Eugen Chebac, un preşedinte care nu renunţă

Eugen Chebac, un preşedinte care nu renunţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

- Mai candidaţi pentru încă un mandat, şi dacă da, din partea cui?

- De candidat voi candida oricum. La discuţia de  la Bucureşti, din Comitetul Naţional Executiv, nu s-a nominalizat nicio persoană din partea PSD ca şi candidat, ea urmează a fi făcută în prima şedinţă a Biroului Permanent pe o analiză pertinentă a celor care sunt în funcţie şi a celor care doresc să candideze. Respect această decizie.

- Aţi candida din partea altor partide pentru un nou mandat la CJ?

- După ce se vor epuiza toate şansele şi speranţele în USL, voi vedea. Dar vă spun că mai degrabă aş opta pentru a candida independent, cu susţinerea altor forţe politice care vor dori să fie lângă mine, inclusiv a celor din PSD. Nu am restricţii pentru nici un partid care ar vrea să mă sprijine, pentru că nu e vorba nici de o siglă de partid, nici de membri sau simpatizanţi, ci de oameni care îşi doresc acelaşi lucru ca şi mine: dezvoltarea continuă şi echilibrată a judeţului Galaţi.

- De ce mai vreţi un mandat de preşedinte CJ?

- Este şi firesc ca un preşedinte în funcţie să vrea să-şi ducă mai departe proiectele, vreau continuitate pentru judeţ. Sunt lucruri pe care le-am făcut până acum, ca vicepreşedinte şi apoi ca preşedinte al CJ şi poate am pus un accent mai mare pe administraţie decât pe politică, dar cu o administraţie performantă poţi face politică cât doreşti, că cetăţeanul s-a săturat de vorbe, vrea fapte.

- Eu am demonstrat ce se poate realiza printr-o strategie de dezvoltare echilibrată a judeţului şi, poate, pentru mine a fost mai importantă agenda cetăţeanului, decât cea politică. Ca vicepreşedinte şi mai apoi ca preşedinte CJ am urmat strategia adoptată pentru judeţul Galaţi.

Şi în plan internaţional am consolidat structura  Euroregiunii prin crearea Asociaţiei de Dezvoltare Transfrontalieră Dunărea de Jos, cu personalitate juridică, în care avem deja trei proiecte în derulare.

Pe infrastructură rutieră, în ultimii trei ani am intrat într-un amplu proces de reabilitare, se vede. În sănătate, s-au făcut investiţii în toate spitalele preluate în administrare; suntem, aproape de finalizare şi cu ambulatoriul Spitalului Judeţean. În domeniul protecţiei copilului s-au reabilitat toate imobilele, s-au modernizat centrele pentru persoane cu handicap, în învăţământul special toate şcolile sunt reabilitate.

În plus, sunt încă multe proiecte în derulare – cele zece pe măsura 3.22, din care şapte vor fi implementate până în 2013. Apoi, pe măsura 1.25 avem alte trei proiecte în implementare, ca să nu vorbim de cele în domeniul protecţiei mediului – împădurirea a 146 de ha la Schela şi aria protejată a Pădurii Gârboavele, modernizarea Grădinii Zoologice şi extinderea şi modernizarea sistemului de apă şi canalizare din judeţ, lucrare de 130 milioane euro.

* „M-am axat mai mult pe administraţie decât pe politică”

- Probabil aţi primit oferte din partea multor altor partide.  V-aţi mai întoarce în PSD după alegeri, dacă le-aţi câştiga ca independent?

- Nu am pus problema încă să părăsesc PSD, dar dacă partidul va decide o altă persoană pentru candidatul la CJ, probabil va urma pasul de autosuspendare şi apoi o candidatură ca independent. E greu de spus dacă mă mai întorc în PSD… cum spune englezul: întâi să ajungem la pod şi apoi vedem cum îl trecem. În politică niciodată nu spui „nu” şi nu  tai toate punţile.

Cât priveşte propuneri din partea altor partide am avut, inclusiv din partea celor din USL. Şi asta, probabil, nu pentru omul politic Chebac, ci pentru pregătirea pe care o am în administraţie. Puteţi studia CV-ul meu de pe site-ul CJ şi apoi faceţi comparaţia cu CV-urile altor candidaţi.

- Pe cine aţi supărat în PSD, de nu mai aveţi susţinere, şi de ce?

- Poate că m-am axat prea mult pe administraţie fără a fi implicat în totalitate în politică. Mi s-a reproşat acest lucru de preşedintele organizaţiei. Poate că nu de acum, dinainte de a fi în politică, fiind manager la stat şi apoi în privat, este firesc că am o oarecare înclinaţie către actul administrativ.

Încă de la începutul mandatului am spus că voi conduce CJ în interesul cetăţeanului. Am pus mare accent pe partea administrativă, în detrimentul politicii. Dar este privită eronat această situaţie. Când vorbeşti de preşedintele CJ Chebac, membru al PSD, realizările lui Chebac sunt ale PSD.

- Se spune că aţi deranjat şi afacerile de partid, prin neîncredinţarea unor lucrări din judeţ anumitor firme…

- Iar o chestie care este pe lângă subiect; toate lucrările şi achiziţiile publice s-au făcut conform OG 34, unde cine se încadrează, câştigă procedura de achiziţie, cine nu, nu!

- Intenţia de a candida chiar şi în afara PSD are legătură cu trecutul dumneavoastră politic?, Doar aţi fost membru PD…

- În februarie 2000 am venit în PD. Am fost consilier judeţean, am fost preşedinte al comisiei de buget-finanţe al CJ. Pe o discuţie neprincipială şi pe o impunere, am decis să demisionez din PD la începutul lui 2001. Un an am stat independent şi din 2002  am intrat în PSD, unde am fost consilier, vicepreşedinte, preşedinte, senator (că puteam să plec în Senat după alegerile europarlamentare din 2007, dar am refuzat crezând că aici pot fi mult mai de folos gălăţenilor).

Am ales PSD pentru că toţi prietenii mei erau în PSD:  Dan Gogoncea, Fănică Stanciu, Dumnezeul să-l ierte!, Dumitru Nicolae, mulţi alţii… Poate am o calitate sau un defect: toţi pe care îi cunosc, îi consider prietenii mei. Nu ştiu câţi din ei mă consideră la fel, dar asta nu mai e problema mea, ci a lor.

„Nu am vreo intenţie să-l atac pe doctorul Bacalbaşa”

- Deja aţi avut un schimb acid de replici cu doctorul Bacalbaşa…

- Nu e o rivalitate. Nu am intrat în război cu nimeni. Am auzit şi eu şi chiar am urmărit un post local TV unde se prezenta o situaţie cu documente, despre rezilierea unui contract, la Spitalul Judeţean.

Am cerut şi eu serviciului de audit public al CJ să verifice situaţia. Încă nu am raportul de audit finalizat, ca să mă pronunţ. Ştiu doar că au fost făcute anumite plăţi pentru o firmă, pentru informatizarea spitalului şi acest lucru în 2000-2004.

N-am reproşat doctorului Bacalbaşa nimic. Am spus că probabil s-a produs un prejudiciu la rezilierea contractului. Iar în ce priveşte controlul de audit este obligaţia ordonatorului principal de credite al spitalului să verifice anumite aspecte care ar putea produce prejudicii. Asta nu înseamnă că am vreo intenţie să-l atac pe doctorul Bacalbaşa.

De altfel, nu am să atac pe nimeni nici acum şi nici în campanie. Dacă vă amintiţi de campania din 2008, deşi am primit alte indicaţii, nu mi-am atacat contracandidaţii, nici pe Dobre, Durbacă sau Carol Dina.

Eu nu atac, ci doar vorbesc despre mine: ce am făcut şi ce voi face mai departe. Iar ce am făcut se vede: nu am promovat proiecte în interes personal sau de grup, căci altfel nu ar mai fi fost votate, în unanimitate, de toţi consilierii.

Citit 1878 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.