Tăierea pensiilor, un chin fără rost

Tăierea pensiilor, un chin fără rost
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cu reducerea pensiilor gălăţenilor, abia dacă s-ar strânge bani suficienţi pentru plata pensionarilor pentru o lună de zile * Luăm în calcul reducerea pensiei minime de 350 de lei lunar, dar nu şi tăierea drastică a indemnizaţiei unui parlamentar, care ridică aproape 5.000 de lei lunar? *

Dacă nu tăiem din pensii acum, vom rămâne cu siguranţă fără bani, iar sistemul public de pensii se va prăbuşi!

Asta ne spun guvernanţii de mai bine de o săptămână încoace, anunţând o scădere a pensiilor cu 15 la sută.

În momentele în care discutăm, savanţi, despre „strategiile adoptate de alte ţări europene”, despre „multitudinea abordărilor posibile” sau despre cum „ar fi rost de relansare în economia românească în urma aplicării unor astfel de reduceri”, mai-mai că îi şi vedem pe pensionarii gălăţeni acceptând, încă o dată, de dragul unei cauze nobile, să îndure foame şi boală, aşa cum au făcut-o o viaţă.

Din nefericire, după ce terminăm cu vorbele goale şi cu savantlâcurile, nu ne rămâne decât o soluţie: să recunoaştem că astăzi, înainte de reducerea pensiilor, vârstnicii noşti abia dacă au bani să îşi întindă traiul chinuit de la o zi la alta.

De multe ori, pensia încă neschilodită nu ajunge nici pentru mâncare, darămite pentru medicamente, haine, întreţinere etc.

Ar fi suficient să admitem aceste lucruri ca să ne dăm seama că soluţia reducerii pensiilor este una cinică şi ineficientă.

Într-o ţară în care un deputat câştigă, doar din indemnizaţie, aproape 5.000 de lei lunar, noi alegem să economisim luându-le pâinea de la gură unor bătrâni care n-au văzut câteva mii de lei laolaltă în toată viaţă lor.

Cât economiseşte statul de pe urma pensionarilor gălăţeni?

„În acest moment, în plată la Casa Judeţeană de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) se află 147.245 de beneficiari de pensii de stat şi de agricultor, care au primit, luna trecută, suma totală de 106.657.000 de lei”, a precizat pentru „Viaţa liberă” purtătorul de cuvânt al CJPAS, Greta Ioniţă.

Nu vorbim aici despre pensiile speciale, despre are vă vom oferi detalii într-o ediţie viitoare.

Referindu-ne însă strict la sumele enunţate, putem spune că, dacă tăiem 15 la sută din fondul total de pensii pe o lună, ajungem la concluzia că în buzunarul statului vor rămâne 15.998.550 de lei.

Cu alte cuvinte, dacă măsura reducerii pensiilor cu 15 la sută se va aplica începând cu luna iunie, suma economisită de pe urma pensionarilor gălăţeni cu pensii de stat şi de agricultor se va ridica la 111.989.850 de lei până la finele anului.

Vom avea deci bani suficienţi pentru plata pensiilor pentru o lună şi vreo săptămână.

Ceea ce înseamnă că statul tot ar trebui să aibă deja banii ca să le plătească pensionarilor gălăţeni drepturile până la finele anului.

Şi, după cum ne informează zilnic guvernanţii, banii cu pricina nu există.

Sigur, sistemul de pensii nu funcţionează în acest mod simplu, dar considerăm că exemplul demonstrează cât de mică va fi economia făcută de pe urma înfometării vârstnicilor noştri.

Solidaritate doar pentru unii?

Mulţi dintre oamenii politici afirmă în aceste zile că nu avem alte soluţii ca să economisim decât să tăiem din pensii, indemnizaţii de nou-născuţi, salarii de funcţionari publici, medici, profesori, ajutoare de şomaj etc .

Şi ce dacă un parlamentar cu familie înstărită câştigă aproape 5.000 de lei doar din indemnizaţie?

Decât să i se reducă aceluia salariul cu un procent mai mare, mai bine să luăm în calcul până şi reducerea pensiei sociale minime de 350 de lei!

Guvernul s-a gândit, probabil, că cei cu venituri mici sunt incomparabil mai mulţi. Şi pic cu pic se umple marea gaură bugetară.

Iar dacă banii gălăţeanului sărac lipit sunt drămuiţi până peste poate, la fel sunt şi ai celui înstărit.

La urma urmei fiecare leu contează pentru fiecare. Chiar dacă destinaţiile sunt diferite. Însă, solidaritatea ar trebui să-i oblige pe toţi. De sus în jos.

Citit 1099 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.