Politică pe muchie de… topor

Politică pe muchie de… topor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele PD-L Galaţi, Mircea Toader, a prezentat miercuri, într-o conferinţă de presă, mai multe incidente electorale, înregistrate în municipiul şi judeţul Galaţi * Victimele luptei electorale îi acuză pe primarii PSD, deşi recunosc că nu au dovezi * Poveştile se potrivesc, până la un punct * PSD respinge acuzaţiile *

Primul care a luat cuvântul, ieri, în conferinţa de presă a PD-L  Galaţi,  a fost Florin Siriac, vicepreşedinte PD-L din Bereşti Meria, momentan fără loc de muncă:

„De când a venit primarul Victor Dorobăţ, am luat decizia de a merge cu PD-L şi domnul Victor spune că de ce pun bannere, afişe… acum, mai nou, a pus oameni să mă bată… Martori nu sunt, că nu lucrează cu martori… vă daţi seama!”, a spus omul.

El a relatat cum pe 25 noiembrie, seara, a fost bătut de patru cetăţeni din comună care „mi-au spus să iau bannerul PD-L, că acolo e zonă pesedistă…”.

Al doilea invitat, a doua victimă: Severin Basarab, consilier local PD-L din Scânteieşti şi fost contracandidat al actualului primar Ghiorghe Bute.

Severin a relatat cum pe 30 noiembrie, la ora 20.00, mai multe persoane „au intrat în barul meu cu toporul, au început să spargă mese, să lovească în stânga şi-n dreapta… am făcut reclamaţie la Poliţie, am sunat la 112…”.

Omul a mai povestit cum, în aceeaşi seară, fratele său, Puiu Basarab, a fost lovit, pe uliţă, cu toporul, de acelaşi individ care îi distrusese şi barul.

„Nu pot să spun exact, dar cu siguranţă sunt puşi de primar…”, a spus Severin despre bătăuşi, recunoscând că „nu am dovezi”.

Portocala şi roşia, ca simboluri…

Preşedintele PD-L Galaţi, Mircea Toader, a spus că „asemenea acte de intimidare au loc în mai multe comune cu primari PSD”.

Toader a adăugat că şi în municipiul Galaţi s-au înregistrat diverse probleme: percheziţia, „fără mandat” făcută de  poliţişti  unui sediu PD-L din Micro 19 – pentru care este o plângere pentru abuz în funcţie - şi reţinerea unei maşini a PD-L, despre care Toader spune: „eu ştiu că de 1 decembrie noi dădeam nişte portocale şi portocala e simbolul nostru, dacă ăsta îl consideră mită …deja nu mai spunem nimic. Puteau şi dânşii să dea roşii… şi nu îi oprea nimeni…”.

Toader a mai prezentat, în cadrul conferinţei, mai multe înregistrări video (una arăta cum la Pechea, de 1 decembrie, nişte bunicuţe primeau sacoşe cu însemnele PSD, iar într-o altă înregistrare de la Tg. Bujor apăreau ajutoarele alimentare UE, în sacoşe PSD, dar şi un camion cu vin la pet care a fost descărcat, într-o seară, băutură despre care cameramanul de ocazie bănuia că va fi folosită ca mită electorală).

Toader a mai relatat şi că „la Bălăşeşti, din ce ni s-a spus nouă, doamna Sandu Viorica, consilier judeţean, a oferit cetăţenilor între 15 şi 30 de lei cu înţelegerea ca aceia să voteze cu Mircea Geoană. Am prezentat înregistrarea video [cu cei care au luat bani], pentru că e o anchetă acolo care se desfăşoară…”.

Secretarul de stat MAI Liviu Grădinaru şi-a menţinut părerea potrivit căreia „la Galaţi nu sunt incidente majore privind alegerile, ci mai mult vorbe, mai multă patimă decât pasiune…”.

Grădinaru a făcut apel la presă să fie atentă pentru că „avem informaţii că se încearcă o excursie în Republica Moldova cu ieşire din ţară pe la Giurgiuleşti şi intrarea pe la Albiţa, dar cred că asta nu va influenţa votul…”.

Ce spune Poliţia?

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, inspector Cristina Tatulici, a declarat că incidentul din municipiul Galaţi a fost sesizat la 112 şi se referea la împărţirea de portocale dintr-un autoturism Dacia Logan.

„Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, iar în urma deciziei unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, autoturismul a fost sigilat. Ulterior, au fost identificaţi şi martori la împărţirea de produse alimentare, dar şi o persoană care a primit”. 

Cristina Tatulici a confirmat şi plângerea depusă de PD-L (despre percheziţia sediului), plângere „investigată de ofiţeri specialişti de la compartimentul inspecţie internă. Actele vor fi înaintate Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, spre soluţionare”.

Despre cazul Scânteieşti, Cristina Tatulici, a declarat: „În urma verificărilor poliţiştilor, s-au constatat următoarele: pe 30.11, la Scânteieşti, la ora 20, numitul Patriche Iulian a intrat în bar şi a distrus cu toporul o masă de plastic. Basarab Puiu [fratele lui Severin] a refuzat să depună plângere pentru lovire, iar Basarab Severin a depus la IJP Galaţi o plângere pentru distrugere. În prezent, Patriche Iulian este cercetat pentru distrugere şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice”. Până aici, povestea spusă la PD-L se potriveşte cu datele poliţiei.

„La ora 23.50, pe apelul 112 am primit o sesizare potrivit căreia Basarab Puiu, cu Basarab Marian şi Basarab Severin, au intrat în locuinţa lui Patriche Marin [tatăl lui Iulian] şi au distrus ferestrele şi l-au lovit pe Patriche Iulian cu obiecte contondente. Patriche Iulian a depus plângere, iar în prezent cei trei sunt cercetaţi pentru violare de domiciliu, distrugere şi lovire de persoană”.

Cazurile de la Bereşti Meria, Bălăşeşti şi Tg. Bujor, nu sunt semnalate prin plângeri depuse la poliţie, am mai aflat de la Cristina Tatulici.

Pe principiul „cine zice ăla e”, PSD respinge acuzaţiile

Purtătorul de cuvânt al PSD Galaţi, Claudiu Brânzan, a răspuns punctual.

În cazul de la Scânteieşti, acesta a prezentat toată povestea (confirmată şi de datele de la IJP) şi a adăugat că „ceea ce a „uitat” dl Toader să spună, în conferinţa de presă, este că se pare că dl prefect a încercat să intervină în favoarea preşedintelui organizaţiei PD-L Scânteieşti”.

În cazul de la Bălăşeşti, Brânzan spune că „presupusa mită electorală este numai în mintea pedeliştilor. Viceprimarul PDL al comunei Bălăşeşti, dl Maftei, este cel care i-a sechestrat pe tineri, i-a dus cu forţa la sediul primăriei şi, acolo, sub ameninţări şi presiuni, i-a forţat  să declare că ar fi primit bani de la membri PSD”.

„Ne-am fi aşteptat ca dl Toader să declare presei faptul că preşedinţi ai secţiilor de votare din Bălăşeşti şi Pupezeni şi locţiitori ai acestora fac campanie electorală, pe faţă, candidatului PD-L. Este vorba despre preşedinta secţiei de votare 232 – Bălăşeşti – Hohotă Marinela şi locţiitorul acesteia, Cotârleţ Ioana”.

„La fel a acţionat şi preşedinta secţiei de vot 235 – Pupezeni – Stoleru Marieta şi locţiitorul acestei, Alistar Mirela. Dealtfel, reprezentanţii PSD au depus contestaţii în acest sens la BEJ Galaţi şi reclamaţii la Poliţie”.

Distribuirea de ajutoare alimentare europene în sacoşe PSD a fost infirmată de Claudiu Brânzan, care a comentat şi filmul cu vinul de la Tg. Bujor:

„Cât despre acuzaţia că în Tg. Bujor s-ar fi oferit vin drept mită electorală, aceasta este cel puţin hazlie. Zona Bujorului este o importantă zonă viticolă şi vinicolă, astfel încât a oferi vin pentru voturi la Tg. Bujor ar avea acelaşi efect cu a oferi peşte locuitorilor din satele Deltei Dunării”.

„Dar, la fel ca şi în cazurile anterioare, dl Toader uită că membrii PDL au oferit, inclusiv astăzi, sacoşe cu mită electorală la Tg. Bujor, în sprijinul candidatului Băsescu”.

Explicaţie foto: Mircea Toader, alături de victima de la Bereşti Meria

Citit 1364 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.