Împrumut pe vreme de criză

Împrumut pe vreme de criză
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primarul Dumitru Nicolae intenţionează să contracteze un împrumut bancar pentru a continua o serie de investiţii majore * Una dintre lucrările necesare: modernizarea conductelor de termoficare * Din cauza conductelor vechi, peste 60 la sută din agentul termic produs se pierde până la caloriferul gălăţeanului *

Deşi în acest an criza financiară va determina statul să nu mai aloce în plan local fonduri suficiente pentru continuarea anumitor lucrări, primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, este decis să nu renunţe la desfăşurarea anumitor investiţii vitale pentru oraş.

În principal, edilul s-a referit la lucrările de modernizare şi/sau înlocuire a conductelor de termoficare cuprinse în porţiunea de la  punctul termic din  cartier şi blocul respectiv. Aceste lucrări trebuie să continue şi în acest an, a declarat primarul, în ciuda faptul că de la Bucureşti a primit semnale negative în legătură cu alocarea de fonduri pentru aşa ceva.

„Am primit informaţia că în acest an nu mai sunt bani pentru reabilitarea conductelor de termoficare. Dacă însă aceste lucrări nu se continuă, anveloparea  blocurilor este  cu dus-întors”, a avertizat primarul, referindu-se la faptul că reabilitarea termică a unui imobil nu este la fel de eficientă dacă nu se reabilitează şi conductele care transportă energia termică în blocul respectiv.

„În loc să schimbăm conductele, schimbăm directorii…”

Potrivit unui studiu efectuat la nivel local, în perioada de iarnă, peste 60 la sută din agentul termic „plecat” de la Electrocentrale se pierde pe traseu, până la caloriferul gălăţeanului.

„În Galaţi, avem trei tipuri de pierderi. Pe conductele care pleacă de la Electrocentrale şi până la punctele termice, se pierd, astăzi, în jur de 12 la sută; pierdeam mai puţin, în jur de opt la sută, dar noi, la Electrocentrale, în loc să schimbăm conductele, schimbăm directorii…”

„O altă pierdere, de fapt, cea mai mare, este cea înregistrată pe conductele dintre punctul termic şi bloc, unde se înregistrează o pierdere de 34 la sută, iar pe timp de vară, ajunge chiar la 42 la sută. Cea de-a treia pierdere de agent termic este la nivelul blocului, unde se mai pierd 20 la sută”.

„Până la urmă, toate aceste pierderi le suportă cetăţeanul din propriul său buzunar. De aceea insist că trebuie să continuăm să modernizăm conductele unde se înregistrează cele mai mari pierderi”, a declarat Dumitru Nicolae.

În Galaţi, în ultimii 4 ani, s-au tot desfăşurat astfel de lucrări de modernizare. Totuşi, deocamdată, au aranjate abia 26 la sută din totalul conductelor.

Creditele bancare, ultima soluţie?

Anul trecut, pentru astfel de lucrări s-au cheltuit în jur de 6 milioane de euro, iar în 2008 - 8 milioane de euro. În fiecare an, jumătate din suma cheltuită a fost alocată de la bugetul de stat, iar jumătate, de la bugetul local, a mai precizat primarul Galaţiului.

Cum în acest an nu sunt şanse ca Guvernul să mai aloce vreun ban pentru aşa ceva, iar primarul vrea să continue aceste lucrări, soluţia la care s-a gândit edilul este creditul bancar.

„Mă gândesc la un credit bancar în valoare totală de 10 milioane de euro, însă trebuie să şi găsesc băncile dispuse să dea un astfel de credit”, a mai spus primarul.

Potrivit acestuia, până în prezent, administraţia locală mai are două mari credite bancare: unul de 26 milioane de euro, credit cu garanţie de stat pentru cofinanţarea proiectului ISPS şi cel de-al doilea credit, de 10 milioane de euro, cu care s-au cumpărat, anul trecut, autobuzele noi ale Transurb.

„Noi mai avem un mod de lucru, prin credit furnizor. Adică facem licitaţia, firma câştigătoare face lucrarea şi primăria îi achită banii abia după finalizarea lucrării”, a mai spus primarul.  

Comentariu foto: Conductele vechi trebuie reabilitate pentru a se reduce pierderile de agent termic

Citit 682 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.