Una din cele mai interesante şi mai controversate hotărâri de Consiliul Local a fost cea privind construcţia unei alei de acces, de pe Faleza Superioară, în restaurantul Nic-Nic, aflat pe Faleza Inferioară a Dunării, local al cărui patron este Nicuşor Ursu, consilier judeţean PNL.
Deşi pasarela a fost aprobată, într-o şedinţă a Consiliului Local Galaţi încă de la începutul anului, mai exact pe 26 februarie, construcţia a sărit în ochii gălăţenilor abia în august, când patronul s-a apucat să ridice pasarela.
Cum a fost posibil ca o astfel de hotărâre de CL să treacă neobservată presei timp de aproape jumătate de an? Simplu!
Din cauza lipsei de transparenţă a administraţiei locale – care a refuzat luni la rând să pună la dispoziţia presei materialele complete cu proiectele de hotărâri aprobate – atitudine care s-a schimbat abia după ce jurnaliştii gălăţeni au boicotat şedinţele CL. Dar să povestim faptele cronologic.
Cum să ridici mâna fără să te doară capul
Pe 26 februarie, în cadrul şedinţei Consiliului Local Galaţi s-a aprobat un proiect de hotărâre care suna cam aşa ”aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu, pentru terenul situat în municipiul Galaţi, Faleza inferioară a Dunării”.
Mai departe, proiectul – care şi acum se află postat pe site-ul Primăriei tot aşa, în formă incompletă, adică fără scheme, raport de specialitate sau expunere de motive – se reduce la următorul text: „Se aprobă Planul Urbanistic de Detaliu, pentru terenul situat în municipiul Galaţi, Faleza inferioară a Dunării, în vederea realizării unei scări exterioare de acces la restaurantul Nic-Nic, beneficiar SC NIC – NIC SRL , conform documentaţiei anexate care face parte integrantă din prezenta hotărâre”.
Revenim: documentaţia nu este prezentată nici măcar acum pe site-ul Primăriei, aşa cum nu a fost prezentată niciodată presei.
Un astfel de text nu te face absolut deloc să te gândeşti că, de fapt, este vorba despre o pasarelă grotescă şi care strică aspectul Falezei, probabil că unii din aleşii locali au ridicat mâna şi au votat, fără să se gândească prea mult la urmări.
Numai că urmările au venit în vară, când fotoreporterul nostru Sorin Pană a intrat valvârtej în redacţie, strigând că a început construcţia podului peste Dunăre… pe faleză!
Fotoreporterul abia se întorsese de pe Faleză, unde fotografiase muncitorii care lucrau la pasarela de acces pentru restaurantul Nic Nic.
Ei şi ce? Are autorizaţie, deci există!
Am încercat să aflăm de la Primărie despre ce este vorba. Şeful Direcţiei de Urbanism, Ionel Ardean, ne-a spus că lucrarea are aprobare dată de „Consiliul Local Galaţi, mai exact, de comisia de urbanism. Eu nici măcar nu am drept de vot în această comisie, organul de decizie este Consiliul Local”.
În calitatea sa de preşedinte al comisiei de urbanism, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco ne-a spus că într-adevăr, lucrarea are aprobarea comisiei. Punct.
Neoficial şi din cu totul alte surse, am aflat că documentaţia depusă de administratorul restaurantului, Nicuşor Ursu, se plimba pe la Primărie de vreun an şi că până la urmă comisia a aprobat-o, că altfel patronul ar fi avut posibilitatea să solicite în instanţă aprobarea, având în vedere că administraţia locală nu i-a răspuns în termenul prevăzut de lege.
Ce am mai aflat? Că iubiţii noştri aleşi, membri ai comisiei de urbanism, au aprobat PUZ-ul, adică aleea de acces, având în vedere că aceasta… nu afectează spaţiul verde, ci va fi construită deasupra malului şi se va sprijini pe doar (!) doi piloni de susţinere cu diametrul de 30-40 cm.
De la administratorul Nicuşor Ursu, consilier judeţean PNL, am aflat că aleea de acces îl ajută „să ne aprovizionăm cu marfă, pentru că altfel, trebuie ca angajaţii să care marfa pe scări, până jos, deoarece accesul maşinilor, pentru aprovizionare se face doar în intervalul orar 8-10. Uneori nu avem marfă seara şi este greu de transportat”.
Nicuşor Ursu ne-a mai spus că aleea va fi folosită atât pentru transportul de marfă, cât şi de clienţi, că versantul respectiv va fi îngrijit de el, plantând floricele şi brăduţi şi, nu în ultimul rând, că are toate autorizaţiile necesare!
Consilierii locali PD-L s-au spălat pe mâini
După ce am sesizat cazul în cotidianul „Viaţa liberă”, consilierii locali PD-L au susţinut o conferinţă de presă, în care s-au detaşat, la modul declarativ, de aprobarea dată în CL.
Avându-l alături pe şeful său pe linie de partid, Mircea Toader, consilierul local Constantin Olaru a ţinut să precizeze că „pasarela respectivă se construieşte fără ca aleşii locali PD-L să fi votat pentru aşa ceva”.
În calitatea sa de secretar al comisiei de urbanism, Constantin Olaru a spus că el şi colegii săi din această comisie (Gheorghe Radu şi Ion Dumitru) nu au fost de acord să avizeze favorabil PUD-ul restaurantului Nic-Nic şi pentru faptul că respectiva construcţie afecta spaţiul verde şi încălca, astfel OG 114.
Dar, cum restul de 4 consilieri din comisie au dat aviz favorabil, proiectul a ajuns în plenul Consiliului Local, pe 26 februarie, când a fost aprobat, fără votul celor şapte aleşi locali PD-L!
„Chiar când suntem împotrivă, nu avem ce face mai mult, pentru că noi suntem trei, iar ceilalţi, patru, iar acel proiect va trece oricum”, s-a justificat Constantin Olaru.
Plin de supărare pentru că Faleza a fost urâţită de pasarela de la Nic-Nic (şi fără a avea, desigur, vreo legătură cu faptul că de la hotărâre până să sesizeze „Viaţa liberă” situaţia trecuseră aproape şase luni), Mircea Toader a anunţat că va ataca în contencios hotărârea de Consiliu Local care prevede construcţia aleii respective.
„Vom organiza un referendum printre gălăţeni, pe care îi vom întreba dacă preferă ca faleza să fie acoperită de construcţii sau de spaţii verzi şi în funcţie de numărul de semnături vom face şi o iniţiativă, dacă nu chiar o iniţiativă legislativă, prin care orice hotărâre de consiliu în care primarul sau consilierul judeţean are interes patrimonial este nulă”, a msi spus Toader.
De atunci, din august şi până în decembrie, la finalul fiecărei conferinţe de presă PD-L l-am întrebat pe Mircea Toader dacă a atacat în contencios hotărârea sau când va organiza referendumul acela. Nici acum promisiunile sale nu au fost respectate.
Explicaţie foto: Constructorii au urâţit Faleza, cu binecuvântarea aleşilor locali