”Chinurile” (ne)refacerii unui podeț distrus de constructori

”Chinurile” (ne)refacerii unui podeț distrus de constructori
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Povestea unui podeț distrus la Cuca pare ușor desuetă în actualul context. Totuși, oamenii au diverse probleme și pare ușor de neînțeles de ce rezolvarea unor chestiuni mărunte, care nasc conflicte, nu poate fi abordată, să spunem așa, pe latura umană, mai ales într-o comunitate mai restrânsă.

Mai concret, în urmă cu patru ani, în fața casei de la nr. 127 de pe DN 24 D, din comuna Cuca, exista un podeț de acces la proprietate. Pentru Alexandra Burghelea (Coman), mutată între timp în Galați, casa părintească de la țară are un trecut aparte. În luna noiembrie 1989, părinții săi au fost strămutați de regimul comunist pentru a face loc construcției unui bloc. Numai că lucrurile au luat o altă turnură, blocul nu a mai fost ridicat, oamenii s-au reîntors după Revoluție și au reconstruit casa, iar, între timp, din nefericire, au decedat. Proprietatea a rămas în grija Alexandrei Coman, iar treizeci de ani mai târziu, cu ocazia efectuării lucrărilor de canalizare în comună, podețul din fața casei a fost distrus de muncitori, conform declarației acesteia. Au urmat reclamații, petiții și scrisori adresate atât Instituției Prefectului, Consiliului Județean, dar și, evident, Primăriei Cuca, pentru refacerea lucrării.

Administrația locală are, însă, un alt punct de vedere. În ultimul răspuns înaintat recent petentei, se arată că ”responsabilitatea pentru posibilele avarieri ale podurilor, trotuarelor sau drumurilor afectate de această lucrare (de canalizare – n.r.) aparține executantului lucrării, însă doar din momentul începerii lucrării, respectiv, data de 19 iunie 2019, până la finalizarea acesteia, realizată la data de 24 februarie 2021, prin întocmirea procesului-verbal de recepție”. Cu alte cuvinte, Primăria Cuca motivează nerefacerea podețului cu faptul că solicitarea a fost făcută tardiv, prima reclamație fiind înregistrată, conform aceleiași surse, de-abia în 19 august anul trecut. În plus, în adresă se menționează că Alexandra Coman nu a văzut personal cele sesizate, fiind informată de alte persoane despre distrugere, iar, la această dată, la nivelul comunei ”nu au fost alocate surse financiare pentru realizarea acestor lucrări (refacerea podețului – n.r.), neexistând o justificare temeinică în acest sens”.

Ca să recapitulăm puțin, Alexandra Coman locuiește în Galați, plătește impozite și taxe și la Cuca iar, pe lângă podețul distrus, reclamă și lipsa de salubrizare a zonei în care a copilărit. ”Am plecat de 52 de ani din sat, dar niciodată nu am întâlnit așa mizerie și nepăsare”, a menționat cititoarea noastră într-una din petițiile transmise autorităților. Nu avea cum să vadă personal cele întâmplate, eventual exact în momentul în care se făcea recepţia lucrării de către Primărie. Aceasta, către care cetăţenii plătesc impozite şi taxe, era obligată să vegheze ca orice constructor să îşi îndeplinească sarcinile din contract. 

Vineri, 25 februarie, într-o zi cu soare primăvăratic, pe lângă DN 24D, în centrul comunei, luceau hâd gunoaie aruncate, inclusiv sub un pod de peste pârâul Lozova.

Citit 3174 ori Ultima modificare Luni, 07 Martie 2022 15:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.