Program în derulare, cu aeronave din Bulgaria. Modalitate inedită de a provoca ploi mai abundente

Program în derulare, cu aeronave din Bulgaria. Modalitate inedită de a provoca ploi mai abundente
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Începând din data de 26 aprilie și până pe 15 mai, se desfășoară etapa 2022 a „Programului pentru creșterea/uniformizarea precipitațiilor în regiunile Banat, vestul Olteniei, sud-estul și nord-nord-estul României”, conform unor precizări făcute recent de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Acțiunea a început în regiunea  Moldovei, în zonele cu potențial agricol din județele Iași, Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău, Vaslui, Vrancea și Galați pe o suprafață totală de aproximativ două milioane de hectare și continuă în regiunile Munteniei și Olteniei, în zonele cu potențial agricol din județele Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj și Mehedinți pe o suprafață de aproximativ 1,8 milioane hectare.

„Efectele schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai evidente în România. Avem zone în care cantitățile de precipitații sunt insuficiente și cauzează instalarea secetei, în timp ce în alte regiuni căderile de grindină pun în pericol munca fermierilor. Prin continuarea și extinderea programelor de combatere a fenomenelor meteo extreme ne propunem să creștem suprafața agricolă protejată. Aceste măsuri, alături de programul de reabilitare și extindere a sistemului de irigații și cel privind modernizarea sistemului de desecare, sunt menite să ofere fermierilor condiții cât mai bune pentru a continua să obțină producții la un nivel ridicat”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Potrivit managerului de proiect, Dan Axinte și directorului operator al Centrului Antigrindină, Daniel Florea, citați de Digi24.ro, se folosesc cartușe și torțe încărcate cu iodură de argint și cloruri de calciu și natriu (ambele glaciogenice și higroscopice - care răcesc şi absorb apa n.a.), dispersate din aeronave, iar în momentul în care avionul ajunge la înălțimea de zbor necesară, acestea se aprind și dispersează fumul cu agent de însămânțare. Ele sunt aruncate în interiorul norului și principiul este același, se formează nuclee de condensare. Ulterior, se formează picături, acestea se măresc și pică la sol sub formă de ploaie. O creștere cu 10-15% a precipitațiilor în urma intervențiilor asupra norilor este mulțumitoare, pentru că o creștere mult mai mare ar putea crea probleme la sol, inclusiv producerea de inundații, conform acelorași specialiști citați.

Avioanele sunt puse la dispoziție de o companie din Bulgaria. Dacă rezultatele vor fi cele așteptate, MADR ar urma să achiziționeze opt astfel de aeronave, care să fie folosite în toată țara.

Citit 1465 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Aprilie 2022 20:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.