Cine reinventează părculeţul de la Parfumul Teilor (FOTO)

Cine reinventează părculeţul de la Parfumul Teilor (FOTO)

Anca Melinte
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)
12 comentarii

Nu mai puţin de 445.575 de lei fără TVA reprezintă, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, valoarea contractului atribuit pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare a părculeţului de pe strada Domnească nr. 66, de lângă sediul ziarului "Viaţa liberă". Contractul a fost câştigat, pe baza criteriului "preţul cel mai scăzut", de asocierea Perfecta Impex SRL - Arhideskvision SRL - Rovis Lider SRL.

Modernizarea micului parc de pe strada Domnească nr. 66 a fost hotărâtă în decembrie 2018 de consilierii locali, care au aprobat indicatorii tehnico-economici şi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii, realizată de SC ATU Consulting SRL, pentru 59.000 de lei fără TVA.

În documentaţia prezentată consilierilor, proiectantul şi peisagistul au pornit de la realitatea că parcul se află într-un stadiu avansat de degradare, că nu mai corespunde nevoilor estetice şi sociale ale gălăţenilor. Tocmai de aceea, elaboratorii planurilor de modernizare şi-au propus "să renoveze acest spaţiu cu valoare peisageră, să îl reinventeze".

Avantajele soluţiei alese

ATU Consulting a oferit două scenarii de amenajare, una mai scumpă, alta mai ieftină, şi a pledat pentru prima dintre acestea, subliniind avantajele: se creează un spaţiu de întâlnire şi relaxare cu un aspect modern, îngrijit, care se adresează unui număr mare de beneficiari de toate vârstele. Amenajarea propusă pune în valoare tot potenţialul terenului şi arhitecturii din zonă şi, în plus, "se preiau multe elemente constructive şi de arhitectură specifice zonei Potcoava de Aur, Hotel "Dunărea"", cheltuielile de întreţinere fiind mai mici.

Ce se va realiza

Proiectul prevede amenajarea aleilor pietonale prin reconfigurarea acestora cu plăci (dale) de granit, amenajarea peisagistică a spaţiilor verzi prin montarea de rulouri de gazon ce vor beneficia de reţea automată de irigaţii, iluminat ambiental (pietonal şi decorativ), înlocuirea mobilierului urban, dar şi recondiţionarea şi punerea în valoare a Monumentului comemorativ al Răscoalei din 1907, amplasat în parc.

Ce arbori vor fi doborâţi

Conform datelor oficiale, terenul vizat prin proiect măsoară 1.236,05 mp, din care suprafaţa de spaţiu verde va fi de 689 mp (619 mp rulou de gazon şi 70 mp ronduri cu flori), suprafaţa de alei din dale de granit - 548 mp. Vor fi amplasate nouă bănci, 13 coşuri de gunoi, o cişmea, o toaletă ecologică şi va fi modernizată fântâna ornamentală existentă.

În prezent, spaţiile verzi reprezintă 902,80 mp, iar aleile - 326,73 mp. "Vegetaţia este neîngrijită. Au fost plantaţi zece arbuşti ornamentali în anul 2017. Pe limita de nord este un plop cu diametrul de 60 cm, pe limita de vest - un plop cu diametrul mare şi multe ramificaţii, iar pe limita de sud - doi plopi. "Aceşti arbori nu încântă privirea, reprezintă o problemă pentru amenajarea modernă a parcului. La intrarea în parc este un arbore care a crescut într-un mod ciudat şi care reduce vizibilitatea parcului din spaţiul public", este diagnosticul dat de studiul peisagistic făcut.

Conform documentelor, amenajarea peisagistică a spaţiilor verzi implică "doborârea a opt arbori care au diametru mare şi pun în pericol viaţa pietonilor", relocarea a trei arbori care prin poziţionarea lor fac imposibilă realizarea aleilor propuse, păstrarea şi toaletarea arborilor rămaşi şi plantarea a 12 arbori şi arbuşti.

În studiul peisagistic se propune un gard transparent, împodobit cu specii ale căror flori și frunze să poată prezenta nu doar un element de protecție, ci și unul de decor şi desfătare olfactivă.

Toate acestea vor trebui transpuse în proiectul care va sta la baza executării lucrărilor. Termenul de realizare prevăzut în caietul de sarcini este de două luni pentru proiectare şi şase luni pentru execuţie, dar totul depinde de momentul în care se va da ordinul efectiv de începere a lucrărilor.

Cert este că, potrivit studiului peisagistic, investiţia va constitui un reper pentru alte lucrări viitoare: "În ziua de astăzi orașul Galați s-a transformat într-o adevărată „junglă a asfaltului” care a ajuns să fie sinonimă cu poluarea atmosferică datorată emisiilor de gaze de eșapament, deșeurilor menajere și industriale, zgomotului și nu în ultimul rând al consumului de spațiu. Din acest motiv, mediul și natura din cadrul parcului Parfumul Teilor trebuie luat în considerare în planificarea politicilor de dezvoltare". 

Masacrul de pe strada Domnească

Aşa cum aţi putut citi în "Viaţa liberă", data de 11 martie 1907 a rămas în istoria Galaţiului drept ziua masacrului din strada Domnească. Au fost atunci 14 morţi şi numeroşi răniţi, după ce un detaşament de soldaţi din Regimentul 1 Roşiori a deschis focul în plin asupra unei mulţimi de peste 200 de ţărani şi muncitori, decişi să meargă la Prefectură pentru a discuta cu autorităţile. Potrivit lui Marius Mitrof, consilier consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi, în 1957, la împlinirea a 50 de ani de la evenimente, a fost amplasat un monument comemorativ dedicat victimelor împuşcate "la 11 martie 1907, în timpul răscoalei ţăranilor împotriva jugului burghezo-moşieresc". Numele celor împuşcaţi erau gravate pe o placă de marmură, spartă în 1992, de către o persoană cu probleme de sănătate. O nouă placă, din fontă, i-a luat locul celei din piatră, monumentul fiind refăcut şi sfinţit la 11 martie 1995". Din păcate, monumentul, de importanţă locală, nu a fost întreţinut. Soclul prezintă crăpături, căderi de tencuială, placa centrală prezintă urme de vandalism, jardiniera este degradată, iar pe unele porţiuni chiar demolată.

 

 

Citit 3576 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Iulie 2019 12:55

12 comentarii

 • postat de Georgel Luni, 29 Iulie 2019 23:21 89.136.184.*** Link la comentariu
  6
  8

  Românul nostru bine informat care știe ce a apucat el, nu ce a fost acolo, de fapt...

  De fapt, acolo a fost o curte și o casă, se pare dispărută la cutremurul din 1940, la fel de frumoasă și impunătoare ca și cele rămase în picioare, în stănga și în dreapta părculețului actual. Ca urmare comuniștii au găsit locul gol și au făcut ceea ce știu ei să facă, loc cu verdeață și monument dedicat ”răscoalei ţăranilor împotriva jugului burghezo-moşieresc”. Desigur, rămâne lipsit de orice importanță amănuntul că, de fapt, nu a fost vorba de răscoala unor țărani, ci despre un protest al orășenilor hamali și căruțași din cartierele Vadul Ungurului și Lozoveni.

  Întâmplarea face că acum, acolo, moștenitorii proprietarului fostei case nu au dat șpagă ca să li se retrocedeze parcul, cu încălcarea legii, așa cum s-a întâmplat la Lupoaică, drept pentru care Primăria toarnă liniștită betoane gri pe locul de mult uitatei case de patrimoniu. Care, dacă ar fi dăinuit, ar fi întregit mult mai potrivit nefericita ”rezervație de arhitectură Strada Domnească”, decât actualul părculeț comunist, acum și aiurea ”modernizat”.

  Raportează
 • postat de UBSD (Una Bucată Social-Democrat) Luni, 29 Iulie 2019 22:12 78.96.82.*** Link la comentariu
  7
  5

  @betonuț FRUSTRAT drujbeanu Comentariul semnat cu numele Silviu NU este al meu! Repet, NU este al meu! Eu am scris unul în jurul orei prânzului, dar NU a fost publicat. Probabil era prea lung și, mna, se satură și cei de la „Viața liberă” să citească romanele mele... Dar, apreciez atenția care-mi e acordată!

  Dacă tot m-ai pomenit... Referitor la struțo-cămilo-opinia impusă de partidul vieții (ceee??), eu îmi expun propria viziune! Nu-mi vine nici ordin, nu-mi vin nici bani pentru ceea ce scriu pe acest cotidian! Probabil că membri PSD Galați se bucură că au simpatizanți inteligenți și care dau dovadă de critică constructivă... în comparație cu voi...

  Apoi, orașul NU este nici al nostru, DAR NICI al vostru! El face parte din România! Cine vrea să locuiască aici, bine, cine nu, iarăși bine! Vorbind la general, nu te forțează nimeni să pleci, cu toate că văicăreala voastră provoacă scârbă oricărui om normal psihic, moral, fizic etc.

  Și un ultim aspect... în legătură cu alegerile pe care unii dintre voi, paranoici, le anunță de la începutul lui 2017. Din partea mea, să se ducă la vot fiecare gălățean! M-am săturat să aud: „acest primar a fost votat de 9% dintre gălățeni” (nu știu dacă cifra e adevărată)! Poftim?!?! Adică este vina acelor 9% că domnul Pucheanu a câștigat, sau este vina rromânașilor frustrați și inutili universului că au stat acasă halind mici, gâlgâind bere și râgâind în timp ce se uitau cu o băluță la diji / (i)Realitatea?!?! Ieșiți la vot! Este și lege care zice că cetățeanul TREBUIE să se prezinte la vot! Dacă nimeni nu vă sancționează, nu este vina PSD-iștilor... "deștepților"!

  PS Silviu, bravo, ești demn de a fi român, de a fi un bun cetățean și de a fi OM! Păcat că nu pot spune la fel și de restul...

  Raportează
 • postat de Betonuț Drujbeanu Luni, 29 Iulie 2019 17:17 89.137.138.*** Link la comentariu
  5
  9

  @Silviu:
  Alo baiatu', ai și apărut?
  De data asta nu te-ai mai semnat "una bucată social-democrată" dar după stil, nu am dubii.
  Cum are cineva o părere diferită de a ta, mai bine zis impusă de partid, gata îi recomanzi să plece din oraș. Ține minte o chestie, o fi câștigând primăria ai voștri de vreo 30 de ani, că de aia emană orașul prosperitate prin toți porii, dar orașul nu-i proprietatea voastră personală să îi trimiteți la plimbare pe ăia care nu sunt de acord cu voi.
  Vin ele alegerile la anu' și poate se mai deșteaptă un pic populația...

  Raportează
 • postat de silviu Luni, 29 Iulie 2019 13:34 5.13.149.*** Link la comentariu
  20
  8

  BRAVO! In sfarsit un primar gospodar care modernizeaza orasul. Trolilor care au probleme cu betonul, sa mearga la tara, daca sunt obisnuiti cu ulitele. Noi restul, vrem un oras modern, cu pavaj, dale de granit si zone modernizate. Nu boschetareala care este in prezent!

  Raportează
 • postat de vali Luni, 29 Iulie 2019 13:27 85.120.166.*** Link la comentariu
  6
  22

  Si uite asa, orasul Galati se transforma dintr-o "jungla de asfalt" intr-o jungla de beton gri. Oribil!

  Raportează
 • postat de Betonuț Drujbeanu Luni, 29 Iulie 2019 13:12 89.137.138.*** Link la comentariu
  5
  25

  Asta e noua politică, defrișăm și betonăm.
  A, scuze, punem dale de granit gri, care arată exact că betonul. Asta până apare postacul și ne iluminează, explicând că de fapt e o nuanță specială de bleu, pe care numai răuvoitorii o văd ca fiind gri.
  Apropo, de unde fonduri pentru pliantele alea cu care ați umplut cutiile poștale astăzi, domnule primar?

  Raportează
 • postat de Galatean Luni, 29 Iulie 2019 13:06 82.137.13.*** Link la comentariu
  6
  20

  ALOOO viitorul ex-primar !!!!

  Lasă parcurile în pace !!!


  Brusc nu ai altceva de făcut decât să distrugi parcurile???


  De Parcul INDUSTRIAL când te ocupi ca să aibă firme şi LOCURI DE MUNCĂ BINE PLĂTITE????

  Ca să asiatici deja vedem în centru că le dai de muncă !

  Raportează
 • postat de furculision Luni, 29 Iulie 2019 12:48 5.13.132.*** Link la comentariu
  6
  9

  Am intrat pe site ul firmei de consultanta...

  "Psiholog și trainer,...este activă în zona de dezvoltare personală și training din 1997"

  ..."are ca pregătire de bază Ingineria Calculatoarelor"

  ..."activează în domeniul trainingului și consultanței din anul 1993, la care se adaugă o vastă experiență de business"

  ..."este psiholog clinician și colaborator ATU Consulting din 2011

  ..."Lucrează în prezent ca medic psihiatru și psihoterapeut"...
  Etc. etc.etc...

  Nici unul dintre asa zisii consultani n-are pregatire in domeniul mediului si a amenajarii acestuia!

  Ei hotarasc ce si cati copaci trebuie taiati???

  Raportează
 • postat de furculision Luni, 29 Iulie 2019 12:37 5.13.132.*** Link la comentariu
  6
  15

  "Aceşti arbori nu încântă privirea...La intrarea în parc este un arbore care a crescut într-un mod ciudat ...şi care reduce vizibilitatea parcului din spaţiul public", este diagnosticul dat de studiul peisagistic făcut.

  STUPID!!!!!!! - "nu încântă privirea"..."a crescut într-un mod ciudat"... In alte tari astfel de arbori sunt sprijiniti cu elemente speciale!

  Nu incanta privirea cui?!? Pe noi cetatenii platitori de taxe si impozite, ne-ati intrebat?!?

  Raportează
 • postat de Galatean, din pacate Luni, 29 Iulie 2019 10:43 81.12.150.*** Link la comentariu
  6
  13

  Modernism in centrul vechi !!!!!!!!!!!!!! Jalnic. !!!

  Raportează
 • postat de dragos Luni, 29 Iulie 2019 09:07 5.2.209.*** Link la comentariu
  5
  10

  betonut e in actiune iar, vai de noi! dupa betonarea aproape totala a piatetei de la policlinica cu plata acum iar!

  Raportează
 • postat de Aderin Luni, 29 Iulie 2019 03:38 93.122.249.*** Link la comentariu
  8
  38

  Iar Ciment și beton ?!
  Totul gri !!!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.