Președintele CJ Galaţi acuză Guvernul pentru nefinanţarea unor proiecte sanitare locale

Președintele CJ Galaţi acuză Guvernul pentru nefinanţarea unor proiecte sanitare locale
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

În contextul valului al patrulea al pandemiei de COVID-19, dar și al producerii unor grave tragedii în sistemul sanitar din România, Costel Fotea, președintele Consiliului Județean (CJ) Galați, a tras marți, 5 octombrie, un semnal de alarmă, printr-o declarație de presă primită la redacție.

"(...) Consiliul Județean Galați a depus de luni de zile sau, în unele cazuri, chiar de mai bine de un an proiecte pentru a gestiona mult mai eficient această criză COVID-19. Sunt proiecte de aproximativ 20 milioane de euro pentru Spitalul Județean, Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul de Pneumoftiziologie și Spitalul din Tecuci, la care s-a muncit foarte mult și de care toate spitalele au nevoie, pentru a nu mai trăi tragedii precum cea de la Constanța. Este vorba despre sisteme de detectare, semnalizare și alarmare în caz de incendiu, despre sisteme care să monitorizeze și să alarmeze în caz de depășiri ale concentrațiilor de oxigen, de redimensionare a instalațiilor de fluide medicale, de modernizare a instalațiilor electrice vechi, care nu fac față consumului de energie actual, de adaptare a vechilor spitale la noile cerințe medicale, de dotare cu echipamente moderne pentru a-i trata mult mai bine pe pacienții infectați cu noul coronavirus și de a proteja personalul medical.

Se vorbește peste tot despre lipsa paturilor ATI pentru pacienții COVID-19. În tot acest timp, de mai bine de un an, așteptăm și cerem cu insistență celor din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să evalueze proiectul unei Terapii Intensive modulare la Spitalul de Boli Infecțioase din Galați. Zeci de întrebări, niciun răspuns", a arătat Costel Fotea.

Președintele CJ a precizat, totodată, că fondurile europene sunt aprobate încă din 2020, de către Comisia Europeană, care a decis ca în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare să existe o alocare distinctă pentru combaterea efectelor pandemiei de coronavirus.

"În numele gălățenilor, solicit premierului să intervină de urgență și să deblocheze în cel mai scurt timp această situație de neconceput. Premierul trebuie să ceară celor responsabili evaluarea acestor investiții vitale cu maximă celeritate și să ne sprijine în implementarea acelor măsuri care să-i protejeze pe pacienți", a adăugat Costel Fotea, chiar în ziua votării moțiunii de cenzură împotriva Cabinetului Florin Cîțu.

Citit 2178 ori Ultima modificare Vineri, 08 Octombrie 2021 00:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.