"Radiografia" veniturilor șefilor de instituții gălățene. Declarații de avere actualizate

"Radiografia" veniturilor șefilor de instituții gălățene. Declarații de avere actualizate
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Legislația în vigoare prevede că, anual, aleşii locali, persoanele cu funcţii de conducere şi de control, precum şi funcţionarii publici, inclusiv cei cu statut special, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul autorităţilor publice centrale ori locale sau, după caz, în cadrul instituţiilor publice au obligația depunerii declarațiilor de avere și de interese. Depunerea sau actualizarea acestor documente are loc anual, cel mai târziu la data de 15 iunie, acestea fiind întocmite pentru anul fiscal anterior, precum și ori de câte ori apar modificări relevante sau schimbarea locului de muncă.

În topul județean întocmit de noi, pe primul loc se află în prezent actualul director al RA AFDJ, Angela Ivan, aceasta având, din diverse surse, inclusiv activitate didactică și pensii, venituri ce cumulează 262.740 de lei.

Venituri consistente au fost realizate și în 2021 de primarul din Tecuci, liberalul Lucian Costin, dar în scădere față de 2020. Edilul-șef a obținut peste 259.000 de lei anul trecut, grosul acestui câștig provenind, conform declarației de avere, din închirieri de imobile, mai exact peste 143.000 de lei.

La APDM, noua șefă a companiei naționale, Marcela Daniel Costea, a realizat 114.841 de lei, tot din mai multe surse de venit, mare parte de la Administrația Piețelor.

La rândul său, președintele Consiliului Județean, Costel Fotea, a câștigat, în 2021, 165.436 de lei, fiind depășit, de această dată, de primarul Ionuț Pucheanu, în dreptul căruia se află venituri în valoare de 176.903 lei. Din urmă vine puternic actualul prefect de Galați, Gabriel Panaitescu. Cumulate, veniturile acestuia, inclusiv cele din pensie, au ajuns la valoarea de 149.528 de lei.

Șefi noi de instituții, dar și site-uri încremenite în timp

Brăileanul Cătălin Picuș, în continuare director general, cu delegație, al DGRFP Galați, a obținut anul trecut 110.347 de lei. Ceva mai mult a realizat Cristian Mirică, revenit la șefia AJFP Galați. În 2021, acesta a obținut venituri din mai multe surse ce totalizează 111.936 de lei, inclusiv dobânzi bancare, funcția de bază fiind cea de șef serviciu în cadrul organului fiscal județean.

Venituri oarecum similare comparativ cu anul 2020 a trecut în declarația sa de avere șefa Casei Județene de Pensii, Ana Denis Aramă. În anul 2021, acestea au totalizat 84.067 de lei. O creștere semnificativă am constatat în dreptul tânărului director al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, George Toderașc, care a obținut, tot în 2021, suma de 122.988 de lei. La AJOFM, Marius Nicula a fost remunerat cu 80.222 de lei, în vreme ce directorul AJPIS, Răzvan Avram, a obținut, din mai multe surse, un total de 114.589 de lei. Schimbat recent din funcția de inspector-șef al ITM Galați, Laurențiu Asaftei a avut 78.600 de lei câștigați în 2021. În dreptul noului conducător al instituției, Bogdan Trandafir, am identificat salarii de "doar" 51.808 lei.

Pe site-ul Direcției Agricole nu am găsit actualizarea declarațiilor de avere. Pe cale de consecință, știm doar că actuala șefă, Doina Ragea, a obținut, ca adjunctă, 59.854 de lei în anul 2020, mult sub directorul APIA, Alexandru Sîntion. Acesta din urmă a câștigat, conform ultimei declarații de avere, ceva peste 111.000 de lei. La ANIF (FTIF) Galați, sursele de venit cumulate ale directorului Adrian-Sorin Pîrvu i-au adus acestuia în 2021 venituri de 56.708 lei.

Din nefericire, pe site-urile DSVSA și DSP Galați nu am reușit să identificăm declarații de avere actualizate ale conducătorilor celor două instituții, medicii Vasile Ștefan și Liliana Moise. E limpede că nu aceasta este preocuparea de bază, însă, un mic "refresh" din când în când ar fi deosebit de util, mai ales în relația cu cetățenii.

În "sectorul" instituțiilor cu atribuții în protecția consumatorilor, ultimele rocade la conducerea CRPC Galați nu au oferit și transparența veniturilor. Dacă în dreptul Monei Fătu, actuala șefă a instituției, am găsit doar o declarație de avere de anul trecut, cu venituri de 53.882 de lei obținute în 2020, brașoveanul Sorin Susanu declara tot atunci 186.702 lei, mare parte fiind însă venituri din chirii. Noul director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului, Robert-Mihai Rusu, are în declarația de avere doar 25.368 de lei, "grosul" fiind din mediul privat, în vreme ce, proaspăt numit la șefia Gărzii de Mediu, Sorin Dănăilă a declarat venituri de 64.352 de lei, cea mai mare parte din zona îmbunătățirilor funciare.

Site-ul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) nu are nici de această dată actualizată secțiunea declarațiilor de avere. În iunie anul trecut, inspectorul general Gina Brînzan declara 79.715 lei obținuți tocmai în 2020, în calitate de directoare a Școlii Gimnaziale "Mihail Sadoveanu". În schimb, directorul DGASPC Galați, Emilia Manon Cristoloveanu, a realizat în 2021 venituri de 117.696 de lei, în ușoară scădere față de 2020.

În fine, în zona instituțiilor de forță nici nu mai are rost să cercetăm, atâta vreme cât declarațiile de avere ale conducătorilor acestora prezintă aspecte legale privind anonimizarea informațiilor. Nu ne rămâne decât să ne întrebăm, retoric desigur, dacă, într-adevăr, scopul scuză mijloacele.

Citit 7136 ori Ultima modificare Marți, 02 August 2022 11:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.