Excedentul bugetar al CJ asigură bani pentru investiții

Excedentul bugetar al CJ asigură bani pentru investiții
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

La nivelul Consiliului Județean (CJ) Galați, nu mai puțin de 173,72 milioane de lei reprezintă excedent bugetar provenind din anii anteriori, suma fiind deja repartizată pentru proiectele de investiții ale instituției programate pentru anul 2021.

Astfel, din totalul de mai sus, 42 milioane de lei vor lua destinația dotărilor independente pentru spitale, iar 20,142 milioane de lei merg la extinderea cu un nivel pe verticală a parcării cu heliport de la Spitalul Clinic Județean de Urgență. Alte 14,2 milioane de lei sunt dirijate către lucrările de reabilitare și modernizare ale drumurilor județene (etapa a treia), în timp ce 12,763 milioane de lei sunt prevăzuți pentru achiziția bunurilor imobiliare aferente modernizării și extinderii variantei ocolitoare a municipiului Galați, așa-numita "Centură mică". Câte 8,1 milioane de lei merg către clădirea didactică de la sera de plante exotice, dar și pentru amenajarea secției de cardiologie intervențională de la Spitalul Județean.
În continuare, plățile pentru diverse proiecte cu fonduri nerambursabile totalizează 7,915 milioane de lei, iar dotările independente pentru sănătate, suma de 7,028 milioane de lei. În repartizarea excedentului bugetar, top 10 au mai prins podețele de pe drumurile județene pentru acces la proprietăți, cu 6,97 milioane de lei, dar și studiul de coexistență pentru "Centura mică", cu o valoare de 6,5 milioane de lei.
Potrivit reprezentanților instituției, acest excedent are atât cauze istorice, cât și unele ce țin de eficientizarea propriilor proiecte de investiții. Astfel, dacă în anul 2019 alocarea financiară de la bugetul național era de circa 450 de lei pentru fiecare locuitor al județului, aceasta s-a redus în 2020 la 270 de lei, ajungând să fie estimată pentru acest an la 240-250 de lei. Mai mult, prioritizarea atragerii de fonduri europene nerambursabile pentru realizarea proiectelor CJ a însemnat atât o economie, existând doar obligația asigurării cofinanțării de doi la sută, iar, pe de altă parte, a oferit posibilitatea recuperării investițiilor făcute din fonduri proprii. În plus, acest excedent este în măsură să asigure cash-flow pentru decontarea la timp a lucrărilor facturate de constructori, fără acest buffer putând apărea întârzieri inerente ocazionate de analiza decontărilor la Ministerul Fondurilor Europene, au mai explicat reprezentații CJ.

Citit 1446 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Aprilie 2021 15:07

3 comentarii

 • postat de un cetatean
  Joi, 29 Aprilie 2021 09:48
  89.137.229.***
  si eu ma gandeam ca din acest surplus incepe aeroportul!
  8
  6
  Raportează
 • postat de eu
  Joi, 29 Aprilie 2021 08:25
  86.124.203.***
  Fi-v-ar buruienile sa va fie .... copiii merg la toaleta la groapa in jumatate de judet si voi dati bani pentru ... ce-i aia ma, cladirea didactica de la sera de plante exotice ? Doamne fereste, nu spune nimeni ca nu e nevoie de muzee, dar in ordinea prioritatilor, cand tara asta in general si judetul in particular cade pe noi, de sere de plante exotice ne arde noua ? Psihoza unui dinozaur sovietic se cheama acest muzeu de stiinte naturale, repet, trebuie si muzee, dar erau altele de facut inainte, in astia 30 de ani. De ce poarta numele astuia, a adus bani de acasa de s-a facut muzeul ? Nu, acest individ, Dumnezeu sa-l odihneasca acolo unde e, a hotarat ce sa se faca cu banii publici, asta e meritul lui, nu are nicio legatura cu stiintele naturii, si a hotarat asta in dauna unor lucruri care trebuiau facute la timpul lor. Drumuri, retele de utilitati, baze sportive pentru copii de ce nu, etc. In prima faza, ca asta e dezvoltare primara si abia apoi, dupa ce nu mai meri la groapa in fundul curtii, apoi mergi la muzeu. No ? Ca sa nu mai spun de spitale, ca vad ca de 1-2 ani se mai face ceva demn de luat in seama ..... In 2021, intr-o tara membra UE, afli ca ai nevoie de centura de ocolire a orasului, care din start e depasita ca solutie tehnica, dar tac din gura de frica sa nu mi se ia darul, ca nemultumitului ? Plante exotice, ma? Asta sa primeasca votantii vostri cand vor avea nevoie de ingrijire medicala, ma, un ghiveci cu plante exotice de la rasvan angheluta ...
  9
  8
  Raportează
 • postat de Taranu Taran
  Miercuri, 28 Aprilie 2021 12:55
  93.122.248.***
  Rugam si pe aceasta cale pe domnul Costel Fotea presedinte al Consiliului Judetean Galati sa se toarne pietris in gropile foarte mari de pe DJ 242 B Plesa - limita cu judeteul Vaslui, ne rupem masinile (am ajuns sa ocolim pe camp) .
  6
  15
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.