Prefectura nu a avizat taxa de ecarisaj

Prefectura nu a avizat taxa de ecarisaj
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primăriei i s-au cerut dovezi de respectare a  legislaţiei privind instituirea de noi taxe * Acest lucru nu înseamnă că „taxa de câine” este ilegală, deci nu înseamnă că nu mai trebuie să o plătiţi! *

Revenim, astăzi, aşa cum am promis, cu noi date despre mult discutata taxă de ecarisaj, adoptată de Consiliul Local în luna decembrie 2009.

Reamintim că taxa de ecarisaj este o taxă obligatorie pentru toţi gălăţenii, fie că au sau nu câine, din banii încasaţi la bugetul local urmând să se susţină financiar activitatea de ecarisaj.

Taxa a fost stabilită la 2,5 lei/persoană fizică/an şi la 50 de lei/persoană juridică/an.   

După ce miercuri, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, mai mulţi lideri de sindicat au ridicat problema legalităţii şi oportunităţii înfiinţării unei noi taxe locale (taxa de ecarisaj), ieri am aflat că Prefectura încă nu a emis aviz de legalitate pentru hotărârea Consiliului Local privind instituirea acestei taxe.

Potrivit declaraţiilor subprefectei judeţului Galaţi, Aurora Luchiniuc, „în urma verificărilor, am decis să nu emitem încă avizul de legalitate, până când nu vom analiza dacă s-au respectat toate prevederile legale în acest sens.

De aceea am solicitat Primăriei să ne furnizeze dovezi prin care hotărârea privind înfiinţarea unei noi taxe a respectat toate prevederile legale din domeniu”. Aşadar, avizul de legalitate mai durează puţin, până când Primăria va răspunde Prefecturii.

Transparenţă ioc

Una din condiţiile instituite de lege, atunci când vorbim despre introducerea unei noi taxe este cea privind transparenţa decizională. O noţiune în baza căreia administraţia trebuie să supună dezbaterii publice o astfel de iniţiativă, înainte de a o transforma în regulă.

Totuşi, aşa cum cotidianul „Viaţa liberă” a sesizat deja, nu a existat nicio dezbatere publică în privinţa instituirii taxei de ecarisaj.

Conform site-ul Primăriei, la capitolul „dezbateri publice”, singura propunere legată de taxe şi supusă discuţiilor publice este cea referitoare la „stabilirea impozitelor şi taxelor locale pe 2007”.

Desigur, ar mai fi multe de spus, de exemplu, cât de mult (sau de puţin) reflectă părerea comunităţii câteva opinii postate pe o adresă de mail, însă legislaţia noastră confirmă că propunerea a fost dezbătută public (măcar de formă) dacă a fost afişată o anumită perioadă, pe un site oficial...

Că după o astfel de postare nu se mai prezintă niciunde care sunt opiniile trimise, în ce proporţie sunt ele sau nu de acord cu propunerea, este din nou o altă discuţie.

Doar instanţa decide

Cert este, măcar în acest moment, că la Galaţi se încasează o taxă care ar putea fi declarată, într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, ilegală.

Atenţie, însă! Acest lucru nu înseamnă că gălăţenii nu trebuie să îşi mai plătească datoriile la bugetul local. Şi acest lucru, pentru că tot potrivit legii, hotărârea Consiliului Local se aplică până în momentul în care instanţa de judecată va decide că este ilegală.

Procedura este următoarea: în momentul în care Prefectura constată că o hotărâre nu întruneşte condiţiile legale, instituţia retrimite în CL hotărârea, pentru modificare şi/sau completare.

În cazul în care CL nu reacţionează în consecinţă, Prefectura poate ataca în contencios administrativ hotărârea CL, iar instanţa este cea care decide, până la urmă, dacă respectiva hotărâre este sau nu ilegală. 

În cazul nostru, dacă instanţa va decide că taxa este ilegală, cei care nu au achitat taxa, pot să stea liniştiţi, iar cei care au achitat-o probabil că vor primi banii înapoi sau vor beneficia de o compensare a altor datorii la bugetul local.

Evident, este devreme să vorbim de astfel de reglementări.

Pe de altă parte, este lăudabil că măcar acum, în al 12-lea ceas, autorităţile încep să asculte glasul opiniei publice, cu atât mai mult cu cât într-o perioadă de criză, în general, nimeni nu se bucură când apar cheltuieli suplimentare.

În plus, aşa cum ne-au sesizat deja unii gălăţenii, se pot crea situaţii în care un gălăţean să plătească de două ori această taxă: în calitate de persoană fizică şi în calitate de patron! – o altă situaţie asupra căreia trebuie reflectat…  

Citit 1623 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.