Cine reinventează părculeţul de la Parfumul Teilor (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Cine reinventează părculeţul de la Parfumul Teilor (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Nu mai puţin de 445.575 de lei fără TVA reprezintă, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, valoarea contractului atribuit pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare a părculeţului de pe strada Domnească nr. 66, de lângă sediul ziarului "Viaţa liberă". Contractul a fost câştigat, pe baza criteriului "preţul cel mai scăzut", de asocierea Perfecta Impex SRL - Arhideskvision SRL - Rovis Lider SRL.

Modernizarea micului parc de pe strada Domnească nr. 66 a fost hotărâtă în decembrie 2018 de consilierii locali, care au aprobat indicatorii tehnico-economici şi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii, realizată de SC ATU Consulting SRL, pentru 59.000 de lei fără TVA.

În documentaţia prezentată consilierilor, proiectantul şi peisagistul au pornit de la realitatea că parcul se află într-un stadiu avansat de degradare, că nu mai corespunde nevoilor estetice şi sociale ale gălăţenilor. Tocmai de aceea, elaboratorii planurilor de modernizare şi-au propus "să renoveze acest spaţiu cu valoare peisageră, să îl reinventeze".

Avantajele soluţiei alese

ATU Consulting a oferit două scenarii de amenajare, una mai scumpă, alta mai ieftină, şi a pledat pentru prima dintre acestea, subliniind avantajele: se creează un spaţiu de întâlnire şi relaxare cu un aspect modern, îngrijit, care se adresează unui număr mare de beneficiari de toate vârstele. Amenajarea propusă pune în valoare tot potenţialul terenului şi arhitecturii din zonă şi, în plus, "se preiau multe elemente constructive şi de arhitectură specifice zonei Potcoava de Aur, Hotel "Dunărea"", cheltuielile de întreţinere fiind mai mici.

Ce se va realiza

Proiectul prevede amenajarea aleilor pietonale prin reconfigurarea acestora cu plăci (dale) de granit, amenajarea peisagistică a spaţiilor verzi prin montarea de rulouri de gazon ce vor beneficia de reţea automată de irigaţii, iluminat ambiental (pietonal şi decorativ), înlocuirea mobilierului urban, dar şi recondiţionarea şi punerea în valoare a Monumentului comemorativ al Răscoalei din 1907, amplasat în parc.

Ce arbori vor fi doborâţi

Conform datelor oficiale, terenul vizat prin proiect măsoară 1.236,05 mp, din care suprafaţa de spaţiu verde va fi de 689 mp (619 mp rulou de gazon şi 70 mp ronduri cu flori), suprafaţa de alei din dale de granit - 548 mp. Vor fi amplasate nouă bănci, 13 coşuri de gunoi, o cişmea, o toaletă ecologică şi va fi modernizată fântâna ornamentală existentă.

În prezent, spaţiile verzi reprezintă 902,80 mp, iar aleile - 326,73 mp. "Vegetaţia este neîngrijită. Au fost plantaţi zece arbuşti ornamentali în anul 2017. Pe limita de nord este un plop cu diametrul de 60 cm, pe limita de vest - un plop cu diametrul mare şi multe ramificaţii, iar pe limita de sud - doi plopi. "Aceşti arbori nu încântă privirea, reprezintă o problemă pentru amenajarea modernă a parcului. La intrarea în parc este un arbore care a crescut într-un mod ciudat şi care reduce vizibilitatea parcului din spaţiul public", este diagnosticul dat de studiul peisagistic făcut.

Conform documentelor, amenajarea peisagistică a spaţiilor verzi implică "doborârea a opt arbori care au diametru mare şi pun în pericol viaţa pietonilor", relocarea a trei arbori care prin poziţionarea lor fac imposibilă realizarea aleilor propuse, păstrarea şi toaletarea arborilor rămaşi şi plantarea a 12 arbori şi arbuşti.

În studiul peisagistic se propune un gard transparent, împodobit cu specii ale căror flori și frunze să poată prezenta nu doar un element de protecție, ci și unul de decor şi desfătare olfactivă.

Toate acestea vor trebui transpuse în proiectul care va sta la baza executării lucrărilor. Termenul de realizare prevăzut în caietul de sarcini este de două luni pentru proiectare şi şase luni pentru execuţie, dar totul depinde de momentul în care se va da ordinul efectiv de începere a lucrărilor.

Cert este că, potrivit studiului peisagistic, investiţia va constitui un reper pentru alte lucrări viitoare: "În ziua de astăzi orașul Galați s-a transformat într-o adevărată „junglă a asfaltului” care a ajuns să fie sinonimă cu poluarea atmosferică datorată emisiilor de gaze de eșapament, deșeurilor menajere și industriale, zgomotului și nu în ultimul rând al consumului de spațiu. Din acest motiv, mediul și natura din cadrul parcului Parfumul Teilor trebuie luat în considerare în planificarea politicilor de dezvoltare". 

Masacrul de pe strada Domnească

Aşa cum aţi putut citi în "Viaţa liberă", data de 11 martie 1907 a rămas în istoria Galaţiului drept ziua masacrului din strada Domnească. Au fost atunci 14 morţi şi numeroşi răniţi, după ce un detaşament de soldaţi din Regimentul 1 Roşiori a deschis focul în plin asupra unei mulţimi de peste 200 de ţărani şi muncitori, decişi să meargă la Prefectură pentru a discuta cu autorităţile. Potrivit lui Marius Mitrof, consilier consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi, în 1957, la împlinirea a 50 de ani de la evenimente, a fost amplasat un monument comemorativ dedicat victimelor împuşcate "la 11 martie 1907, în timpul răscoalei ţăranilor împotriva jugului burghezo-moşieresc". Numele celor împuşcaţi erau gravate pe o placă de marmură, spartă în 1992, de către o persoană cu probleme de sănătate. O nouă placă, din fontă, i-a luat locul celei din piatră, monumentul fiind refăcut şi sfinţit la 11 martie 1995". Din păcate, monumentul, de importanţă locală, nu a fost întreţinut. Soclul prezintă crăpături, căderi de tencuială, placa centrală prezintă urme de vandalism, jardiniera este degradată, iar pe unele porţiuni chiar demolată.

 

 

Citit 4750 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Iulie 2019 12:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.