Galaţiul cere din nou Guvernului teren în judeţul Brăila. Cum se aruncă banii în hazna într-un cartier al Galaţiului
Foto: Marian Calestru

Galaţiul cere din nou Guvernului teren în judeţul Brăila. Cum se aruncă banii în hazna într-un cartier al Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

În condiţiile în care procesul prin care Galaţiului i se cere să restituie terenul folosit pentru agricultură în Cartierul "Dimitrie Cantemir" se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, autorităţile noastre se pregătesc să solicite Guvernului alte 2,43 de hectare în Vădeni, judeţul Brăila. Terenul este necesar pentru realizarea unor lucrări suplimentare, fără de care staţia de epurare a apelor uzate din Cartierul "Cantemir" nu va funcţiona niciodată.

Epopeea staţiei de epurare a apelor uzate din Cartierul "Dimitrie Cantemir" - nu aceea plătită de Primărie, dar niciodată executată - ci investiţia din fonduri guvernamentale care ar fi trebuit să fie gata în iulie 2019, dar nu e finalizată nici acum, continuă. Joi, la şedinţa ordinară a Consiliului Local, vor fi supuse aprobării două proiecte de hotărâre care vizează investiţia aflată în derulare acolo.

1,2 milioane de lei pentru o gură de evacuare

Primul proiect vizează aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru amenajarea unei guri de evacuare în râul Siret a apelor uzate din staţia de epurare din Cantemir. Despre necesitatea acestei lucrări aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", în octombrie anul trecut. Pe scurt, stația de epurare nu poate fi pusă în funcțiune fără amenajarea acestei guri de evacuare.

În prezent, după cum se arată în proiectul de hotărâre, "apele uzate menajere nu sunt epurate, fiind deversate direct în râul Siret, iar colectorul de canalizare are căminele de vizitare inundate, deteriorate, fără capace, iar colectorul este colmatat, neavând pantă de scurgere. În zona colectorului, malul nu este protejat, este surpat/alunecat şi obturează gura de vărsare".

"Pentru finalizarea sistemului de canalizare este necesară completarea reţelei existente, din zona digului până la vărsarea în râul Siret, şi amenajarea unei guri de evacuare/vărsare în râul Siret, conform normativelor tehnice in vigoare", se precizează în documente. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 1.237.274 de lei, bani de la bugetul local/ împrumut, iar durata de realizare este de 12 luni.

Problema este că, pentru execuţia acestei lucrări, Primăria are nevoie de teren.

"Noi vrem pământ la Brăila"

Tot pe ordinea de zi a aleşilor locali se află o cerere adresată Guvernului României, privind trecerea unui teren de 2,43 hectare din domeniul public al statului în domeniul public al municipiului Galați și administrarea Consiliului local Galați, precum și declararea acestuia din bun de interes public național în bun de interes public local. Terenul se află la Vădeni, iar pe el ar urma să fie amplasate două conducte.

Primăria afirmă că terenul cu pricina a făcut obiectul unui ordin din 2004 al Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale prin care a fost scos din fondul forestier naţional, în scopul realizării obiectivului de investiţii "Staţie de epurare a apelor şi drum de acces". Printr-un proces verbal din decembrie 2004, terenul respectiv, în suprafaţă de 2,43 hectare, a trecut din administrarea Direcţiei Silvice Brăila în administrarea Primăriei municipiului Galaţi.

Numai că ordinul şi procesul verbal nu sunt suficiente pentru ca municipiul Galaţi să obţină certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire. "În aceste condiţii, Direcţia Patrimoniu a transmis o solicitare către Secretariatul General al Guvernului, prin care a prezentat situaţia şi a solicitat un drept de trecere asupra terenului în suprafaţă de 2,43 hectare pentru conductele de apă şi canalizare. Recomandarea transmisă de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţie a fost de transmitere a imobilului respectiv din domeniul public a statului în domeniul public al municipiului Galaţi", explică municipalitatea.

Pentru a putea cere terenul, aleşii locali trebuie să fie de acord. E greu de spus însă cât de repede va răspunde Guvernul la cererea autorităţilor gălăţene.

Şi mai greu de spus este când va fi funcţională staţia de epurare.

Istorie foarte zbuciumată

În august 2005, Primăria Galaţi a încheiat un contract cu SC Unicom pentru realizarea staţiei de epurare din cartierul Dimitrie Cantemir, iar în 2012 s-a descoperit că s-au făcut plăţi în valoare de peste 2,3 milioane de lei, dar pe amplasament nu există nimic.

Pe 22 noiembrie 2017, Primăria a semnat contractul de 2,3 milioane de lei cu TVA cu SC Edas Exim SRL din Bucureşti, pentru proiectarea şi execuţia staţiei de epurare. Pe 7 decembrie 2017, s-a semnat contractul de finanţare prin PNDL 2, în valoare de 2,9 milioane de lei. Pe 27 iulie 2018, Edas Exim SRL a primit ordinul de începere a lucrărilor pentru o staţie de epurare a apelor uzate şi o staţie de pompare. Termenul de execuţie era de 12 luni, dar s-a tot amânat.

Conform Primăriei, noul termen de finalizare este februarie 2021, dar fără lucrările suplimentare staţia nu va putea fi pusă în funcţiune. Iar execuţia lor este incertă…

Citit 5208 ori Ultima modificare Joi, 28 Ianuarie 2021 00:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.