Este un adevărat coşmar!

Este un adevărat coşmar!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fără să încerce să se dezmintă de partidul de guvernământ, pe lista căruia a câştigat un nou mandat, dar nici să le găsească scuze colegilor săi politici, pentru legile incomplete şi incorecte, primarul municipiului Tecuci, Eduard Finkelstain (FOTO), a făcut o radiografie a situaţiei actuale din administraţia publică locală.

Aplicate, legile de austeritate nu doar că nu aduc economie la bugetul local (ci la cel de stat!), dar aproape că blochează anumite servicii locale, existând chiar riscul ca de la jumătatea lunii august, la Tecuci să nu se mai elibereze buletine pentru locuitorii a 22 de comune!

Mai mult, apare un paradox: în  loc să dea afară angajaţi, 22 de comune ar trebui să încadreze câte trei oameni în plus, pentru eliberarea de buletine.

O altă anomalie a legii: primăriile îşi feresc angajaţii de disponibilizare, transformând serviciile în societăţi comerciale, fapt care, însă, înseamnă o suplimentare a cheltuielilor!

Reporter: Primăria Tecuci transformă serviciile în societăţi comerciale… 

Eduard Finkelstain: Da, este o adevărată modă, la nivel naţional, să se transforme serviciile în societăţi comerciale, dar este din vina legislaţiei actuale.

Problema de fond este că în cadrul administraţiei publice locale din România, serviciile publice funcţionează în trei sisteme: servicii publice în cadrul organigramelor, servicii publice autofinanţate în subordinea CL şi societăţi comerciale în subordinea CL.

Societăţile comerciale sunt singurele exceptate de la prevederile privind reducerile de personal. Şi noi am transformat serviciile de întreţinere zone verzi, parcări şi administrare pieţe într-o societate comercială, deşi asta înseamnă cheltuieli mai mari. 

Întâi tăiem, apoi… Dumnezeu cu mila!

Reporter: Deci măsurile de austeritate sunt bune, sau proaste?

Eduard Finkelstain: Ideea promovată este nobilă, însă legile apărute trebuiau discutate atent. Primul şoc a fost la apariţia legii [a ordonanţei de modificare a Legii 273/2006], de fapt, când am văzut proiectul de lege.

Era o scăpare: nu se mai lasă libertatea autorităţii locale de a umbla în structura Poliţiei Comunitare şi Serviciul Evidenţa Informatizată a Populaţiei (SEIP).

Dar ne-ar fi lăsat această libertate, putem să jonglez, dădeam afară din primărie, dar păstram oamenii de la evidenţa populaţiei şi poliţia comunitară, cum era mai logic. Şi ajungem la cea mai mare anomalie a acestei legi care este evidenţa populaţiei, unde avem o problemă gravă.

Textul ordonanţei prevedea o structură de personal pe principiul un angajat la 6.500 de locuitori. Însă nu se specifică dacă asta ar însemna populaţia deservită de serviciu, sau populaţia localităţii unde îşi are acest serviciu sediul.

Legea nu a distins, şi când am cerut clarificări, mi s-a răspuns că e în funcţie de populaţia Tecuciului. În realitate, SEIP deserveşte Tecuciul şi alte 22 de comune din nordul judeţului, un total de 174.000 de cetăţeni.

Dacă raportam la această cifră, rezultau 26 de angajaţi pe acest serviciu. În realitate, avem acum 15 angajaţi în plată, iar normativul îmi arată că trebuie să am doar şapte! Normal că am simţit că înnebunesc, am sunat la toată lumea.

Am spus că legea permite ca la fiecare primărie să existe un SEIP cu câte trei angajaţi. Adică, în cele 22 de comune, ar însemna 66 de oameni în plus, la care mai adaugi şapte de la Tecuci, ar rezulta 73!

Nu este atunci  mai bine să îi lăsăm pe cei 15 de la SEIP Tecuci care sunt acum, să deservească toate comunele? Mi s-a răspuns că dacă legea lasă aşa, să îşi înfiinţeze fiecare comună SEIP-ul ei!

Dar nu e uşor: e vorba de spaţii, oameni instruiţi, aparatură, responsabilitate… Vă spun cum i-am spus şi domnului prefect: «eu îmi asum responsabilitatea să nu mai eliberez buletine din 16 august, puteţi să mă şi arestaţi!».

Nu e normal, nu se poate face faţă volumului de muncă cu doar şapte oameni, din care trei sunt la starea civilă şi unul e contabil… Dar urmează acum să vină oamenii din Italia, să-şi facă buletine, cei din Barcea, Corod, Matca, Cudalbi, se supraaglomerează, se vor forma cozi…

Este un adevărat coşmar! Dar, după ce am vorbit în dreapta şi în stânga, a rămas că legea se execută, nu se discută, adică tăiem şi după aia, Dumnezeu cu mila! 

Reporter: La Poliţia Comunitară cum rămâne?  

Eduard Finkelstain: Din 71 de angajaţi vor rămâne 42. Vom renunţa în special la serviciile de pază plătite…  Aveam trei servicii de pază pentru Avicola Matca, Biblioteca Iveşti şi spitalul din Nicoreşti.

Erau contra cost, încasam cam un miliard de lei vechi pe an. Cum datoria principală este să asiguri liniştea şi ordinea publică, aceste servicii contra cost se vor închide. Voi păstra serviciu minimal pe pază la primărie şi unitatea militară.

Reporter: Sunteţi, totuşi, un primar al partidului de guvernământ. Nu vă ascultă colegii când le povestiţi cu ce probleme vă confruntaţi? 

Eduard Finkelstain: Vă spun, am sunat la toată lumea, şi la parlamentarii noştri şi la Guvern şi la minister. Ştiţi ce te îmbolnăveşte? Toţi îţi dau dreptate ca principiu, dar spun că trebuie să aplici legea.

Toţi merg spre portiţa legală. De pildă, la SEIP; în loc să se rectifice norma de personal, se ia decizia ca fiecare comună să îşi înfiinţeze SEIP. Este o măsură contraproductivă!

O altă anomalie pe care am sesizat-o şi la Guvern şi parlamentarilor PDL este cea legată de banii economisiţi prin reducerile salariale cu 25 la sută. Legea spune că aceştia se virează la bugetul de stat, nu la cel local, ceea ce înseamnă naţionalizare!

Adică tai 25 la sută din serviciul de canalizare şi în loc să foloseşti economia aia ca serviciul să meargă bine, banii merg la bugetul de stat. Este o decizie imorală şi anticonstituţională.

Dar eu, ca primar, nu am pârghii să atac la Curtea Constituţională, aşa că am trimis un memoriu şi aştept răspuns. Am sesizat şi parlamentarilor noştri şi m-au întrebat ce ar trebui să modifice.

Vă spun drept, le-am răspuns: <>. Realitatea este că supraaglomerarea la care s-a ajuns în administraţia locală se explică prin angajările din ultimii patru ani, de care sunt responsabili şi PNL şi PSD şi PDL.

Citit 1099 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.