Ce-au avut şi ce-au pierdut

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

PSD nu mai e ce-a fost. Acelaşi lucru se poate spune şi despre PD-L. Pentru PSD Galaţi devenise deja o tradiţie ca la fiecare scrutin să privească de sus procentul naţional şi să fie cotat printre cele mai puternice filiale judeţene ale partidului, dacă nu cea mai tare.

Organizaţia judeţeană a PD-L se obişnuise, în frunte cu liderul Mircea Toader, să fie ciuca bătăilor şi a sancţiunilor pentru rezultate slabe. Toader ar fi putut să-şi pună lesne un fermoar la gât, ca să nu mai simtă cum i se taie capul după fiecare alegeri.

Lucrurile s-au mai schimbat. PSD reuşeşte în continuare să sară peste ştacheta rezultatului naţional de partid, dar victoria la puncte e mult mai mică. PD-L se bucură că a redus din distanţa faţă de scorul pe ţară.

Haideţi să vedem împreună cine a pierdut şi cine a câştigat, comparând rezultatele obţinute de cele două formaţiuni, la nivel de judeţ, cu cele naţionale.

Declin de la 13 la 2

Alegerile locale din 2008 i-au adus PSD potul cel mare: primar, preşedinte de Consiliu al Judeţului, şi cel mai mare număr de voturi în Consilii.

Dacă la nivel naţional, Alianţa PSD+PC şi PD-L şi-au disputat, atunci, umăr la umăr întâietatea în alegeri, la Galaţi, social-democraţii şi conservatorii şi-au lăsat cu mult în urmă contracandidaţii.

La Camera Deputaţilor, Alianţa PSD+PC Galaţi a depăşit cu 13,44 procentul naţional. PSD+PC a avut un avans de peste 18 procente faţă de PD-L, zdrobitor dacă avem în vedere că la nivel naţional, tot la Camera Deputaţilor, între cele două partide era mai puţin de un procent. Eurovotul din vara acestui an a consfinţit Galaţiul ca judeţ roşu-Ferrari,

Alianţa PSD+PC  depăşind scorul naţional cu peste 11 procente. Distanţa dintre rezultatul PSD şi cel al PD-L de peste 15 procente. Situaţia s-a schimbat mult acum, la alegerile prezidenţiale.

În primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, Mircea Geoană a depăşit în judeţul Galaţi scorul naţional cu peste patru procente şi şi-a adjudecat întâietatea.

În finala prezidenţială, Mircea Geoană a câştigat alegerile la nivelul judeţului Galaţi, dar PSD-PC a avut doar un avans de două procente comparativ cu rezultatul naţional. Distanţa faţă de PD-L şi în primul şi în al doilea tur de scrutin abia a depăşit patru procente.

PD-L,  mereu sub linie

PD-L Galaţi pare abonat la rezultate sub scorul pe ţară. În vara anului trecut, Mircea Toader a fost decapitat de preşedintele Emil Boc pentru rezultatele slabe de la locale.

Nici la alegerile parlamentare, în ciuda organizărilor şi a reorganizărilor de la centru, PD-L nu a reuşit să se ridice la nivelul scorului naţional obţinut de partid, nici la Camera Deputaţilor, nici la Senat. La Camera Deputaţilor, PD-L Galaţi a fost sub scorul naţional cu 4,39 procente.

A reuşit, totuşi, să reducă din decalaj. La alegerile europarlamentare, democrat-liberalii gălăţeni au fost din nou mai jos decât ştacheta partidului, cu aproape trei procente.

Votul din 22 noiembrie a plasat din nou partidul la aproape două procente sub media naţională. În cel de-al doilea tur de scrutin, doar 2,44 procente în minus au despărţit PD-L Galaţi de scorul naţional.

Rămâne de văzut dacă PD-L îşi va consolida rezultatul, iar PSD va lua măsuri pentru a stopa declinul evident.

Citit 748 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.