Zarurile politice au fost aruncate

Zarurile politice au fost aruncate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Mai e mult până departe”, spune primarul Dumitru Nicolae, care ia în calcul chiar varianta demisiei şi îl susţine în continuare pe Ciumacenco * Pentru conducerea CJ, PSD Galaţi va alege între Eugen Chebac şi Nicolaie Bacalbaşa

După o zi plină de scenarii, lucrurile s-au limpezit: candidatura la Primăria Galaţiului revine Alianţei de Centru – Dreapta (ACD), iar cea la preşedinţia CJ, PSD-ului. O decizie prin care Centrul se spală pe mâini şi lasă organizaţiile cu prea mulţi candidaţi pentru cele (doar) două posturi să decidă singure.

Pentru Primăria Galaţi însă, Crin Antonescu a spus clar: candidatura revine PNL-ului, adică lui Marius Stan. Nu aceeaşi poziţie tranşantă s-a înregistrat şi la PSD; doar prin deducţie logică se poate spune că doctorul Bacalbaşa este candidatul PSD pentru preşedinţia CJ (căci el a întrunit voturile majorităţii în organizaţia judeţeană), însă, în lipsa oricăror  declaraţii oficiale, asumate, ale liderilor sociali-democraţi, totul rămâne învăluit într-un mister greu de înţeles. 

PNL: Greul abia acum începe!

Nu fără să îşi ascundă satisfacţia, preşedintele PNL, Victor Paul Dobre, a confirmat informaţia: ”Domnul Marius Stan este candidatul USL la primăria municipiului Galaţi.

Este o etapă şi mă bucur că am trecut de ea, dar cred că greul abia acum începe. Cine nu crede asta, nu are suficientă experienţă în politică şi, ca să mă exprim în termeni sportivi, meciul trebuie jucat până în ultimul minut”.

Întrebat ce crede că se va întâmpla, în plan local, cu liderul PC, Eugen Durbacă, dar şi cu viceprimarul Nicuşor Ciumacenco – despre care se spune că nu vor renunţa la candidatură, fie chiar şi cu susţinere neoficială  din partea UNPR şi, respectiv, PSD, Dobre a răspuns: „Eu nu pot face astfel de previziuni. Deciziile personale sunt luate la nivelul fiecărui individ, iar eu nu le comentez. Pe de altă parte, USL s-a înregistrat astăzi, în mod oficial şi nu am auzit că PC sau PSD ar rupe protocolul de colaborare. Suntem oameni serioşi şi vom merge înainte”.

”Mă onorează această candidatură, a fost o luptă onestă, zic eu, între candidaţii puternici şi valoroşi ai USL. Cred că oricare dintre candidaţii USL putea fi în locul meu, experienţa şi valoarea permiţându-le acest lucru, însă decizia finală a fost să se învestească încredere în mine. Sunt convins că vom putea colabora în continuare, pe Nicuşor Ciumacenco  îl văd mai departe un viceprimar de ispravă şi, de ce nu?,  pe adversarii USL îi aştept în echipa mea”. 

Dumitru Nicolae ar putea demisiona

Rămân însă şi alte necunoscute, iar una dintre cele mai serioase este decizia actualului primar, Dumitru Nicolae.

Acesta a confirmat, în exclusivitate pentru „Viaţa liberă”, că ia în calcul scenariul care s-a tot vehiculat ieri: demisia din funcţie şi, ca atare, organizarea de alegeri locale parţiale, înainte de alegerile stabilite la nivel naţional, în 2012.

În cadrul anticipantelor, USL nu va mai avea candidat comun, ci partidele ar avea fiecare propriul său candidat. În acest caz, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco ar putea concura pentru funcţia de primar, cu susţinerea PSD, fără ca acest lucru să însemne ruperea protocolului USL la nivel naţional.

„Este drept, am luat în calcul şi demisia, dar nu este chiar o soluţie la care să mă gândesc intens… Puteam să-mi dau demisia când am venit din spital şi eram bolnav. Nu am făcut-o, căci intenţionez, totuşi, să termin acest mandat în picioare.

Pe de altă parte, nu cred că este logic sau moral ca o primărie care a fost deţinută de PSD trei mandate la rând, cu 71 la sută din voturi, să fie acum luată de un alt partid… Eu îl susţin pe Ciumacenco şi mă voi bate în continuare pentru el. Ce are a face cu stabilirea candidaţilor? Mai e mult până departe…”, ne-a spus primarul Dumitru Nicolae.

Totuşi, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco  a declarat, ieri dimineaţă, că, oricare va fi decizia USL în legătură cu desemnarea candidatului la Primărie, „o voi respecta”.                         

PSD: Bacalbaşa, aproape candidat

Aşa cum am spus, din partea PSD Galaţi lucrurile mai mult se bănuiesc. În lipsa unor declaraţii oficiale ale liderului organizaţiei judeţene, Dan Nica – despre care am aflat că nici nu a participat la şedinţa de ieri de la Bucureşti, situaţia se prezintă cam aşa: conducerea centrală a decis că preşedinţia CJ Galaţi va reveni PSD, urmând ca organizaţia judeţeană să nominalizeze o persoană în următoarea şedinţă a comitetului executiv al PSD, care va avea loc la o dată care va fi anunţată ulterior.

Prezent la şedinţa de la Bucureşti, actualul preşedinte al CJ Galaţi, Eugen Chebac, vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene PSD Galaţi a declarat: „Nu s-a făcut nicio nominalizare, s-a discutat doar de repartizarea pe partide”. În lipsa unor declaraţii oficiale asumate de liderii PSD Galaţi, dar şi a uneia din partea doctorului Nicolaie Bacalbaşa, lucrurile rămân în ceaţă.

Este lucru ştiut că, în şedinţa Organizaţiei Judeţene, Bacalbaşa este cel care a întrunit numărul cel mai mare de voturi, care l-a şi transformat în candidatul asumat de social-democraţii gălăţeni pentru CJ Galaţi. Lipsa unor declaraţii oficiale, din partea liderilor PSD Galaţi dă însă de gândit cu privire la acest lucru…

Tot la capitolul „mister şi ceaţă” se poate cataloga şi scenariul de viitor al liderului PC Galaţi, Eugen Durbacă.  Surse neoficiale susţin că deja, în şedinţă internă de partid, s-ar fi anunţat că Durbacă va candida la Primărie, cu sprijinul UNPR. Până la o declaraţie oficială în acest sens, rămâne un simplu scenariu, care nu este însă de ignorat.

Citit 2715 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.