Planuri pentru reducerea a 56 de posturi la Primăria Galaţi

Planuri pentru reducerea a 56 de posturi la Primăria Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Angajaţii vor fi transferaţi din Primărie, la Poliţia Comunitară * Decizia va fi doar una de imagine, pentru că, în fapt, aceştia vor fi plătiţi tot de la bugetul local *

Primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae (FOTO), a vorbit, din nou, despre reducerile de personal care ar trebui operate în Primărie, în vederea diminuării cheltuielilor legate de personal.

Deşi în acest moment nu există o lege clară care să prevadă un termen până la care trebuie făcute reducerile şi nici măcar o lege care să prevadă norma maximă de funcţionari pentru o primărie de talia Galaţiului (existând, în acest sens, numai o recomandare), primarul Dumitru Nicolae s-a gândit la modalităţile de economisire a banului public în privinţa salarizării.

Iar varianta nu este una nouă şi nici măcar  una profundă, ci doar una de suprafaţă. În esenţă, este vorba despre mutarea personalului excedentar din aparatul propriu al Primăriei în viitoarea structură a Poliţiei Locale (astăzi, Poliţia Comunitară).

În acest fel, reducerile de personal vor fi efectuate, cel puţin la suprafaţă. Asta, pentru că, în esenţă, banii pentru salariile oamenilor tot de la bugetul local vor veni.

Este drept, primarul spune că în cazul în care Guvernul va dori, ar putea face o prevedere în viitoarea lege a Poliţiei Locale, prin care aceasta este subvenţionată în proporţie de 50 la sută de la bugetul de stat şi 50 la sută de la bugetul local.

Iar dacă la acest scenariu optimist se adaugă o altă dorinţă a primarului – ca amenzile încasate de Poliţia Comunitară să fie folosite exclusiv pentru acest serviciu, lucru care ar asigura autofinanţarea în proporţie de 80 la sută, atunci lucrurile chiar ar fi în regulă.

Însă, deocamdată, nu există o lege a poliţiei locale, nici prevederi în privinţa susţinerii financiare a acestei poliţii, aşa că totul rămâne la stadiu de proiect. Ceea ce nu împiedică şi alte primării din ţară să gândească planuri similare, a adăugat primarul Galaţiului.

Pe scurt, reducerile din Primărie sună cam aşa, potrivit primarul Dumitru Nicolae: numărul de funcţionari publici din aparatul propriu al municipalităţii ar trebui redus de la 418 (câţi sunt acum) la 362. Cu precizarea că în primărie lucrează 456 de oameni, din care 418 sunt funcţionari publici.

“Cu reducerea personalului contractual nu am probleme. Am probleme cu reducerea numărului de funcţionari publici. Trebuie să plece 56 de funcţionari publici pentru a ajunge la cifra de 362 stabilită pentru o primărie mare ca a noastră”, a spus primarul.

Nicolae a explicat că restructurările de personal vor fi făcute prin externalizarea unor servicii. Astfel, personalul serviciilor privind disciplina în construcţii, recuperarea amenzilor prin executare silită şi corpul de control al primarului ar putea fi preluate de Poliţia Locală.

Primarul vrea în continuare să renunţe la consilierii juridici, „…care îmi tot pierd procesele”, urmând să încheie contracte cu case de avocatură pentru reprezentarea în instanţe.

În prezent, în total, pentru plata salariaţilor din Primăria Galaţi, lunar, administraţia locală alocă 1.367.000 lei.

Citit 1897 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.