Buget-record pentru proiectele de dezvoltare ale judeţul Galaţi

Buget-record pentru proiectele de dezvoltare ale judeţul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi va avea la dispoziţie în anul 2019 un buget de 583,56 milioane de lei, din care pentru cheltuielile de funcţionare s-au alocat 197,68 milioane de lei, iar pentru proiectele de dezvoltare suma de 385,9 milioane de lei, potrivit proiectului de buget aprobat marţi, 23 aprilie, în şedinţa de CJ.

Un lucru demn de remarcat este că, în 2019, CJ Galaţi va dispune de cel mai mare buget din ultimii anii. Mai mult decât atât, în timp ce cheltuielile de funcţionare ale administraţiei publice judeţene au scăzut, sumele alocate pentru dezvoltare, prin diferite proiecte de investiţii, au fost din ce în ce mai mari.

Spre comparaţie, în 2016, cheltuielile de funcţionare au fost de 217 milioane de lei, reprezentând 94,44 la sută din bugetul CJ Galaţi, iar pentru dezvoltare s-au alocat numai 12,79 milioane de lei (5,56 la sută). În 2017, pentru funcţionare s-au alocat aproape 226 milioane de lei (89,8 la sută), iar pentru dezvoltare 25,65 milioane de lei (10,2 la sută), iar în 2018 pentru funcţionare s-au alocat 253 milioane de lei (71,28 la sută), iar pentru dezvoltare 102,18 milioane de lei (28,72 la sută). În 2019, cele 197,68 milioane de lei alocate pentru funcţionare reprezintă doar 33,88 la sută din buget, în timp ce sumele pentru dezvoltare, de 385,9 milioane de lei, reprezintă 66,12 la sută din buget!

Fondurile europene, motor pentru dezvoltare

Această creştere pe partea de investiţii se datorează în special proiectelor demarate de CJ Galaţi cu finanţare europeană. Iar dacă în 2016 din bani europeni n-a intrat nici măcar un euro în dezvoltarea judeţului, în 2019, din cheltuielile de dezvoltare, mai bine de 216,3 milioane de lei vor fi fonduri atrase prin proiectele europene!

„Practic, în acest an vom culege roadele proiectelor la care echipa CJ Galaţi a lucrat în ultimii ani, proiecte cu fonduri europene, care, iată, în sfârşit, au ajuns în faza de implementare, lucru care se vede în acest buget de dezvoltare ce a rezultat la nivelul judeţului. Dar, la fel de important este că sunt fonduri care nu intră doar în modernizarea drumurilor, a unor spitale sau a altor obiective, ci sunt bani care se vor regăsi în mod direct în economia Galaţiului, prin materialele ce se achiziţionează, forţa de muncă, chiar şi prin taxe şi impozite care rămân aici, în plan local şi care îşi multiplică beneficiile la nivelul comunităţii”, a explicat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Transporturile, în topul alocărilor financiare

Desigur, la fel de importantă precum atragerea fondurilor este şi modul în care sumele obţinute sunt repartizate. Conform proiectului de buget, în 2019, grosul alocaţiilor financiare va avea drept ţintă sectorul Transporturilor, 274,6 milioane de lei (47 la sută din buget), cea mai mare parte a sursei de finanţare fiind asigurată din fondurile europene şi partea de cofinaţare a proiectelor de la bugetul de stat.

„Alte trei mari capitole spre care au fost alocate sume de aproape 15 la sută din buget pentru fiecare sunt Asistenţa socială, Sănătatea şi Cultura. Pentru două domenii, Sănătate şi Cultura sumele majoritare au fost alocate pentru secţiunea de dezvoltare (investiţii), adică pentru achiziţii de aparatură medicală şi construcţii noi sau extinderi (sănătate) sau construcţii noi şi modernizări clădiri existente (cultură). Sursele cheltuielilor au fost: sume primite de la UE/ alţi donatori în contul plăţilor efectuate şi prefinanţări aferente cadrului financiar 2014-2020 precum şi partea alocată de la bugetul de stat aferentă acestor proiecte şi sume din venituri proprii ale Consiliului Judeţean Galaţi”, se precizează în raportul privind bugetul, prezentat de preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Cum se împart banii, pe capitole bugetare

Pe capitole bugetare, pentru Asistenţă Socială s-au alocat 89,6 milioane de lei, pentru Sănătate au fost direcţionate 75,97 milioane de lei, iar pentru Cultură s-au alocat 68,48 milioane de lei. De asemenea, 44,46 milioane de lei au fost direcţionate spre Autorităţile Publice, iar peste 14,24 milioane de lei au fost alocate pentru unităţile speciale din Învăţământ şi pentru burse, programul lapte-corn etc.

Chiar dacă au pondere mai mică în bugetul judeţului, la fel de importante sunt, însă, şi sumele alocate şi pe celelalte capitole bugetare: Servicii publice generale (Evidenţa Populaţiei, ADP, Fondul de Rezervă) - 11,78 milioane de lei, Apărare (CMJ) - 395.000 lei, Ordine Publică (Protecţia Civilă) - 813.000 lei, Protecţia Mediului - 5,3 milioane de lei, Acţiuni Generale (cotizaţii, asociaţii, fundaţii etc.) - 2,8 milioane de lei.

Un lucru îmbucurător pentru bugetul de dezvoltare al judeţului Galaţi este că sumele deja prevăzute vor mai creşte până la sfârşitul anului, odată cu semnarea finanţării pentru o serie de proiecte ale CJ care au fost deja aprobate. Astfel, conform estimărilor din acest moment, până la sfârşitul anului, actualul buget de dezvoltare va creşte cu aproximativ 50 la sută.

Citit 6799 ori Ultima modificare Joi, 25 Aprilie 2019 01:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.