Prima vizită la Galați a noii ambasadoare a Franţei

Prima vizită la Galați a noii ambasadoare a Franţei
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

"Viaţa liberă" a relatat deja despre vizita-fulger la Galați a Excelenței Sale doamna Laurence Auer, ambasadoarea Republicii Franceze în România, efectuată miercuri, 31 martie 2021. Numită în post în octombrie anul trecut, reprezentanta Franței, om de cultură cu o carieră diplomatică remarcabilă, nu a putut ajunge și la omagierea Zilei Armistițiului în orașul nostru, Ambasada fiind reprezentată atunci de lt. col. Daniel Parpaillon.

Plasată între Floriile și Paștele catolic, vizita din 31 martie a cuprins întâlniri importante la Galați și Brăila și, bineînțeles, un moment de pioasă reculegere la Careul Militar Francez din Cimitirul "Eternitatea". Evident, datorită condițiilor impuse de pandemie, vizita s-a desfășurat discret, cu măsuri profilactice, fără public sau presă.

Ambasada Franceză a publicat însă prompt, pe 1 aprilie, chiar în prima pagină, o notă privind vizita la noi, ilustrată și cu fotografii. Din aceasta notă am reținut că vizita înaltului oaspete din țara care ne-a fost alături permanent în istoria modernă "a avut o importantă componentă economică, axată pe proiecte de colaborare şi dezvoltare". Astfel, au fost realizate întâlniri "cu primarul orașului, domnul Ionuţ Pucheanu, şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, domnul Costel Fotea, discuţiile axându-se în principal pe teme legate de Programul Naţional de Relansare şi Rezilienţă, dar şi de dezvoltarea economică a regiunii, care este înfrăţită cu regiunea franceză Nouvelle-Aquitaine". În aceeași zi, a fost vizitată o fabrică de produse textile şi de machiaj, care a creat peste 80 de locuri de muncă pentru gălăţeni, precum şi un parc de eoliene din judeţul Brăila, deţinut de compania franceză Engie.

Deplasarea la Galaţi a fost, pentru Ambasadoarea Franţei, şi un prilej de a vizita careul francez de la Cimitirul "Eternitatea", pentru a aduce un omagiu soldaţilor francezi căzuţi la datorie. La acestă vizită a participat şi doamna Mărioara Popa, preşedinta fundaţiei Ikon, care se ocupă de întreţinerea careului francez.

Tot în cadrul vizitei la Galaţi, doamna Laurence Auer a vizitat două licee care au primit distincţia "LabelFrancEducation", marcă a calității învățământului bilingv de limba franceză, respectiv Colegiul Naţional "Alexandru Ioan Cuza" şi Colegiul Economic "Virgil Madgearu".

O biografie remarcabilă

Ambasadoarea Franței are o biografie cu totul specială, din care menționăm câteva date. Născută la Geneva, a obţinut licența în limba și literatura engleză la Universitatea Aix-Marseille, unde a urmat și un masterat în limba arabă. A absolvit și Institutul de Studii Politice din Aix-en-Provence. A îndeplinit funcția de ministru plenipotențiar clasa a II-a, având experiență în domenii culturale și în relații internaționale. Angajată în funcții guvernamentale și de reprezentare externă, doamna ambasador vorbește limbile engleză, arabă, italiană şi spaniolă. A primit cea mai înaltă distincție a statului francez, instituită de Napoleon Bonaparte, acordată pentru conduită civilă ireproșabilă sau eroism militar: Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare. De asemenea, a fost numită Ofițer al Ordinului Național al Meritului și Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor.

A urmat studii aprofundate în științe politice, la Institutul de Studii Politice din Paris. A lucrat în Ministerul Culturii (1984-1985), a fost responsabil de misiune în cadrul direcției Națiunile Unite (1986-1988), responsabil de misiune la cabinetul Secretarului de stat pe lângă prim-ministrul Franţei, responsabil pe probleme de mediu (1988-1999). A fost administrator principal și apoi purtător de cuvânt la Comisia Europeană de la Bruxelles (1995-2000), director adjunct responsabil de presă și purtător de cuvânt adjunct la Ministerul Afacerilor Externe (2000-2002), consilier tehnic și purtător de cuvânt adjunct la Președinția Republicii Franceze (2003-2006), consilier pentru cooperare și acțiuni culturale și Director al Institutului Francez din Regatul Unit, la Londra (2006-2010), secretar general al Institutului Francez (2010-2013), ambasador la Skopje, Republica Macedonia (2013-2016), director adjunct la Direcţia Uniunea Europeană (2016-2017), director al Direcției Cultură, Învățământ, Cercetare şi Parteneriate din Ministerul francez pentru Europa și Afaceri externe (2017-2020).

Citit 1492 ori Ultima modificare Duminică, 11 Aprilie 2021 08:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.