Războiul gunoiului nu miroase a bine

Războiul gunoiului nu miroase a bine
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Încet, dar sigur, între Garda Judeţeană de Mediu şi Primăria municipiului Galaţi a izbucnit un adevărat război al gunoiului. În timp ce comisarul de mediu, Mihai Turcu, declară public faptul că primarul Dumitru Nicolae nu îşi dă acceptul pentru ca deşeurile din comunele din apropierea municipiului să aducă gunoiul la groapa Galaţiului, edilul îl acuză pe Mihai Turcu de răzbunare.

Între toate aceste declaraţii şi acuze grave, rămâne însă o problemă nerezolvată: unde se descarcă gunoiul comunelor din apropierea municipiului Galaţi?      

Scurtă istorie a unei poveşti mai lungi

După cum se ştie, toate depozitele de gunoi neconforme din judeţul Galaţi au avut ca termen de închidere data de 16 iulie. După această dată, este interzis ca gunoiul din comune să se depoziteze în localitate; singurele două gropi de gunoi care au primit păsuire legală sunt cele din Galaţi şi Tecuci, pentru că ambele municipii derulează proiecte europene de gestionare a deşeurilor menajere.

Groapa de gunoi din Galaţi mai poate rămâne deschisă până în 2014, iar groapa din Tecuci, până în 2017. Din păcate însă, doar la groapa de la Tecuci se primeşte - e drept, contra cost! - gunoiul comunelor din zonă.

La Galaţi nu este aceeaşi situaţie, a reclamat, la începutul acestei săptămâni, Mihai Turcu, care spune că localităţile din zona municipiului Galaţi nu au altă variantă decât să facă contracte de salubritate cu firme care duc gunoiul… tocmai la Brăila! Fiind un drum mai lung şi taxele cresc, iar toate acestea se reflectă, până la urmă, în impozitele plătite de cetăţeni.      

Acuze de o parte şi de alta

"Avem o problemă cu primarul municipiului Galaţi care, deocamdată, nu este de acord cu depozitarea deşeurilor comunale la depozitul de la Galaţi. Asta se întâmplă în condiţiile în care doar două depozite din judeţ mai au perioadă de tranziţie”, a spus, luni, comisarul Gărzii de Mediu, Mihai Turcu.

„Când s-a gândit proiectul european de construire a noii gropi de gunoi, nu am văzut nicio comună interesată de aşa ceva. În plus, groapa de gunoi a fost gândită pentru nevoile Galaţiului, nu şi pentru cele ale altor localităţi”, a dat replica, ieri, primarul Dumitru Nicolae. Edilul a evitat însă să spună clar dacă a interzis sau nu accesul altor firme de salubritate (care au contracte în judeţ, cu alte comune) în actuala groapă de gunoi.   

„Firmele de salubritate care acţionează în judeţ, pot duce deşeurile la Tecuci. La Galaţi situaţia este diferită. În aceste condiţii, l-am informat şi pe domnul prefect şi pe domnul preşedinte al CJ care este situaţia", a mai declarat, Turcu.

„Ştiţi ce face Tecuciul? Nu ia gunoi din comunele judeţului nostru şi ia de la judeţul vecin, că de acolo ia bani. Iar comunele din judeţul nostru nu au decât să aducă gunoiul la noi, la groapă”, a reacţionat şi primarul.

Răzbunare, şantaj sau interese de grup

„Ecosal este o direcţie în cadrul Primăriei şi, din câte ştiu eu, această direcţie este finanţată de cetăţenii municipiului Galaţi; am găsit contracte Ecosal în judeţ, nu ştiu dacă este sau nu legal... Dânşii administrează groapa [de gunoi a municipiului Galaţi] şi îşi permit să depoziteze în groapa lor. Celelalte firme văd că nu au nici un drept până acum. Am o sesizare de la SC Urban, care a încheiat contracte cu primării,  iar gunoiul îl duce la Brăila, cu 12 dolari tona plus TVA!”, a mai reclamat, luni, Mihai Turcu, într-o conferinţă de presă.

Turcu a mai anunţat că, de astăzi, Garda de Mediu va începe controale la toate punctele gospodăreşti din oraş (gestionate de Ecosal), aşa, pentru a se constata cât de bine se colectează gunoiul la Galaţi…

„Punctul meu de vedere e istoria: când am venit în primărie, în Galaţi erau Ecosal şi RWE, societate al cărei patron era unul Turcu Mihai. Primeam cereri că cetăţenii vor ca gunoiul să fie ridicat de RWE. Sistemul era aşa: salubrizarea se plătea la asociaţiile de proprietari, dar societatea încheia un contract cu administratorul că îi dă între 5-8 la sută comision”.

„A apărut Acarul Păun, adică eu, şi am desfiinţat acest sistem… Întreb şi eu acum: de ce trebuie să vină firma lui Turcu să ia gunoiul…  Urban, sigur, e firma lui Turcu! Totdeauna trebuie să apară câte o firmă…”, a ieşit, marţi, la atac, primarul Dumitru Nicolae.

„Nu am nici un fel de legătură de afaceri cu Urban. Nu sunt acţionar sau asociat. Singura legătură este că un sediu aparţinând unei societăţi la care sunt acţionar este închiriat firmei Urban, atât! Ce legătură are asta cu problema de fond: unde duc comunele gunoiul? La asta aşteptam să răspundă domnul primar! Despre Ecosal de ce nu spune domnul primar dacă are sau nu licenţă să facă activitate de salubrizare în judeţ? Ce, este vorba aici de gunoiul lui Turcu?”, a reacţionat comisarul de mediu, în a cărui declaraţie de avere nu apare, într-adevăr, vreo referire la Urban.

Cât priveşte ideea potrivit căruia Garda de Mediu ar demara controalele la punctele gospodăreşti din oraş, în replică la acţiunile primăriei, Turcu a răspuns: „Măsurile de verificare le putem face oricând, acesta este rolul nostru. Nu pot sta în birou ca un trântor, să citesc ziarul. Dacă aşa se pune problema, propun să nu-i mai verificăm decât pe cei care nu au pile, relaţii şi nu sunt membri în vreun partid, că pe ăştia oricum nu îi apără nimeni”.

Citit 741 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.