Director la director îşi scoate ochii!

Director la director îşi scoate ochii!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Directorul Agenţiei Teritoriale ANRSC Galaţi, consilierul local PD-L Viorel Trif, afirmă că este mai prost plătit decât directorii teatrelor gălăţene * Până aici, lucrurile ar fi corecte * Dar care este diferenţa? *

În condiţiile în care veniturile sale de consilier local şi director de instituţie publică sunt secrete, democrat-liberalul Nicolae Viorel Trif a atacat dur salariile managerilor de instituţii culturale votate la ultima şedinţă a Consiliului Local.

În conferinţa de presă organizată marţi la sediul partidului – la ora 13.00, deci în timpul orelor de program - Trif a ţinut să spună că grupul PD-L a votat împotriva salariilor managerilor de teatre.

„În ciuda faptului că suntem într-o perioadă de criză, şi prin legea salarizării unice Guvernul Boc elimină acele diferenţe între salariile pe care le au anumiţi bugetari pe anumite poziţii de conducere şi salariile pe care le au simplii angajaţi, veniturile acestor privilegiaţi, managerii instituţiilor de cultură, ating valoarea a 8-9 salarii ale angajaţilor din cadrul aceloraşi instituţii. Primesc sporuri pentru suprasolicitare nervoasă, sporuri de condiţii grele de muncă, deşi nu lucrează în cocserie şi nici nu pictează Capela Sixtină ca să stea cu capul în jos”, a declarat Trif.

Tot legat de activitatea sa de consilier local, Trif şi-a exprimat speranţa că hotărârea privind atribuirea în folosinţă gratuită a unui teren în suprafaţă de 10.828 către Asociaţia „Casa Noastră” a trecut cu amendamentul său. Nu era mai simplu să-l întrebe pe secretarul Consiliului Local în ce formă a fost adoptată hotărârea?!

„Suntem tendenţioşi!”

Deşi articolul publicat în ediţia de marţi a „Vieţii libere” - „Director public cu venit secret” - cuprindea şi punctul său de vedere, Viorel Trif a ţinut să ne critice:

„Articolul este conceput într-un mod tendenţios, cuprinde o serie de inexactităţi care dezinformează opinia publică. Instituţia pe care o conduc nu este una deconcentrată, ci o agenţie teritorială, fără personalitate juridică în cadrul unei autorităţi naţionale. Sursa de finanţare sunt veniturile extrabugetare, deci nu sunt banii contribuabililor. Veniturile sunt confidenţiale conform regulamentului intern al instituţiei. Nu pot să încalc o prevedere a regulamentului intern pentru că sunt pasibil de sancţiuni”, a declarat Trif.

Politicianul a ţinut să spună că lipsa de transparenţă a regulamentului intern datează de pe vremea guvernării Năstase, deci nu e vina lui Boc.

„În ce priveşte lipsa de transparenţă privind indemnizaţia de  consilier local, indemnizaţia nu e fixă, depinde de numărul de şedinţe. Nu aş fi putut să trec un minim şi un maxim. Colegii au făcut o medie. Nu e politică de secretizare”, a spus consilierul.

În sprijinul lui Trif a sărit şi liderul organizaţiei municipale a PD-L Galaţi, fostul europarlamentar Constantin Dumitriu: „Facem atâta caz despre consilierul Trif. De ce nu facem caz de salariile directorilor de la instituţiile culturale? Eu vin din mediul privat, sunt un contribuabil foarte bun, iar eu nu îmi permit să dau la directorii mei salariile care sunt la instituţiile de stat care sunt susţinute din banii noştri!”.

Ce folos?

Legea 51 prevede că “activitatea ANRSC se finanţează integral din venituri proprii obţinute din tarifele percepute pentru acordarea licenţelor, din tarifele percepute pentru eliberarea autorizaţiilor de montare şi exploatare a sistemelor de repartizare a costurilor, din tarifele pentru consultanţa şi prestări de servicii acordate la cerere, din contribuţii ale operatorilor de servicii de utilităţi publice aflaţi în sfera sa de reglementare sau ale organismelor internaţionale, precum şi din alte surse, potrivit prevederilor legale privind finanţele publice. Nivelul tarifelor şi al contribuţiilor se aprobă în fiecare an prin hotărâre a Guvernului”.

Operatorii în cauză, fie privaţi, fie de stat, credem că ar fi interesaţi să afle care este cuantumul salariilor la ANRSC ca să ştie şi ei de ce tarifele pe care le plătesc sunt aşa cum sunt.

În ceea ce priveşte regulamentul intern care secretizează politica salarială la ANRSC, care datează de pe vremea lui Năstase, nimeni nu împiedica PD-L, aflat la guvernare, să-l modifice în spiritul transparenţei.

În plus, repetăm: Trif este director coordonator de instituţie publică, deci angajat la stat, nu la privat!

Până la urmă, demersul nostru de a afla cu cât este plătit un director de autoritate de stat n-a fost în van. La insistenţele lui Constantin Dumitriu, am aflat că salariul de director al lui Trif este mult mai mic decât cel al directorilor instituţiilor de cultură din Galaţi. Cu cât?

Citit 1524 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.