Experţii recomandă reconstruirea blocului B8 din Mazepa
Foto: Iulia Kelt

Experţii recomandă reconstruirea blocului B8 din Mazepa
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Primăria municipiul Galaţi a primit raportul final al expertizei privind structura de rezistenţă a blocului B8, situat în Mazepa, pe strada Melodiei nr. 8, imobil afectat grav, încă de acum mai bine de o lună, de zile tasări ale terenului.

Raportul a fost realizat de societatea Proconrim SRL Iaşi, a costat 92.820 de lei cu TVA şi reiterează aceleaşi concluzii ca şi documentul preliminar. „Experţii îşi menţin opiniile comunicate anterior, în raportul preliminar, referitoare la cauzele care au condus la tasarea solului şi la degradarea structurii de rezistenţă a imobilului”, se arată într-un comunicat al Primăriei Galaţi.

Ce spun experţii

Subiectul expertizei l-a reprezentat blocul B 8 (scările 1 şi 2). „Se poate concluziona că degradările structurale (diafragmele din beton) şi implicit nestructurale (fisuri şi crăpături la finisaje, pereţi compartimentare, de închidere) sunt cauzate de tasările apărute la nivelul terenului de fundare care a fost umezit din diverse surse de apă, conducând la înclinarea blocului pe direcţie Sud-Est/Nord-Vest, şi de faptul că structura de rezistenţă nu este conformată seismic”, se arată în raportul întocmit.

Documentul vorbeşte de „diferite surse de apă”, iar autorităţile locale precizează că acestea au fost reprezentate de scurgerile de apă din subsolul blocului, dând vina pe asociaţie şi pe locatari. Oamenii însă spun că toate problemele au apărut din cauza multiplelor avarii ale societăţii Apă Canal. „Au fost cel puţin cinci avarii în această zonă. De la ultimele două au apărut şi problemele. Stă mărturie şi căminul de aici , care are şi acum apă în el. Ţevile din subsol nu au nicio problemă”, ne-au spus locatarii.

Temerile locatarilor

Locatarii erau speriaţi şi până acum, iar raportul de expertiză nu vine decât să le alimenteze şi mai mult teama. „Imobilul expertizat a fost declarat ca fiind încadrat în Clasa Risc Seismic I – risc de prăbuşire la cutremur. Totodată, potrivit experţilor, la momentul actual, în regim static, structura de rezistenţă a blocului B8 (scara 1 şi 2) nu prezintă risc iminent de cedare. Cu toate acestea, dacă tasările diferenţiate existente nu se opresc (dacă nu se intervine în primă fază prin consolidarea terenului de fundare) este posibil ca structura de rezistenţă să cedeze şi fără producerea unui seism”, se mai arată în raportul de expertiză.

Mai grav este faptul că tasarea nu se opreşte doar la blocul B8, experţii susţinând că este nevoie de consolidare şi la blocurile din jur. „Fenomenele de tasare care au afectat terenul de fundare al blocului (scările 1 şi 2) se transmit şi perimetral şi sunt propuse măsuri de expertizare/consolidare şi pentru blocurile învecinate”, spun experţii.

Consolidăm, dar mai bine reconstruim

Firma Proconrim recomandă, în primul rând, stoparea tuturor scurgerilor de apă de reţelele existente în subsolul blocului, dar şi în perimetrul acestuia, iar apoi să fie făcută consolidarea imobilului. În ciuda acestei precizări, experţii susţin că „se recomandă luarea în calcul a realizării unui imobil nou, pe o structură recomandată pentru un sol care prezintă atributele celui pe care se află blocul B8, urmând normele actuale în vigoare”.

Ajutor pentru obţinerea fondurilor

Primăria Galaţi susţine că nu poate aloca fonduri pentru consolidarea blocului, fiind proprietăţi private, dar că îi va ajuta pe oameni să obţină fonduri guvernamentale. Până atunci e cale lungă, aşa că recomandările făcute de experţi ar trebui să fie repede luate în calcul, astfel încât să fie evitate neplăceri, mai ales că există varianta, din cauza tasărilor, a avarierii ţevilor de gaze, apă sau a rețelei de energie electrică.

„Realizarea urgentă a unor lucrări de împrejmuire a imobilului şi de semnalizare vizibilă atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte asupra riscurilor la care se pot expune cei care se află în apropierea clădirii. Înştiinţarea tuturor proprietarilor de utilităţi cu privire la riscurile de avariere/distrugere a dotărilor edilitare din zonă (gaz, apă potabilă, reţea canalizare, energie electrică, telefonie etc.) – ca urmare ca fenomenului de tasare care continuă”, sunt doar două dintre recomandările care ar trebuie transpuse în realitate cât mai repede.

Ieri, blocul nu era încă împrejmuit, aşa că de panouri de semnalizare nici nu poate fi vorba. Până se vor lua măsuri concrete, Primăria municipiului Galaţi va monitoriza cu măsurători topografice perimetrul afectat.

Citit 7714 ori Ultima modificare Duminică, 11 Noiembrie 2018 15:27

6 comentarii

 • postat de Akbar
  Duminică, 11 Noiembrie 2018 09:17
  5.13.214.***
  Sursa de umezire nu e reprezentata de scurgerile din subsol, ci tocmai de Apa Canal, societate care in 2017 a obtinut un profit de 11,29 milioane de lei, uitand insa de coloana ciuruita, precum si de reparatiile de mantuiala, ce au generat afectarea structurii de rezistenta a blocului B8.
  Incadrarea in clasa I de risc seismic atrage dupa sine o diminuare drastica a valorii de piata a apartamentelor blocului precum si imposibilitatea vanzarii acestora, fapta ce ar trebui sa faca obiectul unui dosar penal, intrucat problemele grave de structura au fost generate de incompetenta umana si nu din cauze naturale.
  Coincidenta sau nu devierea coloanei de alimentare cu apa si pozarea aparenta a acesteia pe str. Brailei ?
  E interesant de aflat de ce nu s-au verificat relatarile locatarilor referitoare la starea tehnica a tevilor din subsol, tocmai pentru a elimina o posibila sursa de apa.
  Oare pentru a fi mentionata in raport si astfel a diminua vinovatia Apa Canal ?
  Un lucru e cert. Lacul de sub B8 e opera reparatiilor de mantuiala si cine incearca sa minimizeze sau sa ascunda acest dezastru e partas la nenorocirea locatarilor.
  2
  22
  Raportează
 • postat de furculision
  Sâmbătă, 10 Noiembrie 2018 15:05
  188.24.254.***
  In ajutorul celor de la Primarie!

  Ia luati o tovarasi la picior, organizat, in toate directiile orasului si constatati unde se lasa pamantul cel mai mult!

  Ati ghici: aproape in jurul TUTUROR canalizarilor "reparate" in ultimii douazeci de ani!

  De ce ?!? D' aia! Pt ca sunteti incompetenti!!!

  Nu firmele de casa ale primariei ci cei responsabili cu RECEPTIA lucrarii in primul rand!!!

  Pt ca daca v ati pricepe si v ar pasa de banul public, n ati accepta sa preluati lucrari cu canalizari deasupra nivelului strazii, treceri de pietoni care stau in balta cand ploua, asfalt pus pe suprafete neconsolidate, desi se vedea ca pamantul se lasa.

  Toata strada Traian e plina de canalizari in jurul carora apa balteste, pt ca n are unde sa se scurga!

  Daca v ati pricepe n ati mai da lucrari unor neispraviti, ci unor specialisti!

  Ia luati o voi la picior pe Brailei in zona Bancilor, pe trotuar(!) sa vedeti o gaura "catre nicaieri", si apoi sa spuneti ca "din diverse surse de apă" se lasa solul... Sigur ca da! Pt ca apa ( de obicei) se scurge pe unde are loc!

  A fost seceta mare anula asta.

  Ati consolidat malul Dunarii putin mai jos de trecerea bacului? Acolo s au desprins dalele cimentuite de granit, lasand goluri unde poate intra cu usurinta un copil. Pe acolo va intra sigur si apa!

  Oare tot PSD ul asta e plin de " de alde" voi?...

  Sau trebuie sa va marcam gropile cu rosu, noi cetatenii, asa cum ati marcat voi cu sageti galbene bordurile?!?

  Poate dupa semne va e mai usor...
  1
  32
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Sâmbătă, 10 Noiembrie 2018 09:16
  86.125.2.***
  Apa Canal sa plateasca paguba integral, isi permite! Daca au fost sesizari anterioare, cu privire la sursele de apa adiacente blocului, si nu s-au luat masuri institutia este buna de plata puncgt! Are de unde, nu o plangem... Hai succese la procese!
  2
  45
  Raportează
 • postat de proprietar
  Sâmbătă, 10 Noiembrie 2018 09:03
  89.137.228.***
  Ce tare! Primăria isi ia mana de pe blocul construit in regim public in urma cu 100 de ani de echipe "profesioniste" formate din muncitori si specialisti angajati la stat, pentru ca, la naiba, legile din tara aceasta s-au schimbat in ultimii 30de ani obligand practic locuitorii la împroprietărire. Deci, eu cetateanul de rand, locuitor al acestui oras inteleg ca trebuie sa dau/plătesc impozit pe teren la stat, iar la o adică, statul se sterge cu mine la c... atunci când terenul pus la dispozitie de el, pentru locuinta mea, se dovedește a avea probleme de la terți,
  adica de la altii care au primit aprobare de la aceleasi autoritati pentru a utiliza acelasi teren dar in scop de afaceri, lucrativ. Hai ca-mi place! Statul e cu mine, proprietarul, doar cat vrea el si isi asuma riscuri alaturi de mine, proprietarul, "bărbătește", atât cât are chef. Taci ca-i bine! Suntem mai multi proprietari in situatia asta. Deci, o punem de-un proces! Avem nevoie de bani ca sa ne facem noi locuințe. Dacă asa vrea administrația!
  1
  44
  Raportează
 • postat de IC
  Sâmbătă, 10 Noiembrie 2018 08:08
  79.116.100.***
  Ce mai "cutie a Pandorei " a deschis blocul B* si firma de experti care nu s-au dat in laturi sa arate adevarul...problema este cate asemenea blocuri sunt in Galati , oare cum arata masuratorile nivelurilor apei freatice realizate periodic (sper ) in puturile piezometrice ,evolutia in timp a acesteia si a tasarii blocurilor , determinate pe baza masuratorilor utilizand reperii de adancime aplasati in tot orasul si nu cu bani putini ...Din cate stiu ,cele mai mari probleme ,in ceea ce priveste nivelul apei freatice si imuierea loessul din fundatii ,sunt in zonele in care blocurile s-au construit in vechile cartiere ,cartiere care nu aveau in general canalizare ( zonele din afara orasului vechi ) dar aveau :haznale ,hrube -beciuri ,puturi etc .Probabil ca administratia va trage concluziile corespunzatoare din patania cu B8 ... adevarul este ca au fost ceva avarii pe conducta de apa de pe Brailei ,intre Bd-le Cosbuc si Traian ....
  1
  31
  Raportează
 • postat de tureldan
  Sâmbătă, 10 Noiembrie 2018 07:38
  95.76.1.***
  Sigur ca incidentul creat de scurgerile de apa care au condus la tasarea serioasa a blocului respectiva nu este singular in Galati. In Aurel vlaicu canalul colector dintre blocurile U1A si U este mai tot timpul plin de apa. Mai mult de atata unii muncitori de la canalizare cu ocazia reparatiilor scot intentionat conductele locatarilor prin care se deverseaza dejectiile si cer apoi sa fie platiti de asociatie, recte proprietari ptr a remedia situatia. Concret am patit un asemenea abuz la bloc . Detinem procesul verbal spre autentificare. Ce are de spus Apa Canal????
  2
  33
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.