Moldovenii nu au scăpat încă de vize

Moldovenii nu au scăpat încă de vize
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Convenţia privind micul trafic de frontieră încă nu a intrat în vigoare, deşi se fac eforturi astfel încât până la finele acestui an ea să fie funcţională, a declarat, ieri, la Galaţi, Gheorghe Vasilachi, preşedintele Consiliului Raional Cahul *

După cum „Viaţa liberă” v-a mai informat, şefii guvernelor român şi moldovean au semnat recent convenţia privind micul trafic de frontieră, care le dă posibilitatea cetăţenilor din Republica Moldova să intre pe teritoriul României fără vize.

Este vorba doar despre acei cetăţeni care locuiesc de-a lungul frontierei, iar la nivel naţional se estimează că de această convenţie vor beneficia în jur de 1.250.000 de cetăţeni moldoveni.

„Încă nu funcţionează această convenţie, însă am avut, recent, o întâlnire cu primul ministru al Republicii Moldova [Vlad Filat] şi am aflat că până la finele acestui an se va întâmpla acest proces, care este foarte important pentru noi, cei de peste Prut. Sperăm ca lucrurile acestea să continue şi mai departe”, ne-a declarat Gheorghe Vasilachi, cu privire la punerea în aplicare a convenţiei privind micul trafic de frontieră.

L-am întrebat pe reprezentantul Consiliului Raional Cahul şi dacă s-au materializat şi celelalte  promisiuni făcute la nivel înalt, privind deschiderea a două noi consulate, la Bălţi şi la Cahul. Cele două nu funcţionează încă, am aflat, dar sunt mari şanse să fie deschise până la sfârşitul lunii decembrie.    

„Împreună cu Ambasada României în Republica Moldova, am desemnat edificiul unde se va amplasa consulatul României la Cahul. Se lucrează, şi se lucrează şi la Bălţi, dar şi la Ungheni, unde va fi un punct. Se lucrează foarte intens, astfel încât până la finele anului să fie deschise consulatele şi punctul din Ungheni…”, ne-a declarat oficialul moldovean.

Acesta a apreciat convenţia privind micul trafic de frontieră, încheiată între cele două state şi şi-a exprimat speranţa ca astfel de acţiuni să continue şi pe viitor:

„Zilele acestea, ministrul de externe al Republicii Moldova a fost în Italia, unde a primit încurajarea că în scurt timp şi cetăţenii moldoveni vor putea să circule cu paşaportul moldovenesc în ţările europene… Este foarte important şi circuitul de trafic în limita a 30-50 km. Cred că va fi în beneficiul ambelor părţi, ne va îmbogăţi mult relaţiile şi nu numai la nivel de administraţie, ci la nivel de cetăţean-cetăţean”.

Gheorghe Vasilachi a fost prezent, ieri, la CJ Galaţi, în calitate de partener al proiectului european „reabilitarea DJ 242 E Oancea-Roşcani”.

Proiectul, închis ieri, a fost finanţat de UE, fiind derulat în cadrul Programului de Vecinătate România- Republica Moldova. Astăzi va avea loc închiderea ultimului proiect, derulat în cadrul programului Phare - fonduri de coeziune şi bună vecinătate.

Este vorba despre dotarea Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii cu un sistem de alimentare cu apă şi cu un observator astronomic, cel mai modern din ţară. În total, prin acest program, CJ Galaţi a aplicat şapte proiecte, la care se adaugă alte 18, în parteneriat cu comunităţile locale.

La finalul întâlnirii de ieri, Gheorghe Vasilachi a semnat, împreună cu preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac, un protocol privind identificarea şi pe viitor, a proiectelor comune, cum ar fi redarea în circuitul turistic a Pădurii de la Roşcani.   

Explicaţie foto: Preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac, alături de preşedintele Consiliului Raional Cahul, Gheorghe Vasilachi

Citit 532 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.