Prefectul Eugen Hristache atrage atenția asupra nevoii suplimentării paturilor Covid-19. INTERVIU
Foto: M. Calestru

Prefectul Eugen Hristache atrage atenția asupra nevoii suplimentării paturilor Covid-19. INTERVIU
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

De o lună și jumătate, Galațiul are un alt prefect cu aceleași probleme de gestionat: pandemia cauzată de noul coronavirus și organizarea unui nou scrutin electoral, de această dată cel pentru Parlamentul României. De la aceste coordonate a început dialogul cu fostul comisar-șef Eugen Hristache, în prezent prefect al județului.

- După ce aproape patru luni ați ocupat funcția de subprefect, la începutul lunii octombrie ați preluat conducerea Instituției Prefectului și, totodată, coordonarea gestionării pandemiei. Nici nu vă mai întreb cum este...

- Bine, eu cam știam cum arată fișa postului, dar realitatea este că, în prezent, necesitatea abordării zi de zi a problematicii acestui virus ne ocupă foarte mult timp. Dacă am plecat în octombrie de la un platou de 50-60 de cazuri de infectare pe zi, am ajuns ulterior la 70-90, iar acum la peste 100 de cazuri zilnic. Atunci când am avut mai multe cazuri, peste 200, trebuie precizat că au fost persoane care s-au testat în centre private, testele au fost prelucrate la București sau în alte localități și au fost raportate cu întârziere. Oricum, în momentul de față capacitatea maximă de testare pentru noul coronavirus a unităților sanitare gălățene este de circa 480-490 de teste pe zi, la care se adaugă 150-200 de teste care se pot face în privat.

- Totuși, nu se fac, în continuare, cam puține teste zilnic în județul Galați?

- Testările se fac la cerere, pentru beneficiarii și angajații centrelor de asistență socială și îngrijire bătrâni, personalul medical și celor care prezintă simptome specifice infectării. Din informațiile pe care le deținem, se preconizează achiziționarea unui al doilea aparat PCR, atât de către Spitalul de Pediatrie, precum și la Spitalul Județean de Urgență. Sunt din ce în ce mai multe testări de făcut, solicitările fiind în creștere, ca și incidența cazurilor de infectare. Astfel, dacă în ultima jumătate a lunii octombrie acest indice s-a situat constant între 1,38 și 1,39 la mie la nivel județean, din data de 11 noiembrie până pe 18 noiembrie creșterea a fost de la 1,69 la 2,22. În același timp, la nivelul municipiului Galați, dacă în data de 12 noiembrie incidența era de 2,92, acum (joi, 19 noiembrie - n.r.), rata de infectare din ultimele două săptămâni este de 3,77 la mie. Nu este ca în alte județe unde s-a trecut de 6 la mie, dar creșterea există.

- În aceste condiții, ce este de făcut?

- Lucrătorii din structurile MAI sunt și vor fi prezenți permanent în stradă, mai ales pentru urmărirea respectării măsurilor de prevenire a infectării, sub stricta coordonare a Instituției Prefectului. Acolo unde oamenii nu au înțeles gravitatea situației, au fost aplicate sancțiuni. Suntem la acest nivel și datorită implicării oamenilor în halate albe. Cu stoicism, aceștia au fost pe baricade și au colaborat astfel încât actul medical să reducă răspândirea virusului. Nu în ultimul rând, le mulțumesc gălățenilor care, în marea majoritate, au respectat regulile sanitare, dar este loc de mai bine. Mai concret, din momentul în care s-a decis interzicerea evenimentelor private, gen nunți, botezuri, mese festive, am acționat pentru a verifica și dacă în primele două săptămâni a fost nevoie să stopăm șase astfel de evenimente, am constatat apoi că oamenii au înțeles, iar măsurile sunt clare. Recomandările și regulile de prevenire rămân aceleași: spălatul des pe mâini, purtarea măștii de protecție inclusiv în spațiile exterioare, distanțarea socială, mai ales evitarea locurilor aglomerate. Cu cât avem o incidență mai scăzută, cu atât degrevăm situația din sistemul sanitar.

- În ceea ce privește paturile destinate bolnavilor de Covid-19 și a celor de la ATI din județ, care este situația în prezent?

- Suntem la limita de avarie. Avem, totuși, promisiunea că la Spitalul CFR vor exista 50 de paturi în plus. Pe de altă parte, încă din 24 iulie am stabilit, prin hotărâre a CJSU, ca Centrul de Urgență pentru Persoane fără Adăpost din curtea Spitalului de Psihiatrie să devină locație alternativă exterioară atașată Spitalului de Boli Infecțioase. În acest sens, Primăria Municipiului Galați s-a angajat să facă renovări și ar fi trebuit să fie gata după data de 20 octombrie, însă a apărut o problemă la centrala termică și situația nu este rezolvată nici acum, în condițiile în care aici ar fi fost amplasate 35 de paturi pentru bolnavii de Covid-19. Din punct de vedere juridic, Primăria trebuie să cedeze spațiul în favoarea Consiliului Județean, care, la rândul său, îl va aloca spre administrare Spitalului de Boli Infecțioase. Lucrurile au tergiversat, din punctul meu de vedere, iată sunt patru luni de atunci și avem nevoie ca de aer de fiecare pat în plus! În ceea ce privește paturile de la ATI, acestea au fost ocupate în totalitate în ultimele două săptămâni, cu precizarea că, începând cu data de 15 noiembrie, Spitalul Militar a intrat în circuitul spitalelor suport Covid cu o secție cu 20 de paturi și cinci paturi ATI, care au fost ocupate în aceeași zi.

- Să trecem la un alt subiect de actualitate, organizarea alegerilor parlamentare. Suntem în grafic la Galați?

- Din punct de vedere al respectării regulilor de protecție sanitară nu avem diferențe față de modul în care au fost organizate alegerile locale din septembrie, poate doar că materialele sanitare vor fi asigurate de MAI de această dată și nu de Ministerul Sănătății, dar asta e strict o chestiune tehnică. Vor fi aceleași secții de votare. Discutăm de 260 de secții în județ, dintre care 33 la Tecuci și, bineînțeles, 176 de secții în municipiul Galați, deci, în total, 436. Se respectă întocmai calendarul alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, regulile de campanie electorală și pentru ziua alegerilor sunt clare și sunt convins că nu vom avea probleme, cum nu au fost nici la alegerile locale. În diaspora, gălățenii plecați au la dispoziție două zile pentru a vota, atât pe 5, cât și pe 6 decembrie, și se poate vota și prin corespondență. Vor fi organizate 748 de secții în lume, dintre care cele mai numeroase, evident, în Italia și în Spania.

Citit 3334 ori Ultima modificare Luni, 23 Noiembrie 2020 18:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.