Curtea Constituţională i-a făcut să răsufle (la propriu!) uşuraţi pe vârstnicii din România care, în ultima lună, au făcut calcule referitoare la reducerea pensiilor cu 15 la sută.
Totuşi, Guvernul a contraatacat cu o viteză de reacţie demnă de o cauză mai bună şi a adoptat, sâmbătă, creşterea TVA cu 5 la sută, de la 19 la 24 la sută. Am aflat care sunt părerile principalilor lideri politici locali.
PSD: „creşterea TVA, o tâmpenie!”
Este declaraţia „la cald” pe care a avut-o, sâmbătă, preşedintele PSD Galaţi, deputatul Dan Nica (FOTO). Acesta a invocat decizia recentă a Ungariei, care „din contră, tocmai a adoptat o măsură de reducere a taxelor! La noi însă, creşte TVA-ul pentru că Guvernul nu vrea să taie din salariile foarte mari ale clienţilor politici…
Avem în Guvern 300 de secretari de stat şi poate că ne-am descurca la fel de bine cu 100… Avem puzderie de agenţii guvernamentale care nu ştiu altceva decât să îi pună pe fugă pe cei care încă ar mai vrea să facă producţie în această ţară…
În plus, acest guvern nu a fost în stare să colecteze la buget impozitele pe un TVA de 19 la sută şi crede că va avea mai multe şanse pe un TVA de 24 la sută? Păi, dacă la TVA-ul de 19 la sută era atâta economie subterană – pe care a recunoscut-o Guvernul! – la 24 la sută, câte firme vor decide oare să lucreze la negru?”.
Dan Nica a încheiat, spunând că în cursul zilei de astăzi, la nivelul grupului parlamentar PSD „se va discuta posibilitatea depunerii unei noi moţiuni de cenzură”.
Pe de altă parte, PSD susţine că „Guvernul ar fi trebuit să îşi dea demisia”, după decizia Curţii Constituţionale, mai spune Dan Nica. „Noi salutăm decizia Curţii Constituţionale, a fost un act de dreptate socială…
Curtea a demonstrat că PSD a avut dreptate când a spus că tăierea pensiilor este neconstituţională. Ne bucurăm de decizia Curţii, mai ales că sunt încă protejaţi pensionarii”, a încheiat liderul PSD Galaţi, Dan Nica.
PNL: guvernanţii „sunt grogy şi nu ştiu pe unde calcă”
„Dacă era un Guvern responsabil, premierul şi-ar fi depus demisia. A propus un set de măsuri şi acesta, din motive cunoscute, nu poate fi aplicat. În orice ţară democratică, ar fi urmat demisia Guvernului.”
„Acordul cu FMI e în aer, iar discuţiile privind majorarea cotei unice şi a TVA sunt în contradicţie şi cu ce a afirmat preşedintele Băsescu. Ori acum şi tocmeala asta <>, impozitarea diferenţiată, care înseamnă renunţarea la cota unică, asta înseamnă că oamenii ăştia sunt grogy şi nu prea mai ştiu pe unde calcă”, a declarat liderul PNL Galaţi, Victor Paul Dobre.
Potrivit acestuia, PNL va susţine prin vot o nouă moţiune de cenzură, în cazul în care se va depune. Dobre a adăugat că PNL rămâne fidel soluţiei propuse încă de dinainte de depunerea primei moţiuni de cenzură: constituirea unui guvern de tehnicieni, cu un premier, de preferinţă, economist.
Dacă însă se va pune problema constituirii unui nou guvern politic, PNL este gata să îşi asume guvernarea, singur sau într-o compoziţie în care Partidul Naţional Liberal să fie „vioara întâi”, astfel încât să îşi poată promova ideile liberale de relansare economică, a mai spus Dobre.
Acesta s-a ferit să dea un pronostic asupra rezultatelor unei noi moţiuni de cenzură, însă a spus că, având în vedere că la ultima moţiune au lipsit doar opt voturi, „orice este posibil”, aluzie la posibilitatea ca UDMR să voteze o nouă moţiune de cenzură, în condiţiile în care balanţa deciziei Curţii Constituţionale în cazul tăierii pensiilor a fost înclinată, se spune, de reprezentantul propus şi susţinut de UDMR.
PC: „o măsură brutală”
Deputatul PC de Galaţi Bogdan Ciucă este de părere că majorarea TVA-ului „este o măsură brutală care ar fi putut să fie evitată dacă Guvernul ar fi luat în seamă propunerile PSD, PNL şi PC pe care le-am depus, o dată cu moţiunea, măsuri anti criză.
PC este de acord cu o majorare a TVA, dar la produsele de lux, căci nu ni se pare normal să plăteşte TVA la pâine tot atât cât plăteşti la un Ferrari.
O majorare a TVA pentru produsele de lux, dublată de o reducere a taxei la produsele alimentare de bază şi la medicamente, aşa ar fi fost normal. Fără alte măsuri, majorarea TVA nu va duce decât la accentuarea evaziunii fiscale, căci patronul va evita să mai taie factură, ca să nu mai plătească TVA…
În schimb, deficitul financiar ar putea fi obţinut prin reducerea chiar cu 50 la sută a salariilor tuturor celor numiţi politic, a consilierilor lor etc”. Cât priveşte decizia Curţii Constituţionale, Bogdan Ciucă spune că „este o decizie corectă. În plus, Curtea a dat un examen pe care l-a trecut cu brio”, referindu-se la discuţiile privind dependenţa politică a magistraţilor din instanţa constituţională.