Județul Galați trebuie să-şi reducă amprenta de carbon

Județul Galați trebuie să-şi reducă amprenta de carbon
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Conform informațiilor publicate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), analiza Comisiei Europene cu referire la orientarea investițiilor pentru fondul de tranziție justă 2021-2027 a identificat șase teritorii (județe) afectate în mod semnificativ de tranziția către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră: ​​Hunedoara, Gorj, Galați, Mureș, Prahova și Dolj.

În plus, numărul companiilor active a scăzut în toate cele șase județe cu aproximativ 10 la sută în perioada 2010-2018. Investițiile brute în active corporale sunt astăzi sub nivelul anului 2008, cu o scădere semnificativă a industriei miniere și o creștere nesemnificativă a industriilor grele.

Densitatea IMM-urilor la 100 de locuitori este deosebit de scăzută (Mureș: 2,38; Galați: 2,26; Prahova: 2,23; Dolj 2,21; Gorj 1,85; Hunedoara: 2,17), în comparație cu cele mai performante județe din punct de vedere antreprenorial (Ilfov: 4,71; Timiș: 3,32 și București: 5,99). Aceste cifre demonstrează nivelul scăzut al abilităților de antreprenoriat din aceste județe.

Programul Operațional Tranziție Justă (POTJ) 2021-2027, prin care se dorește implementarea investițiilor necesare, are o alocare orientativă pentru România de aproximativ 1,947 miliarde de euro, din care 0,834 miliarde de euro din cadrul financiar multianual (CFM) și 1,113 miliarde de euro din instrumentul de redresare Next Generation EU (NGEU), la care se adaugă cofinanțarea națională.

În luna iulie a acestui an, România a transmis Comisiei Europene planurile teritoriale (județene) pentru o tranziție justă, în care se identifică soluțiile pentru depășirea provocărilor locale în materie de mediu, dar și sociale și economice. Astfel, județul Galați este, în prezent, al doilea din țară din punct de vedere al emisiilor din instalațiile de mare ardere (EU ETS), având un grad ridicat de dependență economică în raport cu industria prelucrătoare, în special cea siderurgică și cea navală. Mai mult, există un număr important de locuri de muncă în domeniile economice mari consumatoare de energie pe bază de combustibili fosili, fără ca mediul de afaceri local să aibă capacitatea de a atenua impactul social al procesului de tranziție către energia verde.

MIPE a organizat, pentru fiecare dintre cele șase județe selectate, un grup de lucru pentru elaborarea planurilor teritoriale județene. Astfel, a fost selectată o coordonare multi-nivel a acestor grupuri de lucru, de la MIPE național, ADR regional și până la consiliile județene (CJ), în plan local.

Datele prezentate recent de CJ Galați identifică tehnologii actuale în domeniile siderurgic și naval neconforme cu obiectivele de emisii de dioxid de carbon, mai ales cu cele aplicabile începând cu anul 2030. Din acest punct de vedere, conform planului teritorial, reducerea amprentei de carbon implică atât un plan de investiții necesar pentru producerea de oțel "verde", cât și găsirea soluțiilor tehnologice pentru construcții navale neutre din punct de vedere climatic, incluzând aici atât tipul de motorizare, dar și soluțiile de stocare la bord a combustibililor.

Recent, aşa cum a prezentat cotidianul nostru, Consiliul Județean Galați și Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR) au încheiat un parteneriat de cooperare, pentru a sprijini IMM-urile gălățene în accesarea de fonduri europene, în cadrul Mecanismului de Tranziție Justă.

De menționat ar fi că, pe lângă schema de fonduri nerambursabile ce poate fi accesată în cadrul POTJ 2021-2027, proiectele pot fi finanțate atât prin Pilonul II, o schemă specifică din cadrul programului InvestEU, destinat mediului privat, dar și prin Pilonul III, o facilitate de împrumut pentru sectorul public, în ambele situații fiind vorba despre împrumuturi accesate prin Banca Europeană de Investiții.

În fine, MIPE anunță că POTJ nu va prevedea alocări totale dedicate sau priorități pentru fiecare județ, alocarea disponibilă în cadrul apelurilor de proiecte fiind accesibilă tuturor celor șase județe, pentru evitarea situațiilor de "canibalizare" a finanțărilor de către un singur teritoriu mai dezvoltat în detrimentul altuia cu o capacitate administrativă mai redusă.

Citit 3901 ori Ultima modificare Marți, 21 Septembrie 2021 00:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.