Ieșire din asociere și licitații fără participanți

Ieșire din asociere și licitații fără participanți
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Președintele Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea, se arată optimist cu privire la o serie de investiții în infrastructură ale instituției ce ar putea fi finalizate în acest an. Discuția pe care am avut-o la sfârșitul săptămânii trecute a scos în evidență și o serie de termene privite cu realism de șeful CJ.

”DJ 251 Smârdan - Matca este finalizat deja în proporție de 80%. Este o lucrare de 14 milioane de euro, finanțată prin Programul Operațional Regional (POR), pe care o vom finaliza la sfârșitul lunii mai. De asemenea, suntem foarte aproape de final și pe DJ 242B Târgu-Bujor - Berești (90%), lucrările în valoare de zece milioane de euro fiind finanțate prin PNDL, dar și pe DJ 252 Barcea - Buciumeni, acolo unde suntem la 60%, valoarea investiției se apropie de 12 milioane de euro și apreciez că vom fi gata în luna septembrie” ne-a prezentat stadiul lucrărilor Costel Fotea.

Pe de altă parte, problemele semnalate în materie de întârzieri au fost abordate sec de președintele CJ: ”Firma Ideal Windows, dacă a mimat că lucrează, nu mai face parte din asocierea care va face Drumul de centură și nu va mai lucra nici la Muzeul de Arte Vizuale. Aici nu este o instituție unde vine cineva și își bate joc, că s-a răsturnat căruța cu oameni buni, ca să nu spun proști. Eu nu pot îngrădi participarea unei firme la o licitație, în schimb, dacă nu-și face treaba, facem tot posibilul ca să realizăm proiectul pe care ni l-am propus, iar ei să își vadă de drum și să ne lase în pace”, a precizat Fotea. El a mai adăugat că în cadrul proiectului Drumului de Centură lucrează o firmă din Bulgaria care ”a construit autostrăzi suspendate și poduri hobanate mai mari decât cel pe care intenționăm să-l realizăm. Revenind la firma românească, poate are un proiect de redresare, iar legea românească permite intrarea în insolvență. Multe firme în insolvență participă la licitații, dar noi cu această firmă, la Consiliul Județean, nu mai avem nicio colaborare”.

În ceea ce privește un eventual cost ”umflat” al podețelor ce se realizează pe diverse drumuri județene, președintele CJ apreciază că nu se poate face un calcul liniar al valorii acestora, din moment ce nici dimensiunile lor nu sunt aceleași. ”Licitația pentru cele 5.000 de podețe am ținut-o de trei ori și nu s-a prezentat nimeni. Oare de ce? O fi umflată?”, s-a întrebat retoric Costel Fotea. ”Realizarea acestor lucrări se va face pe raza a 28 de comune, de la Munteni, la Cavadinești și Drăgușeni, automat și logistica de transport a materialelor are un cost. Unii proprietari poate nu vor, iar se schimbă costurile valorii estimate și, nu în cele din urmă, lucrarea are un termen de execuție de doi ani, pe măsură ce se finalizează drumurile și acostamentele”, a mai precizat președintele CJ.

Totodată, el a menționat faptul că din fonduri proprii ale instituției se va lucra în acest an pe alți 65 de kilometri de drumuri județene pentru reabilitare și asfaltare, valoarea investiției ridicându-se la circa 70 de milioane de lei.

Alte obiective aduse în discuție ar fi noul sediul al Muzeului de Arte Vizuale din Parcul "Rizer"(termen de finalizare ”la roșu” în vara acestui an) și reabilitarea sediului propriu al instituției. ”Vom conferi prestanță și sobrietate acestui edificiu emblematic al Galațiului, prin aplicarea unui strat de praf de piatră la exterior”, a descris sugestiv Costel Fotea.

Citit 4737 ori Ultima modificare Duminică, 02 Februarie 2020 17:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.