Scad lefurile, cresc veniturile!

Scad lefurile, cresc veniturile!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pentru că angajaţilor din primărie li s-au tăiat sporurile, Primăria le-a completat veniturile cu bonificaţii * Banii în plus provin de la bugetul local, însă, spune primarul, decizia nu va afecta alte capitole bugetare *

Cum majorarea (în medie) cu aproximativ 30 la sută a salariilor angajaţilor din Primărie, adoptată săptămâna trecută, de către Consiliul Local Galaţi, a suscitat numeroase interpretări şi critici, primarul Dumitru Nicolae (FOTO) a ţinut să explice motivul pentru care s-a luat această decizie:

„Prin aplicarea Legii 330/2009 şi a Ordonanţei de Guvern nr. 1/2010 care conţine normele de aplicare, se permite ca, pentru acei funcţionari publici care primesc mai puţini bani în mână decât aveau, primarul poate da o bonificaţie, cu aprobarea CL, astfel încât acei funcţionari să aibă câştigul pe care l-au avut”. 

Primarul spune că prin aplicarea Legii 330, aproximativ 60 la sută din personalul Primăriei „încasa salariu în mână de şase milioane de lei. Este foarte greu să trăieşti cu aceşti bani…”.

Aşadar, cei aproximativ 340 de funcţionari publici din Primărie au primit bani în plus, astfel încât să încaseze, lunar, măcar atât cât luau şi anul trecut.

Diferenţa de bani acordată acestora provine de la bugetul local, a adăugat primarul, avertizând însă „că fondul de salarii nu ne ajunge decât până în octombrie, însă aceeaşi situaţie a fost şi anul trecut, şi am găsit apoi soluţii”.

Sunt însă şi unele neconcordanţe, a recunoscut primarul, la sesizarea jurnaliştilor.

Una din ele se referă la salariile celor trei directori ai teatrelor – Muzical, Dramatic şi de Păpuşi – care primesc sporuri de confidenţialitate, de suprasolicitare, în condiţiile în care altora li s-au tăiat aceste sporuri. „Vom discuta acest aspect în comisia de Cultură a Consiliului Local”, a promis primarul.

O altă problemă ar fi salariile personalului contractual, de unde s-au tăiat sporurile, dar bonificaţii nu au putut fi acordate, pentru că legea nu se referă şi la aceştia, ci doar la funcţionarii publici.

În această categorie intră, într-adevăr, şi angajaţi precum city-managerul Florin Popa (care, din acest motiv – că este „personal contractual” – nici nu are obligaţia de a-şi afişa declaraţia de avere), cu salarii mai mult decât mulţumitoare, dar tot în această categorie se înscriu şi însoţitorii persoanelor cu handicap, oameni simpli şi necăjiţi care încasează o sumă lunară, din partea statului, de aproximativ 400 de lei.

„Trebuie să reglementăm şi situaţia acestora, pentru că sporurile li s-au tăiat şi lor”, a spus primarul.       

Edilul a fost însă nemulţumit de reacţia virulentă a „unor consilieri locali” faţă de bonificaţiile acordate salariilor funcţionarilor publici, în condiţiile în care „Galaţiul este printre ultimele municipii din ţară unde s-a făcut acest lucru”.

„Cu o săptămână înainte de şedinţa CL, la Brăila s-a aprobat acelaşi lucru, dar nu a mai spus nimeni nimic. În schimb, la Galaţi, toată lumea spune că «în timp ce ţara e în criză, primăria măreşte salariile»”.

Citit 784 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.