Primăria propune taxe de criză de nervi

Primăria propune taxe de criză de nervi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primarul propune introducerea unei noi taxe, pentru gălăţenii care locuiesc la bloc şi au în apartament câini * Pisicile nu se taxează! * Impozitul pe clădiri, pentru persoane juridice, va creşte cu 4 la sută, sau cu 20 la sută, depinde cum calculezi * Preşedintele comisiei de buget-finanţe este împotriva acestor propuneri *

Pe site-ul primăriei deja au fost postate textele hotărârilor de consiliu local privind taxele şi impozitele locale pe 2010, propuneri ce vor fi supuse votului CL în ultima săptămână din această lună. Le prezentăm, cu precizarea că este vorba doar despre nivele propuse şi nu adoptate.

Pentru anul viitor, taxa de habitat propusă este de 47 de lei/an, adică o creştere de 4,4 la sută faţă de cea actuală (45 de lei/an/persoană).

Deţinătorii de grădini vor trebui să plătească o taxă suplimentară la taxa de habitat, mai mare cu 11,1 la sută faţă de cea din acest an (de la 0,36 lei/lună/100mp la 0,40 lei/lună/100mp).

Şi deţinătorii de animale vor scoate mai mulţi bani din buzunar, pentru gunoi; pentru bovine vor plăti 6,25 de lei/cap de animal/lună (acum se plăteşte 6 lei), pentru porcine – 1,25 (acum se plăteşte 1,20 lei), pentru cabaline, măgari, catâri – 12,50 (faţă de actualul 12 lei), iar pentru ovine şi caprine – 1,25 faţă de actualul 1,20 lei.

Pentru persoanele fizice, impozitele şi taxele locale în valoare fixă vor creşte, în medie, cu 4 la sută.

Taxa auto va rămâne la fel doar pentru autoturismele cu capacitate de până la 1.600 cm cubi, în rest, se va mări.

În schimb, taxa pentru panourile publicitare … se micşorează.

Sunt şi alte taxe propuse a se majora cu mult mai mult – Combinatul va plăti în 2010 suma de 7.885.100 de lei, taxă de poluare, faţă de 7.560.000 de lei, cât plăteşte în acest an! 

O taxă care latră, dar (sperăm) nu muşcă!

„La taxa de habitat vom introduce o nouă taxă, pentru cei care cresc câini în apartament. Va fi o taxă modică, la început şi doar pentru cei cu câini, la bloc. Pentru cei de la case, nu şi nici pentru cei care au în apartamente alte animale”, a anunţat, ieri, primarul, adăugând: „şi să ştiţi că eu nu mai am pisică”.

Totuşi, Dumitru Nicolae nu a precizat nici cuantumul noii taxe şi nici cum se va calcula, că doar nu poţi plăti pentru un chihuahua cât plăteşti pentru un dog german!

Primarul nu a explicat nici prin ce mister va şti primăria cu exactitate câţi câini are un cetăţean în apartament - că doar nu va sta inspectorul fiscal să asculte pe la uşi pe câte voci se latră?!

În plus, propunerea nu este continuată şi de un anumit obiectiv, de pildă, să existe o astfel de taxă, iar cu banii rezultaţi să se amenajeze locuri speciale pentru plimbatul câinilor… 

„Ideea îmi aparţine şi mi-a venit în urma scrisorilor primite de la cetăţeni, care spun că în loc să avem treabă cu câinii comunitari, mai bine am vedea ce se întâmplă cu cei care au câini, cât viţeii, în apartamente şi în urma cărora rămân pe scara blocului numai mizerii. În ultimii doi ani am primit săptămânal câte două scrisori de acest gen”, ne-a spus primarul.

Dumitru Nicolae şi-a amintit, însă că „şi acum doi ani am propus această taxă în Consiliul Local, dar a ieşit scandal şi nu s-a votat”. De ce, tot primarul ne-a explicat: „aveau consilierii câini”.

Acum însă, cu noii aleşi, lucrurile vor fi mai simple, spera, ieri, edilul. Nu de aceeaşi părere era ieri şi şeful comisiei de buget-finanţe din cadrul CL, Aurelian Constantin.

Deşi social-democrat (ca şi primarul), Constantin a precizat că  „nu sunt de acord cu taxa pentru câini” şi nici măcar pentru creşterea impozitului pe clădiri, pentru persoanele juridice. Ieri după amiază, comisia urma să discute asupra acestui proiect controversat.        

Impozite la clădiri, crescute proporţional cu explicaţiile

„În general, toate taxele şi impozitele cresc cu 4 la sută, conform cu rata inflaţiei. La persoane juridice însă, impozitul pe clădiri creşte cu aproape 5 la sută, faţă de impozitul din acest an şi cu 20 la sută, faţă de 2007”, a anunţat, marţi, primarul Dumitru Nicolae, aruncând iremediabil în ceaţă informaţia.

Din păcate, toate încercările presei de înţelegere a frazei de mai sus au rămas fără rezultat; reprezentanţii primăriei au ţinut-o una şi bună, că majorarea cu 20 la sută a impozitului datorat de persoanele juridice este doar raportată la nivelul impozitelor din 2007 (?!).

De ce s-a luat ca referinţă anul 2007 (o fi din cauză că atunci ne-am integrat în UE?), sau ce relevanţă ar avea pentru o firmă informaţia că, de fapt, va plăti, în 2010, cu 20 la sută mai mult decât în urmă cu trei ani, nu am înţeles, nici de la primar şi nici de la purtătorul de cuvânt, care a transmis explicaţiile directoarei economice, Doina Stamate.

Un lucru este însă clar: în proiectul de hotărâre scrie că „pentru anul fiscal 2010 impozitul pe clădiri datorat de contribuabilii persoane juridice conform alin.(2) art.253 din Legea nr.571/2003 şi a prezentei hotărâri, se majorează cu 20 la sută”. Atât. Nu cu vreo adăugire „… în raport cu 2007”, sau conform „HG 1514/2006”, aşa cum a explicat, la un moment dat, directorul economic, via purtătorul de cuvânt.

În concluzie, ne oprim aici, măcar până la votarea în CL a taxelor. Nu  de alta, dar la grijile pe care le au oamenii, din cauza crizei, fix de o criză de nervi provocată de explicaţiile întortocheate ale primăriei nu mai au nevoie!

Citit 1366 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.