Măsurile de austeritate, explicate de Mircea Toader

Măsurile de austeritate, explicate de Mircea Toader
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Între răspundere şi căutarea vinovaţilor *

Săptămâna începe cu asumarea de către Guvern, a răspunderii faţă de cele două legi privind diminuarea pensiilor şi a salariilor din sistemul bugetar. Cât de necesare sunt aceste măsuri, am încercat să aflăm de la liderul PDL Galaţi, deputatul Mircea Toader, liderul grupului parlamentar din Camera Deputaţilor.

Rep: - Ce mesaj aveţi către bugetari şi pensionari?

Mircea Toader: - Sunt nişte măsuri de austeritate provizorii. Vorbim de o decizie luată de Guvern, susţinută de PDL şi arcul guvernamental, pentru a traversa perioada foarte dificilă provocată de imposibilitatea finanţării unor cheltuieli bugetare şi a obţinerii acestei tranşe obligatorii FMI.

Trebuie să ştiţi că toate cheltuielile pe salarii şi pensii din sistemul bugetar nu au crescut conform potenţialului economic al României şi al capacităţii asigurării veniturilor bugetare. Anii 2007 şi 2008 au dezechilibrat complet cheltuielile bugetare, creşterile fiind cu mult, mult peste posibilităţi.

Decizia este foarte dură şi sigur că cei mai suferinzi sunt pensionarii, motiv pentru care s-a şi decis să nu se coboare nicio pensie sub 350 de lei… Pe de altă parte, s-a stabilit ca aceste măsuri să fie aplicate doar până la sfârşitul acestui an.

În plus, vom crea un Fond de Solidaritate din resursele acumulate din creşterile peste un anumit nivel al salariilor din diferite zone în care statul este acţionar, cum ar fi companii naţionale sau pentru cei din sectorul bugetar care depăşesc cu mult salariile prevăzute în legea salarizării unice, şi de aici, punctual, vom sprijini pe pensionarii cu nevoi materiale mai mari.

Rep: - Fondul Solidaritatea îi va scăpa pe pensionari de sărăcie?

M.T.: - Nu, dar vom încerca să găsim nişte măsuri reparatorii, atâta putem face şi sper ca acest fond să fie cât mai mare. Am fost nevoiţi să luăm această măsură care nu este convenabilă pentru noi, din cauză că a crescut punctul de pensie până la nivelul la care economia României nu îl poate susţine.

Rep: - Cu alte cuvinte, vinovată este guvernarea PNL-PSD…

M.T.: - Da. Vă dau nişte cifre, să fie concludente: punctul de pensie din septembrie 2006 şi până în octombrie 2008 a avut o creştere de la 339, la 697, practic s-a dublat în doi ani! Pensia medie anuală pe care a plecat în 2004 de la 232 lei a ajuns la 711 lei, în anul 2009, dacă ar fi să o fi corelat cu inflaţia, pensia ar fi trebuit să fie în jur de 382-374…

Cheltuielile totale de asistenţă socială în 2004-2005-2006 au avut o creştere relativ mică, cu un procent-două, în 2007 practic de la 22,40  [miliarde lei în 2004] a ajuns la 38 [miliarde în 2007] şi la 54 [miliarde] în 2008. Acestea sunt motivele pentru care soluţia luată de Guvern a fost de reducere a pensiilor.

Rep: - Dacă PNL şi PSD sunt responsabile, de ce PDL nu a luat măsuri de la început, de când a ajuns la guvernare?

M.T.: - Noi am vrut să introducem legea pensiilor care reglementa până la urmă valoarea pensiei în funcţie de contribuţia reală  şi atunci nu mai aveam discrepanţe majore, dar legea nu a putut trece prin asumare, a fost contestată… Noi am avut legea salarizării unice şi legea pensiilor ca principale obiective. Am reuşit doar să trecem legea salarizării unice, cea a pensiilor este în Parlament acum…

Rep: - Nu vă simţiţi deloc responsabil pentru actuala situaţie?

M.T.: - Sigur că mă simt responsabil din toate punctele de vedere, la fel cu toată clasa politică (…) pentru că până acum am acceptat tot felul de legi speciale de pensii de venituri, salarii bugetare şi este incorect ca media salariului bugetar să fie aproape dublă decât media salariului din privat. Care este aducător de venituri, prin activitate, impozite şi taxe.

Rep: - Puteţi da exemple de măsuri de relansare a economiei care se derulează în acest moment?

M.T.: - Sunt câteva măsuri directe, cele care se referă la evaziune. Este pentru prima dată când, prin aceste măsuri, vom reuşi să scoatem la lumină, să spunem, activitatea neagră şi gri, din agricultură, de pildă. Iau un exemplu – la pâine; e nedrept ca producătorii de pâine să meargă la limita activităţii având în vedere că sunt foarte mulţi producători de pâine care intră în evaziune, cumpără grâu la negru, fără taxe sau TVA… 

Sigur, situaţia nu este doar la pâine, dar agricultura, pe fond, în zece ani de zile a primit subvenţii de 10 miliarde de euro, europene sau bugetare şi la buget nu au venit încasări decât de 400 de milioane.

(…) Alte măsuri: majorăm fondul de garantare pentru IMM-uri şi fondul de garantare pentru fondurile europene, ca să avem capacitate de absorbţie. Pentru că, deşi poate avem fonduri europene la dispoziţie, dacă nu avem cofinanţarea asigurată prin administraţiile locale sau prin fondurile de garantare, nu putem să asigurăm cofinanţarea şi nu putem accesa.

Rep: - Toate aceste măsuri deja se derulează?

M.T.: - Nu…, sunt măsuri care vor intra în proiectul care e prevăzut de asumare…Deci, sunt practic acte normative care se vor aplica alături de cele două legi.

Timpul şi anvelopa - Rezultate, după 6 luni

„Primele rezultate economice, după toate prognozele noastre, le vom vedea în aceste şase luni de zile…”, a declarat Mircea Toader, spunând că măsurile vor continua:

„Urmează ca Guvernul, într-o săptămână, maxim două, să stabilească numărul de personal într-o anvelopă bugetară pentru fiecare administraţie locală”.

Demisia de onoare?

În cazul în care în următoarele 6 luni nu se vor vedea semne clare are unui renviriment economic la nivel naţional, Guvernul ar trebui să îşi prezinte demisia de onoare, cel puţin aşa susţin politicienii din opoziţie.

„Din punct de vedere politic, PDL s-a confruntat cu una din marile probleme ale oricărui partid – asumarea de decizii nepopulare dar necesare pentru ca România să depăşească această perioadă. Noi suntem la guvernare, noi ne asumăm răspunderea”.

„Puteam să o lăsăm aşa, să tragem de timp şi în 2010 ajungeam la o datorie publică de peste 50 de miliarde de euro… faţă de 27, cât avem acum”.

„Şi am decis că e momentul să luăm noi această măsură. Timpul şi istoria vor dovedi dacă sacrificiul nostru politic a fost în binele României”, a declarat vicepreşedintele PDL, Mircea Toader.

Citit 1067 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.