Piața Centrală ar trebui redenumită Piața „Negri”

Piața Centrală ar trebui redenumită Piața „Negri”
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Pârcălabul Costache Negri (14 mai 1812, Iași - 28 septembrie 1876, Târgu Ocna), adoptat ca gălățean, a fost cel care "a ales locul de piață, care poartă astăzi numele de Piața «Negri»" - așa consemna dăruitul și fascinantul profesor Gheorghe N. Munteanu Bârlad, marele iubitor al orașului nostru, deși venetic, și scriitor al primei istorii a urbei, în monografia sa din 1927, intitulată, simplu, "GALAȚII".

Dacă întrebi astăzi un gălățean obișnuit, ocupat cu alte belele zilnice, ce nume are piața comercială centrală, îți va răspunde "30 Decembrie" - știm cu toții despre ce e vorba, atunci când… mai vrem să știm. Locul unde se întâlnesc atât de mulți comercianți din județ se numește acum, cam anost, "Piața Centrală". Fac deci acum o pledoarie pentru revenirea la NORMAL, adică la vechiul și meritatul nume datorat lui Negri, fie și numai ca o completare la denumirea actuală... tehnică - doar pentru a nu complica birocrația schimbărilor de titulatură: Piața Centrală "Costache Negri".

Un exemplu bun: avem, de pildă, nu demult denumită, Piața "Ioan Brezeanu", excelent gest, însă nume nepromovat destul către gălățeni.

Diplomat de excepție pentru complicate și riscante negocierilor internaționale, în mari capitale, vizând recunoașterea Unirii Principatelor, capuchiehaie (ambasador) la Constantinopol și negociator la Viena, misterios luptător pentru independență în societatea secretă "Frăția", Negri a refuzat tronul Moldovei pentru ca, prin Cuza, să poată fi posibilă Unirea sub domn unic, și-a ruinat averea pentru a-i susține la Paris pe revoluționarii noștri exilați, personalitate atât de discretă încât și astăzi i se răpește rolul crucial în istorie. Are statuia, care nici măcar nu ni se datorează nouă, contemporanilor, dar nu are nume de stradă (în schimb, Tecuciul are!), iar numele Colegiului "C. Negri", care în viziunea autorităților trebuia să se numească Gheorghe Asachi, a fost îndreptat în 1898 de către ministrul reformator al Cultelor şi Instrucţiunii Publice, Spiru Haret…

Și nici măcar numele pieței comerciale înființate de el și denumită după el nu mai există!

Citit 2116 ori Ultima modificare Joi, 18 Martie 2021 22:40

2 comentarii

 • postat de Galatean
  Miercuri, 17 Martie 2021 12:17
  95.76.2.***
  Daca nu modernizati aceasta piata, cu ale ei locuri pentru taxi, care sugruma circulatia pietonala, maghernitele pe post de atelier, vis-a-vis de hanul pietii pe Tecuci, foste spatii comerciale candva, redate imediat ca spatii comerciale galatenilot, cladirea numita hanul pietii, SIC!, care necesita ingrijire, cu ale ei spatii chipurile inchiriate pe doi lei la cunostinte, prieteni, neamuri, la fel ca si constructia vis-a-vis de pescarie, fost/actual depozit, nimeni nu stie, dubios folosita!
  La fel ca si parcarea din subsolul constructiei noi, in loc sa parcheze taxiuri pe bani frumusei.

  Eu nu stiu ce hram poarta administratia acestei piete, culmea fosta sefa promovata in Perlament, probabil la fel ca si cele de la cimitire, adica se bat de musca, abuzand cum le doreste sufletelul in mod dubios de anumite spatii, atat timp cat se vede cu ochiul liber ca este nevoie de o mana de gospodar pentru a mai da o mana de var pe constructiile din incinta, curatenie in spatiile marginale, trotauare reparate...

  Oricum, daca la Primarie ar fi o minte destupata, un gospodar adevarat, ar trebui regandit intreg spatiul acestei piete, prin proiecare, astfel modernizand-o si scapand de tabloul adormit al trecutului!

  Noua constructie sta ca un cal mandru in mijlocul unor martoage!

  Ori, schimbandu-i numai denumirea, cu a unui personaj politic de mare insemnatate politica a interbelicului, atrbuindu-i acea uratenie a trectului, nu se face decat o jicnire a acestui personaj!

  Asta dovedeste ca numai niste acapete patrate din administrstia orasului au putut sa il puna pe C.Negri sa ridice prestigiul unei piete vai mama ei, trecuta prin vicisitudile istorice ale Galatiului!

  Alo, Primaria, domnule Primar,ia vedeti ce se intampla in Piata Centrala,in special cu legalitatea si folosinta spatiilor, dar si o regandire spre modernizare!
  3
  5
  Raportează
 • postat de adrian
  Miercuri, 17 Martie 2021 06:17
  194.105.20.***
  Lasati-o asa cum e ..
  Fa o pledoarie pentru modernizarea ei..
  1
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.