformarea gardienilor publici în poliţişti va rămâne de domeniul trecutului” şi că agenţii vor fi nevoiţi să urmeze cursuri de specializare.
Proiectul privind înfiinţarea legii poliţiei locale se află încă în dezbatere în Parlament, iar ministrul Dan Nica a anunţat că intenţionează să meargă la comisia parlamentară de specialitate pentru ca această lege să fie aprobată şi să intre în funcţiune începând cu 1 ianuarie 2010.
Bani pentru chirii şi locuinţe de serviciu
Dacă lipsa finanţării pentru viitoarea poliţie locală ar putea fi considerată vestea proastă, vestea bună ar fi că MAI a alocat fonduri pentru plata chiriilor poliţiştilor, dar şi pentru igienizarea locuinţelor de serviciu ale lucrătorilor din sistem.
Astfel, din totalul de 50 de milioane de lei pe care Ministerul Administraţiei şi Internelor i-a primit, la rectificarea bugetară, pentru toate armele, 10 milioane de lei au fost alocaţi pentru plata chiriilor poliţiştilor, jandarmilor, poliţiştilor de frontieră etc, iar alte circa 2 milioane de lei au fost alocate pentru realizarea de lucrări de igienizare a locuinţelor de serviciu, a declarat ministrul de Interne, Dan Nica.
Potrivit acestuia, jumătate din cele 10 milioane de lei a fost alocat pentru plata chiriilor lucrătorilor Inspectoratului General al Poliţiei Române, iar restul a fost împărţit, proporţional, între Jandarmerie, Poliţia de Frontieră şi ISU.
Dan Nica a precizat că locuinţele pentru care ministerul va plăti chirie nu trebuie să aparţină rudelor poliţiştilor, pentru a se evita, eventualele afaceri pe banii statului.
În plus, ministrul de Interne a precizat că a alocat cele 2 milioane de lei pentru igienizarea celor circa 700 de locuinţe de serviciu ale poliţiştilor, aflate în general în mediul rural, amenajate alături sau deasupra posturilor de poliţie.
„Aceste locuinţe nu au fost ocupate până acum, pentru că nu erau igienizate, situaţie care se va schimba de acum înainte, mai ales că lucrările de igienizare au şi început în anumite judeţe. Şi la nivelul judeţului Galaţi există astfel de cazuri”, a spus Dan Nica.
Tot în urma rectificării bugetare, Dan Nica a alocat şi fondurile suficiente pentru plata restanţelor la utilităţi, la realizarea de reparaţii ale mijloacelor de transport şi pentru plata RCA-urilor. În plus, s-au alocat bani şi pentru asigurarea, până la sfârşitul anului, a consumabilelor şi obiectelor strict necesare de funcţionare, inclusiv a necesarului de carburanţi.
Ce spun autorităţile locale?
„De patru ani aşteptăm să apară Legea Poliţiei Locale, pentru a se stabili clar şi forma de finanţare şi atribuţiunile. Fără acestea, se duce poliţistul comunitar pe stradă şi cetăţeanul spune «lasă-mă domnule, în pace, unde scrie pe lege că poţi să mă amendezi?»”, declara, în urmă cu o lună, primarul Dumitru Nicolae, ameninţând că va desfiinţa Poliţia Comunitară, dacă nu se reglementează odată sursa de finanţare şi statutul Poliţiei Locale.
„Primarul are dreptate; iniţial, la înfiinţare, în 2005, se vorbea despre finanţare şi de la bugetul naţional, însă de patru ani nu primim subvenţii decât de la bugetul local. Dacă vom dispărea şi noi, Poliţia Judeţeană nu va avea oameni, s-ar putea să ne transformăm într-o a doua Craiovă!”, avertiza Cristian Gîscă, şeful Poliţiei Comunitare, unde lucrează 730 de salariaţi.