Se scumpeşte căldura!

Se scumpeşte căldura!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Din 2010, gălăţenii scot mai mulţi bani din buzunar pentru  încălzirea apartamentelor şi pentru… serviciul de ecarisaj! *

Deşi peste tot ni se spune că anul viitor criza ne va lovi şi mai amarnic portofelele, din cauza votului dat de consilierii locali aseară, gălăţenii vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru căldura livrată în apartamente, dar şi pentru alte taxe speciale, printre care cea mai interesantă este taxa de ecarisaj.

Într-un oraş în care problema câinilor vagabonzi a scăpat demult de sub control, instituirea unei astfel de taxe pare mai degrabă lipsită de logică… 

Dar să trecem la cifre; în 2010,  veţi plăti cu 8,77 de lei în plus pentru fiecare gigacalorie consumată. Cum, în medie, într-o lună de iarnă, într-un apartament se consumă două gigacalorii, rezultă că, dacă până acum aţi plătit căldura 280 de lei, de la anul veţi da 297,54 lei. 

Cât priveşte taxa de ecarisaj, aceasta este de 2,5 lei/persoană fizică/an, iar pentru persoanele juridice este de 50 de lei/an! Cum taxa a fost adoptată fără ca aleşii locali să o onoreze cu ceva discuţii, se poate trage o singură concluzie.

Fie ştiau prea bine despre ce este vorba şi nu aveau nimic de obiectat, fie habar nu au avut despre ce este vorba. Dar despre aceste taxe – în special despre cea de ecarisaj – vom vorbi pe larg în ediţia următoare, astfel încât acum să ne putem concentra pe scumpirea căldurii.

Gigacaloria ustură la buzunar

Directorul SC Apaterm, George Cubasa a motivat propunerea de majorare a preţului gigacaloriei: „Datoria pe care trebuie să o încasăm de la populaţie este de aproape 2.000 de miliarde de lei vechi, furnizorii noştri ne blochează conturile şi ne deschid procese”. 

Anunţând că grupul de consilieri democrat-liberali se va opune adoptării proiectului privind scumpirea căldurii, consilierul local Mihai Alin (PD-L) a propus ca în loc să se mărească preţul gigacaloriei, „decizie care nu va aduce în timp util bani în plus societăţii”, mai bine Primăria ar lua decizia unei emiteri de obligaţiuni cu scadenţă la patru ani, precum şi majorarea capitalului social al Apaterm.

Pe de altă parte, viceprimarul Mircea Cristea, preşedinte al comisiei de servicii din cadrul CL, i-a reproşat directorului Apaterm faptul că nu a prezentat niciodată la comisie problemele financiare cu care se confruntă, observând şi lipsa unui plan de eficientizare a societăţii (aşa cum s-a operat la SC Apă Canal).

În final, l-a întrebat pe Cubasa cât este prima de Crăciun alocată salariaţilor, asta apropo de criza prin are trece societatea?

„Este de un milion şi trei sute de mii de lei vechi. Şi să ştiţi că din cei 1.090 de salariaţi, conform organigramei adoptate de CL; 1.083 de oameni lucrează efectiv, iar din aceştia 923 sunt în producţie”.

„Suprastructura, de care ne-am putea dispersa, este de doar 85 de oameni. Să nu credeţi că schimbând conducerea societăţii se va rezolva problema!”, a răspuns, nemulţumit Cubasa. 

Până la urmă, proiectul a fost adoptat cu 12 voturi „pentru” (PSD şi PNL), două abţineri (Roman Apostol Picu şi Răzvan Avram) şi opt împotrivă (PD-L şi PC).

Explicaţie foto: Directorul Apaterm George Cubasa a explicat consilierilor de ce e necesar să se scumpească căldura

Citit 1342 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.