Lecţie de istorie la Palatul Cotroceni

Lecţie de istorie la Palatul Cotroceni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La final de mandat sau la început de campanie electorală (depinde de optimismul sau pesimismul politic al fiecăruia dintre noi), preşedintele României, Traian Băsescu, a organizat, luni, o conferinţă de presă, doar cu reprezentanţii mass-media din ţară.

Deşi subiectul principal a fost referendumul, şeful statului a făcut comentarii şi pe marginea altor subiecte, răspunzând astfel la întrebările presei.

Din motive de organizare, delegaţia de jurnalişti de la Galaţi a ajuns exact când s-a terminat conferinţa de presă, cu excepţia echipei „Vieţii libere”, care a ales deplasarea cu maşina redacţiei şi nu cu microbuzul programat să plece luni, la ora 10.00, din faţa sediului PD-L.

Ajunşi la timp la destinaţie şi după controlul de rutină de la intrare, am fost primiţi în aripa nouă a Palatului Cotroceni, spaţiu destinat exclusiv administraţiei prezidenţiale. De altfel, zona destinată turiştilor – Muzeul Cotroceni – era închisă publicului; un motiv de dezamăgire, anulat însă de ideea că ne aflam în zona în care turiştii nu au acces!

Mituri demolate între zidurile palatului

Chiar şi aşa, cu muzeul şi biserica închise, incinta palatului poartă amprenta istorică a celor trei secole, timp în care aici au fost luate decizii importante de personalităţi istorice precum Şerban Cantacuzino (fondatorul palatului), Constantin Brâncoveanu, Alexandru Ioan Cuza, Carol I sau Ferdinand I.

Din discuţiile cu gazdele – angajaţii responsabili de relaţiile cu presa – am aflat detalii interesante.

Astfel, biserica, sfinţită luna trecută şi construită în curtea interioară a Palatului, are o poveste fascinantă: iniţial, mănăstire ridicată de Şerban Cantacuzino la sfârşitul secolului 17, construcţia a fost dărâmată, în 1984, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu.

Coloanele amplasate acum la intrarea în locaş, dar şi alte elemente de pietrărie (pisania de la intrare, frescele din interior) au rezistat intemperiilor… istoriei, fiind ascunse în depozitele diferitelor muzee şi recuperate, ulterior, după Revoluţie.

Este adevărat, construcţia bisericii de astăzi s-a ridicat în timpul mandatului fostului preşedinte al României, Ion Iliescu, însă incinta a fost realizată nu ca biserică, ci doar ca loc de cinstire a osemintelor familiei Cantacuzino.

Abia în 2008 au început lucrările de transformare a clădirii din memorial în biserică, lucrări ce s-au finalizat în această toamnă. Şi aşa ni s-a mai demolat un mit, acela că Traian Băsescu a sfinţit biserica sfinţită deja de Ion Iliescu.

Un alt mit demolat a fost cel privind locul în care trăieşte Traian Băsescu. Deşi mulţi din noi cred că Palatul Cotroceni este un fel de Casa Albă, unde preşedintele doarme, mănâncă, se spală şi lucrează, acest lucru nu este adevărat; la Cotroceni, Traian Băsescu doar lucrează, nu şi doarme!       

Şi în interiorul sediului administrativ, oaspeţii au avut ce să vadă – holul Basarabilor, cu galeria de vitralii imaginându-i pe cei 14 domnitori basarabi şi sala Unirii, în care  s-a desfăşurat conferinţa de presă.

Sală în care, ca prin farmec, semnalul telefoanelor mobile „moare” iute, revenind la viaţă doar în momentul în care ieşi afară, în curtea palatului.

Măsură de securitate sporită? Mai degrabă o reacţie a celor de la Palat, exasperaţi de sunetul mobilelor jurnaliştilor, ori de câte ori se organizează o conferinţă de presă… 

Cum asupra principalului subiect al conferinţei de presă – referendumul – vom reveni joi, pe larg –, vă prezentăm acum doar una din declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu.

Potrivit acestuia, la prezentarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale, şi TVR va folosi institutul de sondaj INSOMAR, nu doar Realitatea Tv şi Antena. Şeful statului a declarat că are semnale clare că rezultatele exit-poll-ului realizat de INSOMAR vor repeta situaţia de la ultimele alegeri, când a fost dat ca şi câştigător PSD:

„Vă dau scris că TVR va avea şi el contract cu INSOMAR care este specializat în fraudarea exit-poll-urilor, lucru pe care a demonstrat-o în ultimele alegeri… Vor ieşi cu exit-poll-uri şi pe TVR, nu doar pe Antenă şi Realitatea, pentru a arăta un scor de 6-7 la sută în plus în favoarea unui alt candidat”.

Traian Băsescu a caracterizat o astfel de intenţie ca fiind „o copilărie”, precizând că „nu aşa se face politică”.

În fotografii, Sala Unirii - locul în care a avut loc conferinţa

Citit 820 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.