Bugetarii n-au fost disponibilizaţi

Bugetarii n-au fost disponibilizaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cum deja ne aflăm deja în plină campanie electorală – deşi oficial ea începe peste câteva zile – informaţiile care vin „de sus în jos” (adică de la Preşedinţie, Guvern şi Parlament către judeţe) încep să fie privite cu circumspecţie, mai ales când subiectul de bază este criza economică.

Unii lideri se vaită, la Bucureşti, de criză şi susţin că în sistemul bugetar se fac reduceri la sânge, iar alţii, din contră, spun că nici măcar criza nu este atât de serioasă pe cât încearcă anumiţi politicieni să ne arate.   

Ca întotdeauna, adevărul este undeva la mijloc. Nu putem spune că nu există criză în România – asta ar însemna să facem abstracţie de miile de oameni care lucrau în sistemul privat şi care acum nu mai au un loc de muncă.

Pe de altă parte, nici nu trebuie să picăm în pericolul de a considera că a venit apocalipsa economică în România şi că totul va fi deblocat doar prin reducerile de personal din sistemul bugetar… Mai ales că în sistemul bugetar disponibilizările sunt ca şi inexistente… 

O lege contestată la Curtea Constituţională

Una dintre deciziile în baza căreia mii de bugetari ar putea fi sacrificaţi pe altarul economiei în perioadă de criză este legea privind restructurarea agenţiilor guvernamentale. Pentru această lege, Guvernul (la acea dată PDL+PSD) şi-a asumat răspunderea pe 15 septembrie, iar opoziţia de atunci, PNL+UDMR, a atacat-o la Curtea Constituţională.

Potrivit acestei legi, şefii instituţiilor publice trebuiau să reducă, în perioada octombrie - decembrie 2009, cheltuielile de personal cu 15,5 la sută. Reducere ce putea fi făcută fie prin acordarea a 10 zile libere lucrătoare, dar neplătite angajaţilor, fie prin reducerea programului de lucru, fie aplicând ambele variante.

Aceeaşi lege prevedea şi restructurări, astfel încât în cele 112 agenţii guvernamentale (reduse de la 223) urmau să rămână circa 33.900 de posturi din cele 43.268 (existente la 1 august 2009).

Alte 7.800 de persoane din agenţiile guvernamentale urmau să fie disponibilizate până la sfârşitul anului. Legea, atacată la Curtea Constituţională pe 23 septembrie, va fi discutată de magistraţi abia mâine, miercuri (adică la o lună de la sesizare)…   

Una ni se spune, alta se realizează

Politicienii –indiferent de culoarea politică – au un defect: una promit şi alta se întâmplă în realitate. În luna august a acestui an, când încă guvernul PD-L+PSD funcţiona, miniştrii se întreceau în a promite reduceri de personal, rezultatul fiind milioane şi milioane de lei. În realitate însă, situaţia stă cu totul altfel.

„Până luna trecută, eu nu am auzit de niciun bugetar care să fi rămas pe drumuri, din cauza economiilor efectuate la nivelul instituţiei. Singurul caz, anunţat la AJOFM, este cel al reducerii de posturi de la Direcţia pentru Protecţia Copilului”, ne-a spus liderul judeţean Cartel Alfa, Romică Gârneaţă.  

Ministrul Radu Berceanu anunţa, în vară, că la nivelul ministerului vor fi desfiinţate 627 de posturi plus cele rezultate în urma dispariţiei a trei structuri CFR. Lucru care pentru Galaţi ar fi însemnat, într-adevăr, disponibilizarea a 130 din cei 155 de angajaţi de la CFR Infrastructură.

Negocierile sindicale însă au condus la situaţia în care, la Galaţi, „pentru anul 2009 nu există nici un plan privind disponibilizarea angajaţilor CFR”, ne-a spus liderul sindical Mişcare Comercial, Viorel Istrate.

Este drept, a adăugat liderul, sunt 1.800 de salariaţi (de la CFR Marfă) care, de pe data de 12 octombrie, au intrat în şomaj tehnic, câte 21 de zile, însă „nu înseamnă că îşi pierd locurile de muncă, ci fac acelaşi lucru pe care l-au făcut şi în iulie şi septembrie – atunci au stat mai mult acasă, 26 de zile”.

Faţă de cei 5.000 de disponibilizaţi din CFR, despre care vorbea Radu Berceanu, Viorel Istrate spune că „în realitate sunt 4.200 la nivel naţional, dar au plecat pentru că au îndeplinit condiţiile de pensionare – vârstă sau vechime”.

Fără disponibilizări la finanţe sau primării

Alt exemplu: fostul ministru MAI Dan Nica, anunţa, în august, intenţia de a desfiinţa 1.225 de posturi (ceea ce ar însemna 75 de milioane de lei pe an).

Tot atunci, Gheorghe Pogea spunea că la Ministerul Finanţelor vor fi reduse 477 de posturi, realizându-se o economie lunară de 500.000 de lei, iar Adrian Videanu spunea că la Ministerul Economiei peste 1.000 de bugetari vor fi disponibilizaţi, prin restructurarea a 30 de societăţi naţionale şi companii.

În plan local însă, Dan Mihalache, liderul sindicatului Sed Lex, spune că „La Direcţia Judeţeană de Finanţe [unde lucrează] nu a fost nicio disponibilizare, în afară de cazurile de pensionari. Am vorbit şi cu cei de la primăria din Tecuci şi cu cei de la Vamă şi este aceeaşi situaţie şi acolo”.

Cât priveşte situaţia din Primăria municipiului Galaţi, din totalul celor 450 de angajaţi, 22 şi-au părăsit locurile de muncă, fiind vorba, în majoritatea cazurilor, tot de pensionari, ne-a spus viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

… nici în sănătate sau învăţământ

Ultimele, dar în nici un caz cele din urmă exemple – sănătatea şi învăţământul. Ionuţ Bazac spunea în august că se vor reduce „sute de posturi” prin reorganizarea diverselor direcţii, în timp ce ministra Educaţiei vorbea de 401 posturi reduse, cu o economie de 12 milioane de lei pe an.

„La Galaţi, nu a avut loc nicio disponibilizare în sistemul de sănătate şi sperăm nici să nu aibă loc, pentru că oricum suntem în deficit de personal; noi avem posturi vacante!”, ne-a declarat liderul Sanitas, Paraschiv Sălăvăstru.

În învăţământ, liderul SIP Valeriu Diculescu ne-a spus că „s-au redus 520 de posturi, din care 320 erau pentru cadre didactice şi restul, pentru personalul auxiliar. Dar reducerea de posturi nu este tot una cu disponibilizarea oamenilor. Posturile s-au redus ca urmare a comasării de unităţi şcolare, însă pentru titularii de catedră s-a reuşit asigurarea de posturi. Suplinitorii nu se poate spune că au fost disponibilizaţi, deoarece „oricum aveau contract de muncă pe un an”.   

Să nu înţeleagă cineva greşit. Nu avem nimic cu bugetarii şi ne bucurăm că şi-au păstrat posturile. Vrem numai să vedeţi şi dumneavoastră ce se tot spune la televizor nu are nici o acoperire în realitate.

Citit 1000 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.