Aşa legi, mai RAR

Aşa legi, mai RAR
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conform unui comunicat ANI, Dan Mugur Drăghia, angajat al Primăriei, este incompatibil *  Acesta este inspector la Serviciul Transporturi şi expert auto * Drăghia, nimeni altul decât fostul şef RAR, spune că decizia ANI nu mai este în vigoare * Omul se plânge că decizia instanţei de a reveni la conducerea RAR nu este aplicată din 2008! *

Potrivit unui comunicat aflat pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate, un funcţionar din cadrul Primăriei municipiului Galaţi se află în stare de incompatibilitate, motiv pentru care poate fi destituit din funcţia pe care o ocupă.

Este vorba despre Dan Mugur Drăghia, funcţionar public, ocupând funcţia de inspector în cadrul Serviciului Transporturi (conform declaraţiei de avere depusă anul trecut).

Incompatibilitatea cu funcţia publică rezidă din faptul că acesta deţine şi calitatea de expert tehnic auto – persoană fizică autorizată (lucru pe care, de altfel, Drăghia nu l-a ascuns, anunţând că obţine venituri suplimentare din calitatea de evaluator şi expert auto, conform declaraţiei de avere depusă în 2007, pe site-ul Primăriei). 

Potrivit comunicatului ANI, Primăria municipiului Galaţi a sesizat abia la începutul anului trecut (pe 11.01.2009) starea de incompatibilitate a acestui funcţionar public, motiv pentru care a sesizat ANI, cu propunere de desfacere a contractului de muncă a celui în cauză.

ANI lucrează încet

La 9 luni de la sesizarea Primăriei, pe 7.10.2009, ANI „a constatat faptul că domnul Dan Mugur Drăghia se află în stare de incompatibilitate începând cu 10.12.2007, dată la care a fost numit în funcţia publică de inspector clasa I, grad superior, treapta 3 în cadrul Primăriei Municipiului Galaţi, în acelaşi timp având şi calitatea de expert tehnic auto – persoană fizică autorizată.

Potrivit art. 94, alin. (2), lit. c din Legea nr.161/2003, „funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează: ... în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, în cadrul unei asociaţii familiale sau ca persoană fizică autorizată”.

Conform prevederilor legale, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcţie…"

Tot potrivit comunicatului ANI şi potrivit art. 47, alin. (3) din Legea nr. 144/2007, „persoana eliberată sau destituită din funcţie este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică dintre cele prevăzute la art. 39, cu excepţia celor elective, pe o perioadă de până la trei ani de la data eliberării sau destituirii din funcţia sau demnitatea publică respectivă”.

Constatarea, din luna octombrie 2009, a stării de incompatibilitate a lui Dan Mugur Drăghia a rămas definitivă, prin necontestare, şi poate fi consultată pe pagina de Internet (www.integritate.eu), la secţiunea „acte de constatare”, se mai arată în comunicatul oficial al ANI. 

Cine este Drăghia şi de ce nu se consideră incompatibil?

Dan Mugur Drăghia este nimeni altul decât fostul şef al RAR Galaţi. Acesta a deţinut funcţia de conducere din aprilie 2005 şi până în noiembrie 2007, când, spunea el, i s-a desfăcut contractul de muncă disciplinar „din motive politice”.

Drăghia a atacat  decizia, iar pe 30 ianuarie 2008, instanţa de judecată i-a dat câştig de cauză. „S-a decis reintegrarea mea pe post, cu plata drepturilor salariale până la data reintegrării efective”, spune Draghia.

Însă această decizie nu a fost niciodată pusă în aplicare şi, în prezent, Drăghia lucrează ca inspector la Serviciul Transporturi din cadrul Primăriei Galaţi.

L-am întrebat ce ştie despre decizia ANI? „Păi decizia ANI nu îşi mai produce efectele, având în vedere că între timp a apărut legea 330 , pe 9 noiembrie 2009, unde la art. 52 se arată clar că pot desfăşura, ca funcţionar public şi alte activităţi”, a răspuns Drăghia.

Într-adevăr, Legea 330 spune la art. 52 că „Funcţionarii publici pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice, al creaţiei literar-artistice şi în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătura directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public potrivit fişei postului".

L-am întrebat pe Drăghia ce responsabilităţi are în calitate de expert auto şi ce responsabilităţi are la Primărie?

„Să ştiţi că eu nu am vreun SRL. Am titlu de doctor, sunt inginer auto. Mie mi se cere, în instanţă, părerea, despre condiţiile în care s-a produs un accident auto… La Primărie, vă arăt fişa postului, verific existenţa licenţelor de transport, chiar nu are nicio legătură”, a explicat funcţionarul, precizând că „sunt singurul din Serviciul Transporturi care sunt de specialitate”.

Ce va face în continuare? „Păi am să rămân la Primărie, ca să câştig o bucată de pâine; din activitatea de expert auto nu se poate trăi”, ne-a răspuns funcţionarul.   

Întrebări pentru dureri de cap

Rămân în continuare câteva semne de întrebare la care vom căuta răspuns şi în viitor. De pildă, dacă decizia ANI nu mai are efect (pentru că apărut Legea 330, aşa cum invocă funcţionarul), de ce abia ieri a apărut pe site-ul oficial al instituţiei comunicatul de presă?

Pe de altă parte, dacă Drăghia era incompatibil încă din 2007, de ce Primăria a propus destituirea lui  abia în 2009?

În plus, dacă Drăghia a fost decretat incompatibil încă din octombrie 2009 (decizie trimisă şi la Comisia de Disciplină a Primăriei) şi dacă hotărârea era clară, de ce acesta nu a fost dat afară din Primărie?

Şi de ce nu este pusă în fapt reîncadrarea sa pe post după decizia instanţei?

Nebunia asta cu legi, decizii şi comunicate nu face altceva decât să ne arunce tuturor praf în ochi.    

În fotografie – intrarea în sediul RAR, instituţie pe care Dan Mugur Drăghia a condus-o din aprilie 2005 şi până în noiembrie 2007

Citit 2180 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.