Evaluaţi acest articol
(6 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș a avut în această săptămână o întrevedere cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România, Asociației Orașelor din România, Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, pentru a discuta despre viitoarea perioadă de programare, 2021-2027.

Ministrul a explicat contextul în care a avut loc reuniunea: „suntem într-un moment important al negocierilor cu Comisia Europeană, al creionării Programelor Operaționale și al descentralizării pentru următoarea perioadă de programare”. 
Experții MFE au prezentat stadiul negocierilor, oferind informații și o imagine de ansamblu asupra arhitecturii instituționale din perioada următoare de programare. Dezvoltările urbane vor fi finanțate prin mai multe instrumente: Investiții Teritoriale Integrate, Dezvoltare Locală plasată sub Responsabilitatea Comunității (DLRC), Dezvoltare urbană bazată pe DLRC. În viitoarea perioadă de programare se va ține cont de necesitățile locale, identificate în Strategia de Dezvoltare Urbană Integrată (SIDU). De asemenea, va fi o abordare descentralizată, personalizată la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare. 
Reprezentanții Asociației Municipiilor din România au precizat că există o serie de îmbunătățiri ce pot fi făcute în viitoarea perioadă de programare. În primul rând, au cerut ca alocările financiare să se plieze pe realitățile din România, să existe o flexibilitate în ceea ce privește finanțările. 
Marcel Boloș a precizat că, într-adevăr, este o discrepanță între politica UE în ceea ce privește alocarea banilor și nevoile României. Acum, pentru țara noastră, este absolut necesară conservarea alocării din Fondul de Coeziune în contextul în care este o diferență de viziune între statele net contributoare și cele net beneficiare, România făcând parte din ultima categorie. 
O altă propunere în cadrul negocierilor a fost fazarea proiectelor finanțate din Programul Operațional Infrastructură Mare pentru a putea fi continuate în viitoarea perioadă de programare. În cadrul reuniunii au mai fost discutate soluții de finanțare pentru a combate poluarea, dar și pentru dezvoltarea transportului urban și periurban, se mai arată în comunicatul MFE.

Citit 1378 ori Ultima modificare Duminică, 08 Martie 2020 18:34

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro