Evaluaţi acest articol
(10 voturi)
8 comentarii

Copacii înfrumuseţează oraşul şi sunt vitali pentru păstrarea purităţii aerului şi a întregului ecosistem. Ei reduc temperatura în sezonul cald şi emană substanţe organice volatile, fitoncide, care distrug microbii, ciupercile patogene, exercită o influenţă puternică asupra organismelor multicelulare şi pot chiar să ucidă insecte. Mai mult chiar, studii recente au demonstrat că arborii maturi reprezintă cele mai mari rezervoare de carbon şi că tăierea lor duce la eliberarea în aer a carbonului pe care l-au absorbit într-o viaţă întreagă.
Cu toate acestea, am primit pe adresa redacţiei noastre multiple sesizări cu privire la tăierea şi toaletarea necorespunzătoare a copacilor de pe strada Saturn.
Din câte se pare, unii dintre copacii care au fost tăiaţi aveau vârsta chiar şi de zeci de ani, după dimensiunea trunchiurilor tranşate, iar deşeurile vegetale rezultate în urma toaletării zac în faţa blocurilor I5 şi I6 de câteva săptămâni bune. Contactat telefonic, directorul Gospodărire Urbană, Bogdan Ardean, ne-a oferit următoarea explicaţie: „Noi tăiem copacii la indicaţia unui inginer silvic. Nu tăiem niciun copac sănătos. Tăiem copaci care au probleme dovedite. Copacul poate să pară sănătos, dar pe interior poate fi găunos, bolnav sau atacat deja de ciupercă. Pot fi multe motive pentru care noi îl tăiem. Copaci sănătoşi noi nu tăiem niciodată.”
Arborii de pe domeniul public ar trebui urmăriţi la anumite intervale de timp, pentru a se identifica mai uşor copacii cu probleme, iar toaletarea lor ar trebui realizată în funcţie de starea fiziologică, de formarea şi de regenerarea lor, prin îndepărtarea crengilor sau ramurilor uscate care să permită luminii să ajungă în toate ramurile coroanei.

Legislaţie în schimbare   În prezent, există un proiect de lege pentru modificarea legii nr. 24/2007, privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, care ar putea reglementa şi modul în care se fac toaletările. Printre principalele modificări aduse de noua formă a Legii nr. 24/2007, se numără şi profesionalizarea intervenţiilor asupra spaţiilor verzi, prin introducerea obligativităţii implicării specialiştilor în peisagistică în proiectele care afectează calitativ sau cantitativ indicatorii spaţiului verde.

Citit 2412 ori Ultima modificare Duminică, 07 Aprilie 2019 17:24

8 comentarii

 • postat de Zdrang Marți, 09 Aprilie 2019 10:54 95.76.37.*** Link la comentariu
  2
  10

  Asta cu inginerul silvic imi pare vrajeala; mare lucu daca nu zice dom' director asa ca sa inchida gura curiosilor. Are Gospodarirea comunala / Primaria vreun contract cu un inginer silvic? Exista vreo nota de constatare/raport a acestuia cu privire la starea copacilor, cu propuneri de taiere sau toaletare (in acest ultim caz indicandu-se si cum se face aceasta)? Eu nu cred. O toaletare atat de brutala asa cum se face la noi (desi copacii in cauza par a nu suferi, dupa 3~4 ani multi dintre acestia se vor usca) nu are cum sa fie dictata de un inginer silvic; mai degraba totul sta la mana / drujba lui Dorel.
  P.S. Am vazut anul trecut modul in care a fost "toaletat" un plop care avea o coroana foarte bogata; i-au taiat toate crengile de parca ar fi fost dud, lasandu-i practic doar tulpina si vreo doua cioturi. Asa de bine i-a mers apoi acelui plop incat anul asta au revenit si l-au taiat de tot.
  Si apropo: n-am vazut sa se planteze in loc cel putin atatia copaci cati au fost taiati.

  Raportează
 • postat de vasile pop Marți, 09 Aprilie 2019 09:05 82.76.133.*** Link la comentariu
  0
  11

  Bine ,taiati "fasonati" dar oare va uitati ce ramine dupa voi in urma "fasonarii".Niste arbori schiloditi de un "Inginer silvic", fata nici un aspect estetic care sa creeze o imagine frumosa starazii sau orasului. Va rog sa priviti ca ramine dupa "gospodarii orasului".Prasul lui strimba lemne,arbori ciuntiti,fara coroane ,taiati anapoda fara o viziune estetica. Niste caricaturi.Daca ar putea vorbi saracii arbori cred ca v-ar injura zdravan pentru degradare sau ati fi dati in judecata pentru MUTILARE

  Raportează
 • postat de Gabriel Fr. Marți, 09 Aprilie 2019 08:10 193.231.148.*** Link la comentariu
  0
  4

  Tot in legatura cu copacii taiati fara noima. Chiar nu vede nimeni ce se intampla in jurul nostru? Se "modernizeaza" starda Basarabiei (a cata oara?). Sigur ca e bine sa circulam mai fluent. Dar chiar era nevoie sa se taie TOTI copacii (cred ca vreo 50-60), majoritatea sanatosi si frumosi, de pe marginile tronsonului in cauza? Altii nu se vor mai pune in loc, pentru ca trotuarele sunt deja gata si nu au prevazute locasuri pentru vreun fel de vegetatie. Nu mai zic de ingustarea, pe alocuri substantiala, si, implicit, periculoasa a trotuarelor pe care circula copiii de la Scoala 25 sau studentii care invata in zona. Si uite asa strada Basarabiei va arata ca un drum de centura, pe langa care circulatia pietonilor va fi o provocare! O sa se minuneze lumea, atunci cand nu se va mai putea face mare lucru si se va raspunde, ca in cazul separatoarelor de pe Traian: "asa a fost proiectul"! Cine l-a facut si cine l-a avizat?

  Raportează
 • postat de Ct Marți, 09 Aprilie 2019 06:33 213.233.85.*** Link la comentariu
  6
  4

  Daca la o furtuna acel copac cadea peste o masina atunci tipau altii ca au facut solicitari sa fie taiat si nu s-au luat masuri!

  Raportează
 • postat de lemnaru de foc Luni, 08 Aprilie 2019 21:19 89.136.7.*** Link la comentariu
  2
  9

  sau taiat sute de copaci din oras probabil sute de tone de lemn .unde se duce lemnul taiat tinand cont ca um palet de lemn de foc costa la magazine minim 5 sute lei?

  Raportează
 • postat de BricoMan Luni, 08 Aprilie 2019 19:13 5.13.192.*** Link la comentariu
  1
  7

  Dar cu copacii uscati din interiorul cartierelor ce facem ? ( copacii din interiorul gradinilor de bloc )
  Sunt uscati-uscati, cad crengi din ei, se fac zeci de sesizari si nu vine niciun "inginer silvic" sa verifice stadiul lor si mai ales sa ia masuri : taieri, toaletari. Acesti copaci reprezinta un adevarat pericol la prima furtuna mai serioasa.
  Sa se miste mai repede cu aprobarile iar daca Gospodaria lu' Peste Prajit nu are resurse sa-si faca treaba sa dea voie asociatiilor de locatari sa intervina: cu toate aprobarile necesare, cu poze inainte si dupa, cu ce mai vor autoritatile, numai sa nu mai trecem cu teama pe langa si pe sub copacii "periculosi".
  Succes.

  Raportează
 • postat de Simona Luni, 08 Aprilie 2019 16:23 81.12.149.*** Link la comentariu
  4
  12

  Poate se va tine cont in noua legislatie si de cresterea aglomerata a unor copaci unde nu se pot dezvolta din cauza spatiului insuficient, precum si de plantarea numai a anumitor tipuri de arbori in mediul urban.
  Langa blocul meu exista 4 copaci crescuti pe un petec de 1 metru patrat de pamant, dintre care unul este un agud (dud) negru care pateaza toate masinile parcate langa el !
  Pana acum Primaria nu a facut nimic la sesizarea cetatenilor de cativa ani incoace. Sa vedem acum!

  Raportează
 • postat de Marco Luni, 08 Aprilie 2019 13:44 188.24.249.*** Link la comentariu
  18
  12

  Nu se taie copaci doar se toaleteaza, se taie crengi si chiar fac treaba buna.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.