Anticipatele, subiect epistolar între Dan Nica şi Ursula Von der Leyen

Anticipatele, subiect epistolar între Dan Nica şi Ursula Von der Leyen
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a răspuns unei scrisori adresate, la începutul lunii februarie, de europarlamentarul Dan Nica, în care şeful Delegaţiei române S&D semnala „serioasele derapaje ale democraţiei” privind demersurile actualei guvernări de modificare, prin asumarea răspunderii, a legislaţiei electorale şi a legilor Justiţiei.

În răspunsul şefei Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, se arată că „în apărarea democrațiilor noastre, este esențial ca alegerile să fie protejate în toate statele membre”.

„De remarcat că Comisia de la Veneția a Consiliului Europei recomandă în Codul său de Bune Practici în Materie Electorală ca elementele fundamentale ale legilor electorale, în mod special procedura sistemului electoral, calitatea de membrii a comisiilor electorale și creionarea limitelor de constituire, să nu poată fi obiectul unor amendamente cu mai puțin de un an înaintea unei alegeri sau să fie înscrise în constituție sau la un nivel mai înalt decât o lege obișnuită”, se arată în răspunsul Comisiei Europene.

În acelaşi timp, în legătură cu situaţia din România, Ursula Von der Leyen reaminteşte că, „între noiembrie 2018 și mai 2019, Comisia a exprimat în mod repetat îngrijorări privind statul de drept, inclusiv în legătură cu procesul legislativ” şi că instituţia europeană „continuă să monitorizeze progresul României în reforma justiției și lupta împotriva corupției sub Mecanismul de Cooperare și Verificare”.

„Sunt reasigurată de angajamentul României de a repune pe calea cea bună procesul de reformă și de a îndeplini rapid recomandările transmise de Comisie, în așa fel încât parcursul spre închiderea Mecanismului de Cooperare și Verificare să poată fi reluat.

I-am încredințat Vice-Președintelui Jurova și Comisarului Reynders misiunea de a continua să lucreze îndeaproape cu România prin cooperare și ajutor pentru abordarea problemelor cu statul de drept din țară”, precizează Ursula von der Leyen.

După cum se ştie, subiectul alegerilor anticipate a fost, între timp, practic tranşat în Parlament şi prin deciziile CCR, organizarea acestora fiind, în termenii actualei legislaţii, aproape imposibilă.

Citit 3277 ori Ultima modificare Marți, 03 Martie 2020 17:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.