Experţii recomandă reconstruirea blocului B8 din Mazepa
Foto: Iulia Kelt

Experţii recomandă reconstruirea blocului B8 din Mazepa
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Primăria municipiul Galaţi a primit raportul final al expertizei privind structura de rezistenţă a blocului B8, situat în Mazepa, pe strada Melodiei nr. 8, imobil afectat grav, încă de acum mai bine de o lună, de zile tasări ale terenului.

Raportul a fost realizat de societatea Proconrim SRL Iaşi, a costat 92.820 de lei cu TVA şi reiterează aceleaşi concluzii ca şi documentul preliminar. „Experţii îşi menţin opiniile comunicate anterior, în raportul preliminar, referitoare la cauzele care au condus la tasarea solului şi la degradarea structurii de rezistenţă a imobilului”, se arată într-un comunicat al Primăriei Galaţi.

Ce spun experţii

Subiectul expertizei l-a reprezentat blocul B 8 (scările 1 şi 2). „Se poate concluziona că degradările structurale (diafragmele din beton) şi implicit nestructurale (fisuri şi crăpături la finisaje, pereţi compartimentare, de închidere) sunt cauzate de tasările apărute la nivelul terenului de fundare care a fost umezit din diverse surse de apă, conducând la înclinarea blocului pe direcţie Sud-Est/Nord-Vest, şi de faptul că structura de rezistenţă nu este conformată seismic”, se arată în raportul întocmit.

Documentul vorbeşte de „diferite surse de apă”, iar autorităţile locale precizează că acestea au fost reprezentate de scurgerile de apă din subsolul blocului, dând vina pe asociaţie şi pe locatari. Oamenii însă spun că toate problemele au apărut din cauza multiplelor avarii ale societăţii Apă Canal. „Au fost cel puţin cinci avarii în această zonă. De la ultimele două au apărut şi problemele. Stă mărturie şi căminul de aici , care are şi acum apă în el. Ţevile din subsol nu au nicio problemă”, ne-au spus locatarii.

Temerile locatarilor

Locatarii erau speriaţi şi până acum, iar raportul de expertiză nu vine decât să le alimenteze şi mai mult teama. „Imobilul expertizat a fost declarat ca fiind încadrat în Clasa Risc Seismic I – risc de prăbuşire la cutremur. Totodată, potrivit experţilor, la momentul actual, în regim static, structura de rezistenţă a blocului B8 (scara 1 şi 2) nu prezintă risc iminent de cedare. Cu toate acestea, dacă tasările diferenţiate existente nu se opresc (dacă nu se intervine în primă fază prin consolidarea terenului de fundare) este posibil ca structura de rezistenţă să cedeze şi fără producerea unui seism”, se mai arată în raportul de expertiză.

Mai grav este faptul că tasarea nu se opreşte doar la blocul B8, experţii susţinând că este nevoie de consolidare şi la blocurile din jur. „Fenomenele de tasare care au afectat terenul de fundare al blocului (scările 1 şi 2) se transmit şi perimetral şi sunt propuse măsuri de expertizare/consolidare şi pentru blocurile învecinate”, spun experţii.

Consolidăm, dar mai bine reconstruim

Firma Proconrim recomandă, în primul rând, stoparea tuturor scurgerilor de apă de reţelele existente în subsolul blocului, dar şi în perimetrul acestuia, iar apoi să fie făcută consolidarea imobilului. În ciuda acestei precizări, experţii susţin că „se recomandă luarea în calcul a realizării unui imobil nou, pe o structură recomandată pentru un sol care prezintă atributele celui pe care se află blocul B8, urmând normele actuale în vigoare”.

Ajutor pentru obţinerea fondurilor

Primăria Galaţi susţine că nu poate aloca fonduri pentru consolidarea blocului, fiind proprietăţi private, dar că îi va ajuta pe oameni să obţină fonduri guvernamentale. Până atunci e cale lungă, aşa că recomandările făcute de experţi ar trebui să fie repede luate în calcul, astfel încât să fie evitate neplăceri, mai ales că există varianta, din cauza tasărilor, a avarierii ţevilor de gaze, apă sau a rețelei de energie electrică.

„Realizarea urgentă a unor lucrări de împrejmuire a imobilului şi de semnalizare vizibilă atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte asupra riscurilor la care se pot expune cei care se află în apropierea clădirii. Înştiinţarea tuturor proprietarilor de utilităţi cu privire la riscurile de avariere/distrugere a dotărilor edilitare din zonă (gaz, apă potabilă, reţea canalizare, energie electrică, telefonie etc.) – ca urmare ca fenomenului de tasare care continuă”, sunt doar două dintre recomandările care ar trebuie transpuse în realitate cât mai repede.

Ieri, blocul nu era încă împrejmuit, aşa că de panouri de semnalizare nici nu poate fi vorba. Până se vor lua măsuri concrete, Primăria municipiului Galaţi va monitoriza cu măsurători topografice perimetrul afectat.

Citit 8503 ori Ultima modificare Duminică, 11 Noiembrie 2018 15:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.