Pro şi contra campaniei electorale în universităţi

Pro şi contra campaniei electorale în universităţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Întâlnirile electorale şi spaţiul universitar. O alăturare pe care legea actuală o exclude, dar care, teoretic, ar avea justeţea ei.

Într-o societate în care, în campanie electorală, candidaţii rar (ca să nu zic niciodată) au timp să discute (nu să schimbe cuvinte şi pupături!) pe îndelete cu posibilii electori, ideea unor dezbateri sau chiar confruntări între candidaţi în spaţiul universitar este una interesantă.

Te poate duce cu gândul la libertatea de exprimare, la spaţiul academic, la purificarea discursurilor electorale de tot ce înseamnă atac grosolan şi la prezentarea programelor adevărate.

Te poate duce cu gândul la discuţii şi nu la monologuri. Şi da, te poate duce cu gândul la posibilitatea câştigării electoratului tânăr, cel care în ultimii ani a devenit din ce în ce mai absent la vot…

Este cunoscută deja disputa legată de invitaţia lui Mircea Geoană, către Traian Băsescu, de a avea confruntări în universităţile marilor municipii din ţară, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, în SUA. Invitaţia a fost însă refuzată de stafful de campanie al preşedintelui ţării. 

Pe de altă parte, România nu este America, iar candidaţii noştri la prezidenţiale nu se supun legilor cărora s-a supus Obama. În România, campania electorală în instituţiile de învăţământ este interzisă de lege.

Aşadar, dacă un candidat vrea să se întâlnească cu tinerii, nu trebuie decât să îi invite într-un spaţiu „neutru”, iar aici nu ducem lipsă de aşa ceva. Există teoria potrivit căreia candidatul se duce pentru discuţii cu studenţii la universitate, tocmai pentru că e mai uşor să discuţi cu tinerii la ei acasă.

Însă, dacă am fi sinceri, am recunoaşte faptul că dacă aceşti tineri sunt aşa de interesaţi de politică, ei ar merge să participe la astfel de întâlniri în orice spaţiu s-ar desfăşura ele, nu doar în aula unei universităţi.

Nu ne facem că plouă, dimpotrivă. Am semnalat întâlnirea liderilor PNL cu studenţii, desfăşurată în weekendul trecut, în aula Universităţii Dunărea de Jos (vezi FOTO). Am semnalat şi întrebările celor care s-au simţit lezaţi de acest eveniment, dar şi răspunsurile celor responsabili.

Vă prezentăm acum şi ce spune Legea 370/2004 cu modificările ulterioare privind alegerea preşedintelui României, la art. 17, alin. 3 spune clar că „în unităţile militare, în unităţile de învăţământ, în timpul programului de învăţământ, în sediile reprezentanţelor diplomatice, precum şi în penitenciare, acţiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzise”, prevedere care, dacă se încalcă, se şi sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei.

Acum, că orice discurs politic în perioada campaniei electorale este o acţiune de campanie electorală, fie că interlocutorul are sau nu în spate un banner cu însemnele partidului, este una. Altceva este că întâlnirea liderilor PNL s-a petrecut duminica, atunci când studenţii nu se aflau „în timpul programului de învăţământ”.

Spuneam asta, încercând să explicăm de ce la Biroul Electoral Judeţean Galaţi nu există nicio sesizare cu privire la faptul că vreun partid ar fi făcut, ilegal, campanie electorală în universitatea de stat. Iar BEJ nu se autosesizează, ci doar soluţionează sesizările primite…

Citit 556 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.