Directori strânşi cu uşa

Directori strânşi cu uşa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un bolovan de 4 miliarde de lei vechi, legat de gâtul Apaterm * Administraţia Pieţelor şi Zona Liberă speră să atingă performanţele economice din 2009 * Transurb vrea eficienţă * Apă Canal se laudă cu ce nu face *

Dacă nu fac performanţă, directorii societăţilor de interes local vor fi arşi la portofel. Joi după-amiază, aleşii locali au votat, cu 3 abţineri PDL, criteriile de performanţă pe 2010 pentru fiecare dintre societăţile subordonate Primăriei.

Legea nr. 203/2009 prevede că remuneraţia lunară a directorilor generali se diminuează proporţional cu gradul  de neîndeplinire a obiectivelor şi criteriilor de performanţă stabilite prin contractul de mandat, dar nu mai mult de 30 la sută din nivelul acesteia.

Directorii sunt obligaţi să taie de peste tot, dar să-şi îmbunătăţească serviciile şi mai ales să menţină certificările europene. 

Un bolovan de 4 miliarde vechi

Directorul Apaterm, George Cubasa (FOTO 3), are de îndeplinit nu mai puţin de 6 criterii de performanţă. Pe lângă creşterea productivităţii muncii şi efectuarea reparaţiilor capitale conform prevederilor bugetare, Apaterm va trebui să-şi diminueze atât creanţele, cât şi datoriile restante cu câte 800.000 de lei pe lună.

Anul trecut reducerea a fost pe fiecare categorie de 600.000 de lei. În condiţiile de criză şi de lipsă a banilor, Apaterm are legat de gât un bolovan cu 400.000 de lei mai mare decât anul trecut.

Certificarea activităţii conform sistemului ISO 9001 şi facturarea numai pe baza contractelor de furnizare a energiei termice sunt performanţe pe care Cubasa va trebui să le îndeplinească:

„Va fi mult mai greu. E mult mai uşor să aprobi nişte criterii de performanţă decât să le realizezi. Ni s-a făcut un salariu de 3.800 de lei şi ni s-au lăsat criteriile cu mult mai grele. Avem subordonaţi cu salarii duble decât ale noastre”, ne-a declarat Cubasa.

La fel ca în 2009

Administraţia Pieţelor Agroalimentare şi-a propus menţinerea productivităţii muncii realizate în 2009, utilizarea în proporţie de 90 la sută a spaţiilor comerciale şi creşterea veniturilor totale cu doi la sută faţă de anul trecut.

Societatea se va strădui să menţină plăţile restante la nivelul celor din 2009, dar şi certificarea pe Sistemul de management de mediu ISO14001 şi de calitate ISO 9001. Directorul Eugen Zaharia nu va avea o sarcină prea dificilă. 

Transurb se luptă pentru calitate

Misiunea directorului Transurb, Genica Totolici, se bazează pe 4 criterii de performanţă.

Primele 2 se pot mărgini la un singur cuvânt: reducere - reducerea cu un leu a cheltuielilor la 1.000 de lei venituri la finele anului şi a  creanţelor cu 42.809 de lei, creşterea calităţii serviciului de transport şi menţinerea certificării ISO 9001, în 2010.

Se anunţă un an bun

Potrivit Angelei Ivan (FOTO 2), directorul Zonei Libere, criteriile de performanţă sunt foarte corecte, dar siguranţa că ele vor fi îndeplinite nu o are nimeni în acest moment:

„Anul trecut am avut mari griji că nu vom reuşi să le îndeplinim, dar cu un pic de efort şi bunăvoinţă le-am depăşit cu brio. A fost anul cel mai bun din toată istoria noastră. Începutul anului se prezintă sub auspicii pozitive şi sperăm să repetăm performanţa”, ne-a declarat Angela Ivan.

Reducerea arieratelor, a pierderilor, a creanţelor şi a cheltuielilor trebuie menţinute cu creşterea productivităţii muncii la Zona Liberă.

Apă Canal, râsu-plânsu

Asigurarea continuităţii calitative şi cantitative a serviciului, la nivelul parametrilor contractuali, reducând perioadele de întrerupere a furnizării apei, aşa sună primul criteriu de performanţă pentru directorul Apă Canal, Gelu Stan. Nu e vorba însă de gălăţenii pe care i-a lăsat pe uscat pentru neplată.

Pentru remedierea avariilor şi, respectiv, revizii şi reparaţii planificate, societatea nu ar trebui să întrerupă apa mai mult de 150 de ore pe lună, altfel îi zboară 15 la sută din salariu.

Reducerea consumurilor de energie, combustibili, materii prime în raport cu anul trecut contează la salariul lui Stan în proporţie de 40 la sută.

Creşterea gradului de încasare a facturilor emise cu 68 la sută şi reducerea cu 50 la sută a plăţilor restante aflate în sold la finele lui 2009 faţă de bugetele locale şi de stat şi a obligaţiilor create în cursul anului 2010 sunt cotate cu câte 10 la sută la salariul directorului.

Nu ştim cât de mult i-a păsat din moment ce a lipsit de la şedinţă.

Rămâne de văzut în ce măsură directorii se vor ridica la înălţimea aşteptărilor consilierilor locali.

Citit 1373 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.