„Evaziunea, o problemă de siguranţă naţională”

„Evaziunea, o problemă de siguranţă naţională”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* FMI a constatat „o scădere inexplicabilă a veniturilor”, spune social-democratul Dan Nica *

Măsurile brutale privind reducerea pensiilor, salariilor bugetate şi a altor indemnizaţii au apărut peste noapte, remarcă preşedintele PSD Galaţi, Dan Nica.

„Dintr-o dată, într-o zi de joi, preşedintele Băsescu a anunţat că salariile trebuie tăiate cu 25 la sută şi pensiile cu 15 la sută”.

„În perioada de timp scursă până când preşedintele Băsescu a anunţat aceste măsuri, nimeni n-a spus că România are o probleme”.

„Dimpotrivă, declaraţiile ministrului Videanu fuseseră că în trimestrul I economia a mers bine, producţia industrială a crescut cu patru la sută”.

Nu exista deci o motivaţie pentru luarea unor măsuri atât de dure. Social-democratul a făcut câteva analize şi a constatat că în primele două luni din 2010 încasările la buget au scăzut puternic datorită a doi factori.

„Şi acest lucru a fost confirmat în întâlnirea pe care am avut-o, alături de ceilalţi membri din conducerea partidului, cu reprezentanţii Comisiei Europene, ai FMI, care au spus că în România a existat o scădere inexplicabilă a veniturilor din ceea ce înseamnă încasarea de accize şi TVA”.

„Aceasta înseamnă că în România a crescut marea evaziune fiscală, în care se fură cu TIR-ul, cu garniturile de tren şi cu vaporul sau avionul şi nu cu sacoşa”.

Nica a făcut vinovate de situaţie  contrabanda  cu produse petroliere contrafăcute, căci în această perioadă, pe CFR s-a transportat de trei ori mai mult combustibil, benzină şi motorină, decât se consumă în România.

Taxa la pompă nu a ajuns la stat, ci la „băieţii şmecheri”. Au existat şi exporturi fictive de cereale, dar cu rambursare de TVA reală.

Legumele şi fructele din import au produs o „evaziune uriaşă”, creând probleme producătorilor români.

Doar patru-cinci mari firme importatoare deţin 80 la sută din piaţa românească. Social-democratul adaugă o creştere „fără precedent” a contrabandei cu TIR-ul de ţigări, care a crescut cu un miliard de euro. 

O altă cauză a scăderii veniturilor bugetare: blocarea „aproape cvasitotală” a absorbţiei de fonduri europene, prin politizarea organismelor de coordonare.

„Nu poţi să strecori” un tir sau un vapor cu marfă de contrabandă, fără concursul unor potentaţi din structurile statului, crede fostul ministru de Interne, care spune că, la bugetul de pensii, „completarea minusului se putea face lejer” acţionând împotriva acestei masive evaziuni fiscale.

Ca ministru, Nica a început să folosească controlul încrucişat a câte două organe de control, care „se păzeau unul pe altul”, a amintit acesta.

Evaziunea este o problemă de siguranţă naţională – precizează social-democratul.

Citit 1204 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.