Primarul explică datoriile descoperite de Curtea de Conturi

Primarul explică datoriile descoperite de Curtea de Conturi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sporurile acordate „ilegal” sunt, de fapt, câştigate în instanţă * Restanţele de pe concesiuni şi vânzarea terenurilor sunt însă adevărate *

Parţial, rezultatele controlului efectuat de Curtea de Conturi au fost confirmate de către primarul Dumitru Nicolae (FOTO), care însă a anunţat că a contestat această verificare.

„Am contestat raportul Curţii de Conturi”, a spus edilul, adăugând că „atunci când constaţi că au dreptate, ce mai conteşti? Parţial au dreptate…”. 

Cu alte cuvinte, o parte din raportul respectiv este adevărată, iar primarul a lăsat să se înţeleagă că este vorba despre neîncasarea banilor din concesiunea şi/sau vânzarea unor terenuri. Datorie care ajunge la aproape 20 miliarde de lei vechi, mai exact 199.182.300 de lei.

Despre această situaţie, primarul Dumitru Nicolae „bate în retragere” şi spune: „Ce e legal, vom face, chiar dacă avem scăpări, le vom corecta”.

Edilul a recunoscut cu jumătate de gură că o astfel de situaţie este rezultatul activităţii necorespunzătoare a unor funcţionari publici.

Însă, spune Dumitru Nicolae, legislaţia actuală nu permite sancţionarea lor: „Ce pârghii are un primar să sancţioneze un funcţionar? În prezent există două legi pentru acelaşi lucru şi cele două nu coincid…”.

În ceea ce priveşte cealaltă sumă pe care raportul Curţii de Conturi o indică drept bani acordaţi necuvenit – 1.409.400 lei, Dumitru Nicolae spune că este vorba despre acele sporuri salariale câştigate în instanţă de mai mulţi funcţionari publici.

„Dacă cineva spune că sunt ilegale sporurile acordate, după ce au fost câştigate în instanţă, asta e…”, a spus primarul, lăsând să se înţeleagă faptul că astfel de drepturi au fost plătite. Un principiu care, iată, nu se aplică şi în cazul profesorilor!

„Eu am grijă, în calitate de ordonator de credite, ca suma pe care o aloc să fie legală… În cazul în care ministerul Educaţiei va valida aceste drepturi şi va repartiza fonduri, le dau”.

Chiar dacă primarul este nemulţumit – cel puţin oficial – de concluziile Curţii de Conturi, el spune că „raportul s-a referit şi la Consiliul Judeţean şi la alte societăţi subordonate CJ. De altfel, de la CJ s-au şi retras bani, dar nimeni nu spune nimic despre acest lucru, ci doar despre Primărie”.

Noi am spus. Întrebarea este cine răspunde?  

Citit 815 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.