Cum avansează lucrările de pe "centura mică". Puzzle complicat pe DJ 251M

Cum avansează lucrările de pe "centura mică". Puzzle complicat pe DJ 251M
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Lucrările continuă pe toate cele cinci tronsoane ale DJ 251M ("centura mică" a municipiului Galați), dar și la podul hobanat ce ar urma să fie finalizat până la sfârșitul anului. Conform reprezentanților Consiliului Județean (CJ) Galați, singurele porțiuni ale drumului pe care nu se poate avansa sunt cele blocate de lipsa exproprierilor.

Este vorba despre tronsonul 1A (IATSA - intersecția cu strada Oltului) și 2A (de la Viaduct până la podul hobanat). În rest, tronsonul 1B (de la strada Oltului, la Viaduct) este gata în proporție de 45 la sută, pe tronsonul 2B (de la pod până în bulevardul George Coșbuc) s-a avansat cam 40 la sută, cu mențiunea că și acesta este grevat de exproprieri, în vreme ce tronsonul 4 (din Barieră până în strada Basarabiei) este gata în proporție de peste 70 la sută. În plus, conform președintelui CJ, Costel Fotea, la pod lucrările au ajuns la jumătate. "Sunt peste 20 de sudori la fața locului, iar, în ceea ce privește componentele metalice, trebuie spus că au ajuns deja 700 de tone din cele 1.500 necesare", ne-a declarat, în exclusivitate, președintele CJ, menționând și faptul că "se lucrează pe toate fronturile la partea de utilități, chiar și noaptea, în limita în care o permite situația exproprierilor".

În altă ordine de idei, Costel Fotea a ținut să precizeze că întregirea sumei până la valoarea de 170 milioane de lei are la bază integrarea proiectului Primăriei în cel al CJ, chestiune tranșată într-o ședință a instituției din urmă cu două luni. Conform aceleiași surse, în acest puzzle al lucrărilor de pe "centura mică"” a Galațiului sunt implicate mai multe asocieri, fiind vorba despre circa 20 de firme, ce se ocupă atât de zona de rețelistică (gaze, canalizare, apă, energie electrică), de lucrările complexe de la podul hobanat (ce reprezintă mai mult de jumătate din valoarea totală a investiției) sau de partea de asfaltare și de lărgire a drumului la patru benzi.

Toleranță zero pentru cei care nu își fac treaba

"Pe cei care au făcut o evaluare a exproprierilor ce nu corespunde realității i-am tras la răspundere. Firma AM Livity SRL a primit certificat constatator negativ din partea CJ, a fost acționată și în instanță, acolo unde instituția noastră a câștigat 3,8 milioane de lei, definitiv și irevocabil, fiind vorba inclusiv de penalități și cheltuieli de judecată", a adăugat președintele CJ.

Totodată, în contextul în care firmele nemțene implicate în proiect au primit recent certificate negative intermediare în baza noii legislații a achizițiilor publice, Costel Fotea a menționat că aceeași abordare va fi menținută și în cadrul Consiliului Județean Galați. "Dacă, și repet, doar dacă se va dovedi că lucrările stagnează din cauza acestor companii, vom acționa cu toleranță zero. Deocamdată nu e cazul, iar problema rămâne blocarea exproprierilor de pe centură de către consilierii județeni liberali", a conchis președintele CJ.

Reamintim că miercuri, 29 iunie, va avea loc o nouă ședință ordinară a CJ Galați, cu proiectele de hotărâri privind exproprierile din nou pe ordinea de zi.

Citit 4749 ori Ultima modificare Luni, 04 Iulie 2022 01:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.